21 April, 2006

Irritert over DM rettet mot din bedrift?

Da er det ikke mye du kan gjøre. Brønnøysundregistrene har på sitt registreringsskjema en boks du kan kryss av hvis du ikke ønsker reklame. Og de aller fleste krysser av i denne boksen - til ingen nytte.

Det vil si, i Brønnøysundregistrene vil oppføringen din vises med en flott "Enheten har reservert seg mot bruk av de registrerte opplysningene til direkte reklame" - men bortsett fra denne teksten vil reservasjonen ikke ha noen annen virkning.

Den respekteres ikke i forbindelse med utsendelse av reklame i post eller e-post. E-postadressen som brukes i oppføringen på Brønnøysundregistrene er faktisk fritt vilt for den som måtte ønske å bruke den til å sende reklame pr. e-post. Dette er nemlig å regne som organisasjonens kontaktadresse.

Kanskje ikke noen nyhet for noen - men det som sjokkerer mest er at Brønnøysundregistrene selger denne informasjonen videre til DM-selskaper (Creditinform, CDG Sandberg med flere) uten å fjerne de som har reservert seg - og informasjonen benyttes heller ikke i disse sine registre.

Så DM og e-post må du regne med så lenge du bruker korrekt kontaktinformasjon i Brønnøysund. Så å registrere e-postadresse der er ikke lurt, og direktereklamen som du får i posten kan du bare glemme å bli kvitt ettersom det er viktig at kontaktadressen i Brønnøysundregistret er korrekt.

Får jeg ånden over meg skal jeg spørre Brønnøysundregistrene hvordan de forsvarer å selge kontaktinformasjon for firmaer som har reservert seg mot reklame til firmaer de VET selger slik informasjon videre for bruk i DM-virksomhet.


Relatert:


Kyrres plass på nettet: CDG Sandberg AS gjør det igjen. Til tross for at disse flere ganger har lovt å ta nummeret vårt ut av listene har de altså bestemt seg for å fortsette å prøve å selge oss noe via telefon.

23 February, 2006

Multicontesta : Konkurs norsk eks-spammer

Dette må feires. På slutten av fjoråret ble det åpnet konkursbo i Multicontesta AS

Forhåpentligvis burde konkursen få noen og enhver til å tenke seg om to ganger før de blir spammere.

25 October, 2005

Slutt på 'spam' i posten for Aftenposten abonnenter

Jeg er blant de som synes at direktereklame i postkassen er noe herk. Og har "alltid" hatt oblat med påskrift om at jeg ikke ønsker uadressert reklame stående på postkassen. Dette er en henstilling som stort sett blir tatt hensyn til.

Men da jeg ble Aftenposten abonnent var det slutt på tiden hvor jeg slapp unna reklamen - plutselig var den på plass igjen. Det var liten tvil om hvem som hadde skylda.

I dag leser jeg at Aftenposten endelig har gitt etter for kritikken og henstillingene fra sine abonnenter - og, ikke minst - fra Forbrukerombudet. Nå skal det bli slutt på distribusjon av uadressert reklame til de som tydelig (f.eks. med oblaten fra posten) viser at de ikke ønsker slik reklame.

Godt at det nå blir mer plass til fornuftig innhold i postkassen igjen :-)

Kilde: Kampanje.com : Aftenposten endrer reklamepraksis

21 February, 2005

Advarsel fra Forbrukerombudet til KK88

Dette er gammelt nytt, men tenkte jeg burde får lagt det ut slik at alle kan se hva som har skjedd i saken. Fobrukerombudet har advart KK88 og Harald Marhinussen i forbindelse med deres spam-utsendelser pr. e-post til privatpersoner i Norge.

Brevet kan du lese i det utvidede innlegget

Les videre...
06 February, 2005

KK88 og Multicontesta på NRK Petre

Et innslag fra NRK Petre hvor en av deres programledere forteller om hvordan han forsøkte å bli avmeldt KK88 og Multicontestas spamlister. Han forteller om at han ringte KK88 og hva som da skjedde.

Ikke noe nytt i denne historien forsåvidt, men forhåpentligvis gir slik oppmerksomhet konsekvenser for KK88. Har du fått spam fra KK88 eller andre norske spammere må du gjerne ta oppfordringen fra NRK Petre (og undertegnede) og ringe dem for å klage.

[Via Jakob Breivik Grimstveit]

01 February, 2005

Mer om KK88 / Gigashops

Diskusjonen går hett på Digi.no etter artikkelen om KK88 og Harald Marhinussen som har vært en av de mer aktive spammerene i Norge i det siste.

Det mest interessante innlegget kommer fra Vegard Engen som skriver om sine opplevelser med å forsøke å bli strøket fra KK88 sin spamliste. KK88 og Harald Marthinussen går faktisk så langt at de kommer med trusler om rettslige skritt fordi Vegard ikke setter pris på å ha fått spam til sin private .priv.no adresse. (Et subdomene som er satt av til privatadresser i Norge).

digi.no/debatt

[Sitat Harald Marthinussen, til Vegard Engen]
* <[email protected]> er en omgåelse av NORIDs .no regler om bare domener kan utdeles til registrerte i næring og organisasjoner.
* Det å henge ut seriøse ordentlige mennesker bare for de du har en hets mot e.mailer, også de som er lovelig, er strafbart. Kan du oppgi ditt fulle navn, adresse, kommune og rettsting du ligger under.

At man er en skitten spammer er en sak, når man så begynner å kaste rundt seg med slike trusler synes jeg man har gått langt over streken. Her burde ikke bare mulige kunder tenke seg om to ganger, men også hans leverandører. Slike folk ville ikke jeg hatt til å representere produkter jeg har ansvar for iallefall.

Permanent link: Mer om KK88 / Gigashops

Gratulerer med innskjerpingen mot spam

Nettnorge; Gratulerer med innskjerpingen av loven om markedsføring. Endelig har vi tuslet etter Europa her i gamlelandet, og fått en strengere lovgivning for spam.

Spammerne fortviler og forsøker å finne smutthull. Eller de tror som meg at de nye lovene ikke kommer til å bli fulgt opp i praksis. Forbrukerombudet har mye å bevise i forhold til hvordan de har forholdt seg til uønsket e-postreklame tidligere.

Jeg håper inderlig at Forbrukerombudet mener alvor når de sier:

Med denne lovendringen kan vi slå ned på spam fra både norske og europeiske avsendere. Dette vil ikke fjerne spam-problemet, men det vil bidra til å redusere den enorme mengden spam norske forbrukere blir utsatt for.

Innskjerpingen i loven innebærer at spammerene ikke lengre kan benytte seg av maskininnsamlede e-postadresser uten kraftig siling. Fra og med 1. Februar er loven klar på at all uoppfordret e-postreklame til juridiske personer er ulovlig. Også for adresser knyttet til foretak og organisasjoner.

Får du en e-post med reklame fra et firma du ikke allerede er kunde hos til din e-postadresse bør du m.a.o. sende en klage til Forbrukerombudet. Fra og med i dag er det kun lov å sende uoppfordret e-postreklame til adresser som ikke er knyttet til en juridisk person. D.v.s. adresser som [email protected], [email protected] etc.

31 January, 2005

Harald Marthinussen hos KK88 svarer

Svært interessant kommmentar fra Harald Marthinussen hos KK88/Kontorkunnskap og Gigashops. Harald tar seg tydeligvis nær av at folk ikke vil ha spammen hans:

KK88, Gigashops og de andre dyrene i spamskogen - jarle på norsk

Jeg håper de som skriver feil om oss og meg har god sammvittighet for å dømme uten tiltale med forsvar. Når man snakker om lov er det greit å nevne at god oppførsel som norsk lov sier at selvtekt ikke kan aksepteres, selv om man blir forvirret av å se det motsatte på aksjonsfilmer.

En hver ungt menneske både på nettet og ellers burde oppføre seg som om de kommer fra et møbler hjem!

Mitt tilsvar kan også leses i samme kommentartråd.

27 January, 2005

KK88, Gigashops og de andre dyrene i spamskogen

Kyrre skriver om KK88.no som ser ut til å ha blitt en av de virkelig store norske spammerene.

Selskapet sender jevnlig ut spam til foretak som er oppført i Brønnøysundregistrene, og til adresser som jeg vet er samlet sammen på nettet av spidere som leter etter adresser for spammere.

Foretak under KK88 eller AS Kontorkunnskap om du vil, er blant annet:

3comshop.no
adobeshop.no
creativelabsshop.com
forvaltningsshop.no
fujitsusiemensshop.no
gigashops.com
ibmshop.no
kingstonshop.no
lexmarkshop.no
logitechshop.com
msshop.no
pinnacleshop.net
printershop.no
symantecshop.no
targusshop.no
toshibashop.no
trendnetshop.com

Flere av disse nettbutikkene spammer de for i sin utsendelse.

Les videre...
30 July, 2004

Spammet av scientologikirken?

Jeg har opplevet å bli forsøkt vervet på gaten av Scientologer (mener å huske det skjedde utenfor en filial i USA), men jeg har aldri opplev å få spam fra dem.

Men det har de tydeligvis begynt med. Arve Bersvendsen har fått en svært "interessant" mail i innboksen fra "kirken":

Scientologikirken spammer meg

Arve oppfordrer alle som har blitt kontaktet av Scientologikirken på denne måten om å ta kontakt med ham, slik markedføring er selvsagt forbudt ved norsk lov.

27 May, 2004

Multicontesta igjen

Spamselskapet Multicontesta truer Kyrre Baker med advokat og stevning for retten. Her er herved litt solidaritetsblogging.

Verden er litt merkelig når useriøse firmaer som Multicontesta tydeligvis mener at man kan bedrive forretninger slik de gjør, og samtidig gå etter de som måtte synes de gjør noe galt.

Tidligere innlegg om Multicontesta på "jarle på norsk":
Multicontesta - Norske spammere
Mer spam fra Multicontesta
Mer om spamming fra Multicontesta

BTW: Hvis noen ønsker å sende advokat på meg, er mailadressen den eneste jeg kommer til å oppgi her. Telefoner vil bryskt bli avvist. Min erfaring med advokater er at dagen blir mye enklere så lenge man krever å få alt skriftelig.

Permanent link: Multicontesta igjen
25 May, 2004

PFIT om søplepost

PFIT (Den Polytekniske Forening Gruppe Informasjonsteknologi) hadde møte om spam i går. Foredragsholder var Petter Merok fra Microsoft Norge.

Det er interessant å se at så mange blogger fra møtet. Hver av bloggingene utfyller hverandre svært godt synes jeg.

Her er utfyllende informasjon om foredraget:

Jorunn Danielsen Newth: PFIT om e-postplager

Håkon Styri: E-pest og kommunikasjonskolera

Espen Andersen: Notater fra PFIT møte

Eirik Newth: PFIT om e-postplager: oppfølgning

Der skulle jeg tydeligvis ha vært, men jeg innrømmer gjerne at jeg følger jeg ikke går glipp av mye med så god blogging av evenementet.

Som et apropos til spamforedraget fra Merok kan jeg jo sitere fra en melding lagt ut på Techdirt i går:

Comcast Admits Their Zombie Problem People have been talking about the problems of zombie machines spewing spam for a while. One of the biggest issues is how to get the broadband providers to do something about it, and to help stop the flow of spam from the computers of users who have no idea they're sending out spam. One of the biggest targets in this discussion is Comcast - who, by their sheer size in the market, appears to have the most subscribers with compromised machines. In fact, last week, they admitted that they were, technically, "the biggest spammer on the internet." They say that Comcast users send out 800 million messages a day - and 700 million of them are spam from zombie machines.

Comcast har ikke valgt å løse problemet ved å stenge port 25 for alle sine abonnenter, som man kanskje skulle håpe (fra utsiden). Istedenfor har de valgt å gå etter hver enkelt zombie-spammer og stenge port 25 i den enkeltes router. Spørsmålet er om den typen sperring vil fungere og skalerer noe særlig.

Permanent link: PFIT om søplepost
19 May, 2004

Status - Mosaikk Gruppen

Hadde en 30 minutters samtale med Mosaikk Gruppens styreformann og salgsdirektør Knut Høibraaten i forrige uke. Har bare ikke hatt tid til å skrive om det før nå.

Raskt oppsummert: Han forstår at de har dummet seg ut, både i forhold til hvordan de har markedsført produktet og hvordan de håndterte kritikken fra undertegnede. Slik jeg oppfattet styreformannen ønsker han å slå en strek over alt som har vært, og vil forsøke å rydde opp i egne rekker.

Jeg ønsker Mosaikk Gruppen og Knut Høibraaten lykke til med opprydningen. Jeg håper de i fremtiden vil ta mer hensyn og fremstå mer profesjonelle i sin markedsføring.

Det virker med andre ord som om dette var siste ord i saken. Hvis Knut skulle komme til å lese dette innlegget og være uenig i min fremstilling er han selvsagt velkommen til å komme med eventuelle innsigelser.

Permanent link: Status - Mosaikk Gruppen
12 May, 2004

Tilsvar til Mosaikk Gruppen

Ettersom salgsdirektør og styreformann Knut Høibraaten hos Mosaikk Gruppen brukte en kommentar i min blogg til å komme med trusler for å få meg til å fjerne kritikk av hans selskap, fant jeg det naturlig å svare i samme kommentarrekke.

Her er mitt tilsvar til Mosaikk Gruppen

Kort oppsummert: Jeg vil ikke fjerne et eneste ord fra bloggen min av det jeg har skrevet om Mosaikk Gruppen.

10 May, 2004

På tide å skaffe seg advokat?

Mosaikk Gruppen er tydeligvis ikke fornøyd over å ha blitt omtalt som spammere.

Ang Mosaikk Gruppen AS

Jeg vil innledningsvis sterkt beklage at Mosaikk Gruppen AS har sendt Dem 10 stk mail med samme tilbud/ forespørsel. Det er svært beklagelig, og vi er meget lite tjent med det, like lite som Dem. Dette ønsker vi til livs, og vi er glad for at De tar det opp. Her må vi endre systemene våre, noe vi nå også gjør.

Her er De i Deres fulle rett til å kritisere oss dersom De ønsker det, selv om, og dette vil jeg understreke, vi og våre advokatforbindelser IKKE på noen måte oppfatter våre henvendelser som SPAM ihht til norske regelverk.

Men De har talefrihet, og Mosaikk Gruppen har kontaktet Dem utallige ganger uten stans, og derfor aksepterer jeg Deres frustrasjon.

Hva jeg på ingen måte kan akseptere, og hvor jeg også vil reagere sterkt dersom noe ikke gjøres, er Dere karaktirestikk av Mosaikk Gruppen AS som leverandør av tjenester forbundet med søkemotoroptimalisering. De sier selv at De bevist har fått opp Deres kritikksider om Mosaikk Gruppen i søkemotorene, hvor denne siden nå ligger som nr 4 i Google dersom man søker Mosaikk Gruppen. Når De da omtaler vår virksomhet basert på mailutsendelser, og hvor De i svært tydelige ordlag anbefaler potensielle kunder om å holde seg borte fra Mosaikk Gruppen befinner De Dem på svært utrygt underlag. Dersom affere ikke settes, og De fjerner all Deres karakteristikk om våre tjenester, ansatte, øvrige produkter osv VIL vi ta de nødvendige skritt for å få Dem til å fjerne denne siden. Vi ser på dette som meget alvorlig, og undertegnede forventer en skriftlig tilbakemelding ASAP. Hva De måtte mene om våre mailutsendelser er det som sagt helt og holdent opp til Dem hva De ønsker å fremstille. Der har De retten på Deres side.

Med forventning om rask respons!

Med vennlig hilsen

Knut Høibraaten
Salgs. dir
Mosaikk Gruppen AS

Se kommentaren her

Jeg skal komme tilbake med mine kommentarer så snart jeg har roet meg litt ned. Men et punkt vil jeg gjerne få frem:

Knut Høibraatens påstand om at "De sier selv at De bevist har fått opp Deres kritikksider om Mosaikk Gruppen i søkemotorene" medfører ikke riktighet. Jeg har ikke på noe tidspunkt gjort noe for å komme opp i søkeresultat etter "Mosaikk gruppen" utover det som ellers er gjort (for lenge siden) med bloggen min. En slik påstand er tatt ut av luften, og har ikke hold i virkeligheten.

[Oppdatering: Jeg har skrevet et tilsvar til Mosaikk Gruppen]

05 May, 2004

Mosaikk gruppen

Hvis du vurderer å kjøpe søkemotoroptimalisering er det mange selskaper du skal holde deg unna.

På toppen av min liste rager Mosaikk Gruppen / Mosa.no / Marketer.no. Dette er en av de mer aktive enkeltstående spam aktørene på det norske markedet - iallefall å dømme etter den spammen som havner i min innboks.

I tillegg er det umulig å bli fjernet fra deres spamliste. I dag er vel den 10ende gangen jeg har vært i kontakt med dem og deres leverandører uten at det har hjulpet. Slike folk vil man helst ikke gjøre business med, og det synes jeg andre også skal la være. La spammerene sulte ihjel!

[Oppdatering: Denne artikkelen skapte mye bråk. Se f.eks. kommentarene fra Knut Høibraaten i kommentarene til denne artikkelen. Du kan lese mer om det som skjedde vs Mosaikk gruppen her]

Permanent link: Mosaikk gruppen
10 March, 2004

Dagens Næringsliv beklager spamming

I forbindelse med at man i Norge skulle åpne for bruk av nasjonale tegn (æøå + samiske tegn) var Dagens Næringsliv ute og kontaktet alle norske registrarer. Kontaktinformasjonen hadde de hentet fra Norid's oversikt/database over registrarer - en database som Norid klart sier i fra er beskyttet av åndsverkslovens katalogvern:

Norid publiserer denne listen for å tilby kontaktinformasjon om registrarene, og tillater ikke bruk av informasjonen til andre formål, uavhengig av om hensikten er kommersiell utnyttelse eller ikke. Registrarlisten er å anse som en database. Ut fra åndsverklovens katalogvern er det forbudt å gjengi eller kopiere hele eller vesentlige deler av listen.

I dag kom det beskjed fra Norid at de ikke vil gjøre noe videre med overtrampet fra Dagens Næringliv. Først og fremst p.g.a. en beklagelse fra DN selv:

Dagens Næringsliv beklager at registrarlisten er benyttet uten tillatelse fra UNINETT Norid AS. Vi har vært for raske og ikke fått med oss de begrensninger som er ved bruk av dette registeret. Dette er årsaken, men selvsagt ingen unnskyldning for bruken.

Listen er kun brukt til _en_ mailingaktivitet, etter dette er den slettet hos oss.

Vi bekrefter derfor at dette er den eneste gangen registeret er benyttet, og vi vil selvsagt ikke benytte det igjen uten godkjennelse fra UININETT Norid AS.

Vennlig hilsen
Dagens Næringsliv
Knut Enebakk
Salgsdirektør

Med tanke på hvor godt synlig informasjonen om vern og bruk av listen er på Norids registrarliste, synes jeg kanskje at å ta til takke med en slik unnskyldning er litt skuffende. Kanskje Norid heller skulle forandre teksten som poengterer at listen/databasen er beskyttet av åndsverkslovens katalogvern til noe slikt som: "Ikke bruk denne listen, men hvis du bruker den - send oss en kort e-post med unnskyldning etterpå - så er det greit for oss".

Jeg vurderer faktisk seriøst om jeg skal be om at selskapet jeg driver skal bli fjernet fra den listen, for å unngå fremtidig spamming av den typen vi opplevde med Dagens Næringsliv.

Ellers biter jeg meg merke i at oppfattelsen av hva som er spam, og beskyttet av åndsverk, virker noe fraværende hos Dagens Næringsliv.

17 November, 2003

Svindlere, kataloghaier og annet pakk

Finner man informasjon om på et nettsted som egentlig er for reiselivsbedrifter i Norge, men som også kan være nyttig for alle andre som tar imot telefoner og korrespondanse fra seriøse og useriøse aktører.

Reiselivsbedriftenes Landsforening - Snusk

Erfaringsmessig blir man ikke populær ved å eksponere endel av disse svindlerne, men Reiselivsbedriftenes landsforening er tydeligvis ikke redde for dem.

Bravo!

15 June, 2003

Mer om spamming fra Multicontesta

I forbindelse med Multicontesta's spamming av min private e-mail adresse tok jeg kontakt med Forbrukerombudet. Denne uken fikk jeg svar tilbake, det ble ikke det svaret jeg hadde håpet fra Forbrukerombudet. Det står klart for meg at Multicontesta faktisk har klart å finne et smutthull i dagens lovgivning, og at Forbrukerombudet ikke har så mye de kan gjøre med Multicontesta's oppførsel. Spesielt ikke hvis spammen sendes til andre adressen enn de som helt åpenbart tilhører norske ISP'er.

Les videre for å lese svaret fra Forbrukerombudet...

Les også:
Mer spam fra Multicontesta
Multicontesta - Norske spammere

Les videre...
26 May, 2003

Mer spam fra Multicontesta

Litt mer informasjon om spammingen til Multicontesta. I dag sendte de ut en ny runde med spam, den uheldige kunden denne gangen var Nike Konsult.

I følge Nike Konsult ble de lovet å treffe daglig leder hos de firmaene som Multicontesta hevder de har i sin database. I realiteten er databasen bestående av adresser hentet fra diverse nettsteder som kun er silt etter toppdomene. (Dvs, kun .no adresser benyttes til spammingen).

Ikke overraskende, men interesant å høre hvordan Multicontesta helt tydelig fører sine kunder bak lyset og selger dem en dyr tjeneste som ikke tilsvarer det de får i det hele tatt.

Ikke er det mulig å komme ut av deres spamlister heller, forrige gang ble jeg lovet at Multicontesta's daglige leder at en av mine adresser skulle fjernes fra deres database, den samme adressen har blitt brukt i utsendelsen av denne runden med spam.

Forhåpentligvis får Forbukerombudet mulighet til å gjøre noe med disse folka snart, det er sannsynligvis den enesten måten å få dem til å stoppe på.


Se også: Multicontesta - Norske spammere

26 February, 2003

Multicontesta - Norske spammere

Det er alltid like begredelig å motta norsk spam, og i dag har jeg i tillegg snakket med norske spammere.

Multicontesta sendte i dag ut en mailing for Spektrum og deres firmaprofileringsprodukter. Mailen var sendt til en privat e-mail adresse på et .no domene. Adressen er en jeg bare har brukt på nettet.

Det viser seg at Multicontesta hevder de bare sender ut reklame til bedrifter, og dermed ikke bryter norsk lov. (De filtrerer ut kjente norske ISP'er etc). I telefonstamtalen kom det frem at de kjøper inn adresser som tydeligvis er sanket ved hjelp av e-mail spidere.

For de av dere som synes Multicontesta kan ta seg et tak, og har egen server - legg inn følgende ip adresse: 80.232.19.188 (mail.multicontesta.no) til avvisning. Det skal jeg iallefall gjøre på serverene jeg administrerer.


[Oppdatering 26. august 2003] Fjernet et par kommentarer etter forespørsel fra vedkommende som kommenterte. Det er sikkert mulig å finne dem igjen med Google archive eller Web archive hvis noen skulle være nysgjerrige på hva som var så heftig at det måtte sensureres.

20 February, 2003

Hvordan LART'e Nigeria spammerene

Takk Kyrre for at du minte meg på denne:

'Nigerian' money scam: What happens when you reply?

Bra artikkel.
Men enda bedre er Haxial's "Fraud". (Takk Anders for at du minte meg på denne).

Jeg vet ikke helt om jeg ville anbefale andre å forsøke noen av taktikkene.. Men du verden for en ekstra glede de gir en etter å ha mottatt en masse med Nigeria Spam. Noen av de hamrer faktisk mailserveren min med spam hver eneste minutt, gleden er selvsagt at de blir avvist.

20 September, 2002

Spam

Jeg klager fælt om dagen, jeg veit. Men dette må jeg bare få dele med dere: spam fra et anti-spam selskap:

Thanks for visiting the Spam Arrest website recently!

We noticed that you did not complete the signup for your
free Spam Arrest account.

We'd like to invite you back to complete your signup for the
30-day free trial of Spam Arrest.

La oss først gi faen i at jeg avsluttet innmeldingen fordi de ikke gir god nok informasjon om produktet, og jeg til slutt bestemte meg for å ikke laste ned produktet og teste det. Vi snakker her om en registrering som ble avsluttet halveis inn i registreringen. Kanskje det burde fortelle dem noe?

Jeg sendte uansett en e-mail tilbake og fortalte dem at jeg ikke kjøper produkter fra spammere. Av prinsipp. Hvis du også synes at spammere bør få blø for sine synder, bruker du ikke Spam Arrest sine produkter.

Istedenfor anbefaler jeg å sjekke Spamblock.no som snart er klare med sin helnorske tjeneste. (Whitelist), og som ikke spammer folk for å selge produktene sine.

Permanent link: Spam