14 July, 2009

Si nei til datalagringsdirektivet

datacenter.jpg

Bloggstafett for personvern – mot datalagringsdirektivet.

Personvern er en grunnleggende verdi i et demokrati. Personvernet innebærer en rett til å være i fred fra andre, men også en rett til å ha kontroll over opplysninger om seg selv, særlig opplysninger som oppleves som personlige. Etter EMK artikkel 8 er personvern ansett som en menneskerettighet.

Med en mulig norsk implementering av Datalagringsdirektivet (direktiv 2006/24/EF), som pålegger tele- og nettselskap å lagre trafikkdata om borgernes elektroniske kommunikasjon (e-post, sms, telefon, internett) i inntil to år, vil nordmenns personvern bli krenket på det groveste.

Datalagringsdirektivet ble vedtatt av EU 15.mars 2006, men fremdeles har Storinget ikke offisielt tatt stilling til om direktivet skal gjøre til norsk lov eller ikke. Gjennom EØS-avtalen har Norge en reservasjonsrett. Denne har aldri før blitt brukt, men så har man heller aldri stått overfor et direktiv som representerer en så stor trussel mot demokratiets grunnleggende verdier som det datalagringsdirektivet gjør.

Vi krever at samtlige politiske partier sier ifra nå før valget om de vil gjøre datalagringsdirektivet til norsk lov eller ikke. Å ikke ta stilling, slik som de fleste politiske partiene på Stortinget (med unntak av Venstre og SV) har gjort i over tre år, er det samme som stilltiende aksept.

De politiske partiene må ta stilling nå – si nei til datalagringsdirektivet!

Hva du kan gjøre

Du kan støtte saken ved å spre budskapet på twitter, facebook, origo eller andre nettsteder du anser som relevante. Du kan også snakke med folk du møter på jobben, hjemme, på kafe og i ferien. Du bør også signere oppropet mot EUs datalagringsdirektiv, melde deg inn i facebookgruppa mot direktivet og støtte liberalerens epostkampanje. Dersom du vil lære mer kan du starte med EMK artikkel 8 og Reservasjonsrett EØS

[Via Carl Christian Grøndahl og Gisle Hannemyr]

Bilde: http://www.flickr.com/photos/gabriel2franz/ / CC BY-NC-ND 2.0
11 September, 2005

Stol på Høyre?

"Mottok" Høyres "på døra" reklame i dag med budskapet "Stol på Høyre".

Spørsmålet går derfor til Kristin Clemet og resten av Høyre gjengen: Hvordan skal det være mulig å stole på et parti som begraver rapporter som sier imot deres eget budskap om den norske skolen?

Aftenposten skriver i dag:

Utdanningsminister Kristin Clemet (H) ble lørdag presset til å offentliggjøre en rapport fra OECD, som hun dagen før hadde nektet kjennskap til. Dagsavisen fikk sent lørdag kveld tilgang til rapporten.

I rapporten råder OECD regjeringen til å stanse offentliggjøringen av resultatene fra de nasjonale prøvene fordi de kan føre til en «spiral av nedgang for skoler med problemer».

Rapporten ber også regjeringen lytte mer til kommunene, som har kritisert gjennomføringen av de nasjonale prøvene. OECD viser til erfaringer fra Sverige og Finland. I Sverige har skoler med dårlige resultater blitt valgt bort av foreldre og elever. I Finland har resultatene derimot blitt brukt til å forbedre den enkelte skole.

I rapporten påpekes også mange gode sider ved de norske skolene, men behovet for bedre lærerutdanning og morsmålsundervisning understrekes. OECD er også meget kritisk til kontantstøtten fordi fattige familier og minoritets familier velger bort barnehagen. Slik hindres integrering, mener OECD.

Dagsavisen skriver at hemmelighetsstemplingen av rapporten ble fjernet 35 minutter før partilederdebatten på TV 2 lørdag kveld. Aps Trond Giske hadde da garantert at hans parti ville ta «ansvaret» for offentliggjøringen.

Dette er politiske manøvre vi har sett fra Republikanerne og Karl Rowe i USA, det er forstemmende at vi ser norske politikkere bruke samme metoder for lureri. Jeg trodde faktisk norske politikkere hadde bedre grep om folkeskikk til å drive politikk på den måten.

Nei Kristin og Erna, dette gjør ikke at jeg stoler på Høyre, tvert imot.

Lasse skriver også om saken i dag:
Skolebløffen

Permanent link: Stol på Høyre?
16 February, 2005

Stem med lommeboken

Det er foreslått å protestere mot den foreslåtte åndsverksloven ved å la være å kjøpe musikk i hele mars måned, både på nett og i butikker. I tillegg synes jeg personlig vi godt kan vise filmbransjen hva vi mener om loven. Filmbransjen har også vært med på å presse igjennom den lovgivningen som nå er i ferd med å sive inn her i Norge via vår "kontrakt" med EU.

Undertegnede vil m.a.o. la være å gjøre følgende i mars måned for å vise min avsky med den foreslåtte lovgivningen:

  • Ikke gå på Kino
  • Ikke kjøpe DVDer eller videokassetter
  • Ikke kjøpe musikk av noen form

Hvis alle som allerede har underskrevet oppropet mot den nye åndsverksloven gjør dette vil det sende et sterkt signal til bransjen om at vi ikke vil være med på å danse etter deres pipe. Det vil også vise norske politikere at loven faktisk er svært lite populær.

Les videre...
Permanent link: Stem med lommeboken

Mer om den nye åndsverkloven

Gisle Hannemyr i nettmøte på Aftenposten.no.

"Det er litt dumt at denne diskusjonen har dreid seg så mye om CDer og MP3. Framtidens musikkomsetning vil skje på nett, md formater som WMA og ACC. Det er disse det ikke vil være lov å spille på utstyr fra "feil" leverandør selv om du har kjøpt og betalt for et eksemplar."

[Via Eiriks forfatterblogg]

14 February, 2005

Endringer i åndsverksloven - eller hvordan du og jeg frarøves "fair use"

Det som i realiteten skjer er at de rettigheter vi tidligere har hatt som forbrukere (og eiere av de fremstilte eksemplarer av opphavsverkene) forsvinner, i og med at det settes klare begrensninger for hva vi faktisk kan gjøre med det vi kjøper.

Forslag til ny lov spesifiserer til og med at vi ikke kan bryte kopisperrer på kopibeskyttede "CD-plater" for å spille dem på eget utstyr. Dette vil i praksis si at hvis du ønsker å spille en "CD-plate" som er kopibeskyttet i bilens CD/MP3-spiller så vil du bli nødt til å bryte loven for å få sangene over fra den kopibeskyttede "CD-platen" til et medium som gjør at du kan få avspilt platen i bilen.

Loven ligner på mange måter de lovene som har sneket seg frem i USA - igjennom kraftig lobbyvirksomhet - ikke fra opphavsmennene (og kvinnene) men fra distributørene (musikkselskapene med mere). Lawrence Lessig har skrevet side opp og ned om emnet, og det blir svært relevant å lese hans betrakninger i og med dagens forslag til lov her i Norge.

Det er også flere norske betraktninger om det som nå skjer i Norge:

Les videre...
27 July, 2004

Blogging av valget i USA

Bloggere har uten tvil blitt tatt inn i varmen på mange måter. Blant annet har Technocrati og CNN et tett samarbeid hvor CNN kommer til å følge nøye med på hvordan bloggerne dekker valget i USA. Samtidig er det noen som tydeligvis ikke liker at bloggere har fått såpass mye innflytelse.

Håkon Styri har skrevet noen velvalgte ord om det han kaller Bloggermakt

Det har vært interessant å følge diskusjonen om blogging fra demokratenes landsmøte i USA. Det startet med oppstemte meldinger om at en del bloggere har fått presseakkreditering på landsmøtet. Dette er en klar anerkjennelse av en gruppe seriøse bloggere, og kanskje et interessant skritt i utviklingen av samspillet mellom tradisjonelle medier og blogger. Ikke alle var like begeistret, og en i overkant kritisk røst var Alex Jones i Los Angeles Times.
Permanent link: Blogging av valget i USA