Hvorfor du ikke skal oppgi e-post adresse ved registrering i Brønnøysund

Ved registrering av noen foretak har jeg gjort generaltabben å registrere foretakenes e-postadresse i Brønnøysund. Dette for at det skulle være enklere å komme i kontakt med selskapet for viktige henvendelser.
Det har dessverre vist seg at de eneste som bruker registerets informasjon om e-postadresser er norske spammere.


Adressene deles villig ut i elektronisk form fra Brønnøysund, selv om man velger å reservere seg mot bruk av registrert informasjon i reklameøyemed.
Men dette problemet er snart løst i forbindelse med strengere lovgivning som følge av EUs innskjerpning på området, sier du kanskje. Vel, ikke nødvendigvis. For generelle e-postadresser (type info@, post@ etc) vil ikke de nye strengere reglene gjelde. Heller ikke personlige adresser som er oppført for enkeltmannsforetak er dekket av innskjerpningen.
Forbrukerombudet sier i denne forbindelse:

Mfl § 2b forbyr som kjent utsendelse av uanmodet e-postreklame, men bare til mottakere som kan regnes som forbrukere. Dette innebærer at det er tillatt å sende spam til alle mottakere som ikke er forbrukere, herunder enkeltmannsforetak og andre bedrifter. Reservasjon i Brønnøysundregisteret gjelder ikke mot markedsføring via e-post, faks e.l.
Ordlyden i mfl § 2b er vedtatt endret slik at det vil bli forbudt å sende e-postreklame til alle «fysiske personer». Det fremgår av forarbeidene til lovendringen at lovgiver skal foreta en nærmere vurdering av hvordan næringsdrivende skal kunne beskytte seg mot uanmodet reklame via e-post, faks o.l. Det som antydes i proposisjonen er en utvidelse av retten et foretak har til å reservere seg mot reklame gjennom Brønnøysundregisteret.
Forøvrig presiseres det også i forarbeidene at utsendelse av e-postreklame til adressen til et enkeltmannsforetak e.l. ikke omfattes av mfl § 2b selv om e-postadressen til foretaket indikerer at den brukes av en enkelt «fysisk person».

Min oppfordring er m.a.o. å la være å oppgi e-postadresse til Brønnøysund ved registrering. Såvidt jeg kan forstå, vil det derimot ikke være noe problem i forhold til spam å føre opp selskapet nettsted.
Relaterte skriverier:
Jodal.no: Enhetsregisteret fritt vilt

4 hendelser på “Hvorfor du ikke skal oppgi e-post adresse ved registrering i Brønnøysund”

  1. Det er flere selskaper som ser ut til å synes det er en grei måte å markedsføre seg på. De blir satt på min «ikke kjøp» liste. Både for private innkjøp og kjøp av ting til firmaet. I tillegg pleier jeg å anbefale at folk holder seg unna slike aktører.
    Dette med nettkotyme er en sørgelig tapt sak ser det ut som. Hmm, kanskje det hadde vært en idé å lage en liste over selskaper som benytter seg av spam til selskaper for å markedsføre sine produkter. Tror jeg skal sjekke hvordan man står juridisk i forhold til et slikt register.

Stengt for kommentarer.