23 March, 2009

Arjan Einbu med ny blogg

arjans-blog.jpg

Her har det vært bloggtørke en god stund, men hos min gode venn Arjan Einbu er det klart for blogging for første gang. Arjan jobber som utvikler og kursholder, med spesiell fokus på .Net utvikling. I tillegg er han en relativt nyomvendt Mac'er, så det kan bli spennende å se hva han kommer til å fylle bloggen sin med.

Personlig er jeg i nedtellingsfasen til et lengre opphold på New Zealand. Jeg har et lite håp om å kunne blogge litt og poste bilder derifra på bloggen min mens jeg er i New Zealand, vi får se hvordan det går.

Jeg er også semi-aktiv på Twitter

Permanent link: Arjan Einbu med ny blogg
13 March, 2008

Slik utnytter Dagbladet bloggosfæren

Dagbladet ler godt

Det er neppe noen nyhet blant bloggere at Dagbladet har tatt i bruk en tjeneste som gir bloggere mulighet til å være med i "diskusjonen", ved at blogger som linker til Dagbladet saker automatisk får linker tilbake fra Dagbladet. Eller riktigere sagt, fra Twingly som leverer tjenesten som Dagbladet benytter seg av.

I dag skriver Dagbladet om linkingen: Vi linker til alle som blogger om oss

Fokuset er selvsagt på hvor flinke Dagbladet er som nå tar i bruk en teknologi som ligner mye på den måten blogger har kommunisert seg imellom i snart et tiår. At en av norges største nettaviser tar dette i bruk er selvsagt positivt. Men hvis man tror at Dagbladet gjør dette for å være snille, er man nok i overkant naiv.

Allerede kort tid etter at Dagbladet innførte slike "tilbaketråkk" til bloggere som skriver OG linker til saker på Dagbladet - var det mange blogger som kastet seg på karusellen. Disse linkene vil garantert være med på å gjøre Dagbladet mer synlige i søkemotorene, og vil sannsynligvis føre til flere hundre prosent økning i innlinker til Dagbladet.no.

Et problem Dagbladet allerede har opplevd er bloggere som for en hver pris ønsker linker til bloggen sin. Dette har ført til ekstermt mye "metablogging" alá "Dagbladet skriver" og sitat fra artikelen. Denne typen artikler har neppe noen verdi for Dagbladets lesere, men for Dagbladet.no betyr de inngående linker, som helt sikkert har en verdi. Forhåpentligvis vil Dagbladet slå ned på de verste tilfellene av slike "metabloggere", ellers risikerer hele tjenesten å bli oppfattet som spam og støy.

Tormod skriver om dette i "Er Dagbladets blogglenker en kilde til misbruk".

For SEO-interesserte bloggere kan det være verdt å merke seg at Twingly linkene ikke vil gi noen SEO-boost for de som får linker fra Dagbladet.no. Linkene ligger nemlig inne i et Javascript og indekserer derfor ikke av Google eller andre søkemotorer.

Andre bloggere om Dagbladets Twingly tjeneste:
Undercurrent: Næring i økosystemet
Kritine Lowe: Danish news site starts linking to blogreactions

06 August, 2007

IT-Nytt relansert

Hyggelig å se at Asle Ommundsen er igang igjen med IT-nytt. For øyeblikket er nettstedet i en slags "pre-lansering" før den offisielle re-lanseringen den 15. august.

Asle produserer noe så skjeldent som et skikkelig journalistisk produkt som omhandler IT. Det er dessverre alt for få IT-publikasjoner i Norge i dag som man kan si det om.

Så oppfordringen er: Besøk IT-Nytt i dag, og sørg for å abonner på RSS-nyhetsstrømmen i din favoritt nyhetsleser!

Blant nyhetene idag:

Blokkerer alle .info-domener i MSN
Det har lenge vært kjent at Microsoft blokkerer MSN-meldinger med bestemte nettadresser, men nå viser det seg at de også blokkerer toppnivådomenet .info. – Det er nødvendig for å beskytte våre brukere, sier Microsofts representant til IT-nytt.
Bruker mer tid på Internett enn TV
For første gang bruker unge i alderen 16 til 24 år flere minutter i døgnet på Internett enn foran TV-en. Det viser en ny måling utført av meningsmålingselskapet Synovate MMI.

Permanent link: IT-Nytt relansert
10 October, 2006

Anbefalt lesning: Mediefunderinger: Denne uken i riksmediene

Hver uke tar Andreas Andersen et skjevt blikk på mediene i Denne uken i riksmediene

Denne uken tar han blant annet for seg boligpriser, lån og medienes dekning av disse.

I avisenes økonomiseksjoner er man fryktelig bekymret for boligmarkedet, som stiger for mye og for fort. Det kan rett og slett bli slik at stigningen stopper opp en stund hvis stigningen fortsetter på denne måten. Dessuten må jo folk låne penger for å ha råd til å kjøpe bolig, og kombinert med stigende boligpriser fører dette sjokkerende nok til at bankene låner ut stadig mer penger. Og det er jo typisk de kjipe bankene å finansiere vanlige folks boligkjøp på den måten der..

Stor lesning og etter min mening godt på høyde med annen slik satire som f.eks. Hallo i uken.

14 September, 2006

Kommentarene er slått på igjen

Jeg har måttet slå av kommentarene i alle mine blogger i 9 dager p.g.a. et kraftig angrep.

Den 14. september skrev jeg:

P.g.a. et særdeles kraftig spamangrep mot kommentarskriptet tidligere i dag, som gjorde at serveren jeg bruker en stund knapt klare å gjøre annet enn å ta imot spam - har jeg måttet slå av kommentarfunksjonen i denne bloggen.

Beklager dette, og skal forsøke å finne en løsning med det aller første.

Heldigvis finnes det en kur for MT (håper jeg). Takket være Kyrre og "Stop and prevent trakcback spam in Movable Type" som også fungerer for å skifte navn på kommentarskript - håper jeg at spam-bombing er et tilbakelagt stadium.

Denne typen "angrep" og dritt er akkurat det som gjør at man av og til får lyst til å slutte med blogging. Men jeg gir meg ikke så lett. :-)

30 August, 2006

Ny norsk weblog om brukervennlighet : IAllenkelhet

NetLife Research har lanserte sin firmablogg om brukervennlighet "IAllenkelhet" den 24 august 2006.

Bloggen har allerede blitt en ressurs for deg som vil lære mer om brukervennlighet.

NetLife får pluss i boken for å ha ansatt mange dyktige folk i det siste, blant annet Are Halland - og for å være fremsynte nok til å starte en firmablogg som har blitt til en ressurs mer enn et "talerør" for selskapet.

Det eneste jeg ikke er fornøyd med er at jeg ikke kom meg på lanseringsfesten - men det var min egen skyld :)

11 June, 2006

Anbefalte blogger

I det siste har det vært mye syting her, om useriøse telefonselgere (inkludert en heftig diskusjon med telefonselgeren - som nå er slettet (sorry)) og om andre kjiipe ting.

Så nå tenkte jeg at jeg skulle gripe muligheten til å forsøke å gjøre noe litt mer positivt ved å anbefale noen blogger. Som vanlig vil utvalget av blogger speile min egne interesser (duh!). Med andre ord tid for litt metablogging.

bza.no er den norske bloggen til Tormod Rangnes. Han skriver mye om nettrelaterte emner (spesielt innen utvikling) og i det siste har han blant annet skrevet om 7 triks for å skaffe seg stamgjester i bloggen og Riktig plassering av navigasjon gir riktig fokuspunkt

Webaksess er bloggen til Asle Ommundsen og han skriver også mye om webutvikling. Mannen er blant annet ansvarlig for den norske oversettelsen av "Dive Into Accessibility" - Kast deg ut i tilgjengelighet - en ressurs som alle som lager nettsteder burde vært påkrevet å lese. En svært interessant artikkel han har skrevet i det siste handler om Understreker versus bindestreker i URL-er - en post som fikk meg til å forandre syn på hva som er best av "-" og "_" som mellomrom i URL'er. Det ser faktisk ut som om understrek er bedre enn bindestrek i url'er.

Hvilke blogger anbefaler du?

- Jeg vil gjerne ha tips til gode blogger jeg burde lese - spesielt innenfor fagfeltet web og markedsføring. Alle tips mottas med takk, og - hvis du trenger det - en invitasjon til en Gmail konto. :-)
Permanent link: Anbefalte blogger
18 April, 2006

'Ny' layout og oppdatering på diskusjoner

Har såvidt begynt på vår-rengjøringen. Ønsket å legge inn noen av mine bilder på toppen av bloggen, så det er nok en viss sjanse for at gamle og nye bilder kommer til å dukke opp der etterhvert.

Har også skumle planer om å oppgradere Gallery installasjonen min til siste versjon og få lagt ut mer av bildekartoteket mitt.

Selv om det ikke har vært mye aktiviet fra "yours truely" i det siste, så har det faktisk vært litt diskusjoner. I kommentartråden til "Besøksstatistikk og nettkataloger" har det faktisk dukket opp en kar som innrømmer at han jobber hos DinPris - forfriskende. Det er mulig Din Pris nå har blitt mer seriøse - på linje med andre kataloger som har blitt kjøpt opp av større og vanligvis mer profesjonelle aktører. (Din Pris har blitt kjøpt av Eniro). Peder sine kommentarer er iallefall et friskt pust, selv om jeg ikke kjøper argumentene hans.

PS: Skal forsøke å få blogget litt mer i tiden som kommer, selv om jeg fortsatt ikke helt vet hvor jeg skal få tiden fra.

Hvis noen har emner jeg har blogget om tidligere som de gjerne vil se en artikkel om - er det bare å si ifra. Mulig det er det som skal til for å dytte meg igang med bloggingen igjen.

17 May, 2005

Endelig en(da) en norsk blogtracker

[Pstt. En smule oppdatert etter kommentar fra i1277]

Det er mer enn bursdagen til Norge å feire i dag.

En av våre norske-bloggere-i-utlandet har lansert en egen tjeneste for oversikt over oppdaterte norske blogger. Jeg gleder meg til tjensten kommer ut av Beta, og tilbyr meg herved å hjelpe til det jeg har mulighet til for at tjenesten skal bli en suksess.

For selv om det allerede finnes en ping-tjeneste for Norske blogger så er det sikkert plass til en til..

Tjenesten heter "Ett eller annet". Bli gjerne med på beta-testen du også!


Om Ett eller annet: Kyrres plass på nettet: Ett eller annet

Blogsoft har en egen tjeneste som er i drift i dag som holder oversikt over norske blogger: Bloggrevyen.

10 March, 2005

Flau over min hjemkommunes hjemmeside

Nittedal kommune er en fattig kommune, på flere måter. Blant annet er hjemmesidene deres et makkverk uten like. Frames er brukt opp og i mente, hovedmenyen på venstre side er laget i Javascript - og fungerer blant annet ikke i Firefox, for ikke å snakke om at sidene er helt uleselige for f.eks. blinde.

Kommunen har tydeligvis ikke satt seg inn i "kvalitetskriterer for offentlige nettsteder". Men det kan virke som om de iallefall ikke er i total fornektelse på hvor galt det faktisk er. En e-post til informasjonsavdelingen resulterte i følgende tilbakemelding:

Hei - må bare beklage at det er noen problemer både med Mozilla og Opera. Vi har desverre ikke spesialkompetanse i kommunen, men er avhengig av leverandører til dette - og av standarder når vi legger ut informasjonen.

Det som er mer belkagelig - og som vi nå jobber med - er at sidene er for dårlig tilgjengelig for funksjonshemmede. Dette håper og tror vi skal bli bedre til høsten.

Men jeg tør ikke love at sidene våre vil fungere like bra i alle lesere i framtida. Vi prøver selvsagt så langt det er praktisk mulig.

Nå er jeg vel ikke alene om å ta løfter om bot og bedring med et tonn salt, men jeg har iallefall et ørlite håp om at det vil bli gjort noe. I motsatte fall får jeg vel finne ut om lokalavisa kunne tenke seg å skrive et dusin linjer om saken.

Jeg frustrerte forvørig over dette temaet på news for ikke så lenge siden, og ser at jeg langtifra er alene om å være flau på en norsk kommunes vegne i forhold til deres nettsteder.

Kyrre har også blogget om et lignende problem med kommunale nettsteder i "hvorfor får de jobben".

For å svare: Det er lett å hevde at hovedårsaken til at det finnes så mange dårlige kommunale og offentlige nettsteder er at de som har som oppgave å sette slike prosjekter ut på anbud ikke har hatt den kompetansen de burde for å vurdere kandidatene til jobben. Men jeg har ved selvsyn sett offentlige nettsteder forsvinne fra de store søkemotorene, selv der kravene har vært klare på at sidene måtte være tilgjengelige - så bare å kreve det er nok ikke nok, man er nødt til å ha kompetanse til å følge opp løsningene også og sørge for at det som er lovet levert faktisk blir levert.

06 March, 2005

Multimediastudenter om Norske weblogger

Interessant prosjekt fra Multimediastudentene på Mediehøgskolen Gimlekollen:

Norske weblogger

De skriver vidt og bredt om blogger generelt, og norske blogger spesielt. Blant innholdet er en blogganalyse av 40 norske blogger.

Blant funnene er at norske bloggjenter er flinkere til å oppdatere bloggene sine enn norske blogggutter.

Svorsk blogg mot Unionsoppløsningen

Morsomt å se en norsk/svensk blogger skrive om årets feiring av unionsoppløsningen med Sverige.

Nå er det andre norske bloggere som har flagget ut til Sverige, men jeg ikke sett makan til engasjement for sammenslåing av Norge og Sverige tidligere.

Lars Iversen skriver i sin blogg "Unionsoppløsningen 1905-2005":

Lars Iversen er født og oppvokst i Trondheim, jobber i Oslo, men bor i Stockholm med sin lille famile i kulturelt eksil. Les mer om hans opplevelser i det daglige mellom to land som er så like at de må skilles seg for å vite hvem som er hvem

Mye interessant lesning om feiringen av unionsoppløsningen, uansett hva man måtte mene om Sverige og Norges likheter og forskjeller.

03 February, 2005

Velkommen etter DinSide

Endelig har DinSide også oppdaget RSS, "bare" 6 år etter at formatet først ble lansert av Netscape og en god stund etter andre nettsteder.

DinSide Data - Slik virker RSS

DinSide skriver om RSS og nevner bloggere men linker ikke til en eneste ressurs med oversikt over blogger - isteden viser de til Aller Internett sine nettsteder (som DinSide er en del av) og de største internasjonale nettstedene med RSS-kanaler.

Jeg synes også de kunne tatt seg bryet med å skrive om tjenester for å lese RSS-kanaler, som f.eks. Bloglines.

DinSide har sørget for å gjøre tilgjengelig en rekke RSS-kanaler slik at det er mulig å kun abonnere på akkurat den kanalen du er interessert i å følge med på. Dessverre finner du kun oversikt over disse på førstesiden, personlig synes jeg de godt kunne ha lagt til linker til RSS-kanalene på alle sine sider.

Permanent link: Velkommen etter DinSide
25 January, 2005

Kyrre blogganmelder Norskbloggen

Norskbloggen har blitt en fast spalte på Startsiden.no hvor Pål Leveraas tar for seg en helt tilfeldig utvalgt blogg.

Bloggeanmeldelser hos «Norskbloggen»

Kort fortalt: Kyrre har mer enn en fjær å plukke i forhold til hvordan bloggene blir vurdert.

10 January, 2005

Oppgradering til MT 3.14, eller "great minds think alike"

Helgen ble brukt på oppdatering til MT 3.14. Jeg valgte å betale for en ubegrenset lisens på programvaren jeg nå har brukt i snart 3 år blant annet fordi man nå har fått en mye bedre kommentarhåndtering. Kommentarspam har etterhvert blitt et problem som det er vanskelig å ignorere, og dette har Six Apart tatt konsekvensen av i MovableType 3 og oppover. Det er faktisk så ille at jeg fikk inn nesten et dusin med kommentarspam i perioden hvor det gamle systemet for å beskytte kommentarene var nede og MT 3.14 var på plass. (Og her snakker vi minutter, ikke timer).

Ellers har man valgt en litt bedre strukturering av url'er i den nye versjonen av MT, noe jeg fikk på plass i går etter litt tid i tenkeboksen. Jeg vil jo ikke at mine gamle url'er skulle slutte å virke. Problemet ble løst med en enkel mal, et regneark og mange linjer i et par .htaccess filer. Jeg skal forsøke å få skrevet litt om fremgangsmåten jeg valgte å bruke på min engelske blog om ikke så altfor lenge.

Det var forøvrig fornøylig å chatte med Arve og oppdage at han også brukte deler av helgen på å oppdatere til MT 3.14: Oppgradering

06 January, 2005

VG Blogger

Det er bare å gratulere VG med et forsiktig første skritt i retning av blogging.

Min umiddelbare reaksjon? Synd at det er såpass teknologifokusert. Men man kan vel ikke forvente noe annet. Forhåpentligvis får vi se flere blogger med forskjellige temaer på VG.no etterhvert.

Det er også synd å se dem bruke åpen kildekode programvare for bloggen samtidig med at de lar være å kreditere de som har tatt seg bryet med å lage systemet de benytter. Sånt er smålig VG.

Andre reaksjoner på VGs blogg:

Arve Bersvendsen: VG: Tabloigg

Eirik Newth: Forsøk på norsk Engadget...

Mari: VG-blogg

Spesielt kommentarene i Maris blogg er interessant lesning, med mange gode kommentarer fra kjente norske bloggere.

Permanent link: VG Blogger
15 December, 2004

Nytt på "jarle på norsk" : Quack alert

Fikk behov for å kunne markere bestemte kommentarer i bloggen min i dag. Det skjedde i forbindelse med at en ansatt hos internettkatalogen postet en kommentar til en tidligere posting jeg har hatt om salgstriksene fra RosaIndex.

Det utdeles ikke premier til den som nå gjetter at selgeren selvsagt ikke signerte som selger for Internettkatalogen, men isteden valgte å komme med en meget drøy påstand med signaturen "Byggmester'n".

Jeg har lagt meg inn på internettkatalogen.no for 2 år på rad nå. Jeg driver et lite firma og hadde ikke mye og gjøre før men nå har jeg ansatt flere for og dekke alle oppdragene! Er det flere som har samme respons fra dem? Ligger ikke en gang på første side. Prøvde steder som nettkatalogen, gul.no og RosaIndex men der ble jeg lurt! eneste jeg fikk av dem var regninger på flere tusen!!!

Et kjapt søk på ip-adressen til denne karen gjorde at jeg fant ut at han nok ikke var noen byggmester, men heller en løgner fra Internettkatalogen.

Slike meldinger vil fra nå av bli markert akkurat slik du ser dem hvis du ser på hans kommentar i den opprinnelige postingen. IP-adressen vil for alle slike postinger bli gjort synlig og linket til et whois-oppslag slik at alle kan se hvem det er som faktisk har postet.

Takk til Arve og MTSwitch for god hjelp til å implementere denne kjekke funksjonen.

14 December, 2004

Håkon blogger blogger

Håkon skriver om blogger denne uken, og har i løpet av et par dager skrevet og henvist til følgende interessante bloggrelaterte saker:

Kjenn din blogg En jevn strøm av besøkende kommer innom denne bloggen etter å ha spurt en søke­tjeneste: Hva er en blog? De havner som regel i en artikkel jeg skrev om moblogging. Egentlig burde jeg bare lede denne strømmen av kunn­skaps­tørste surfere rett videre til Jill Walkers utmerkede engelsk­språklige definisjon av ordet weblog, men dess­verre nevner ikke Jill den lille detaljen at det norske verbet blogge opp­rinnelig betyr noe helt annet enn å forfatte en web­logg.
Bloggeverktøy og ikke-blogger

Publiseringssystem for blogger har fått stadig bedre funksjonalitet, og siden det ikke er snakk om kost­bar program­vare kan det være fristende å bruke dem til andre typer nett­steder enn blogger. Ask Metafilter har en diskusjon med en del eksempler som er verd å ta en titt på.

Permanent link: Håkon blogger blogger
13 October, 2004

Maler for MovableType og andre blogger

Interessant å merke seg at diskusjonen warpet fra dårlig bruk av linktekst til maler og forskjellige bloggverktøy i forrige post. Kan være verdt å få med seg.

Se maler/bloggverktøydiskusjonen

Personlig har jeg kommet til at MovableType fortsatt dekker mine behov best. Men det er mange som i løpet av noen versjoner nok kommer til å ta dem igjen. Så det blir nok innkjøp av en litt utvidet MT-lisens snart.

11 July, 2004

Agurknytt om blogging

Nå får jeg sikkert tyn, men jeg må vel få lov til å si at artikkelen om blogging som ble publisert på VG Nett i dag minner veldig om standard agruknytt, selv om det journalisten skriver om to medblogger jeg har stor respekt for.

Ikke ser jeg helt at Håkon Styri "bretter ut om livet" sitt på bloggen sin heller. Men men ;-)

Det er forsåvidt en artikkel som er akkurat kort nok til at den kan leses uten å irritere seg over at det ikke er så mye innhold i den ;-)

Bretter ut livet sitt

Det er uansett hyggelig å se at Håkon som alltid har en god kommentar til slik journalistikk.

Permanent link: Agurknytt om blogging
20 May, 2004

Avisa.no

Tenkte jeg skulle tipse de som ikke er klar over det at Avisa.no er aktiv igjen. Avisa er streikeavisa til Oslo Journalistklubb og er i sin 4. årgang.

Avisa.no har også sin egen RSS feed, selv om den ikke er offisiell ennå burde den fungere greit. Gi gjerne tilbakemeldinger her hvis det skulle være noen problemer med den.

Permanent link: Avisa.no
03 May, 2004

BlogSoft CTO med egen blogg

Sånn ja, det hjalp å tyne dem litt - Per Kleven hos BlogSoft har endelig fått seg egen blogg. Skal bli interessant å se hva han skriver om, personlig (som den nerd jeg er) håper jeg han skriver litt om hvordan han tenker i forhold til utviklingen av løsningen som står bak SprayBlogg og Weblogg.no

En feature request med en gang, selv om jeg (ennå) ikke er en bruker av tjenesten: Trackback. Både inkludering av RDF auto-discovery i postingene og støtte for mottak av Trackback på tjenestene hadde vært fint - både for weblogg.no/sprayblogg brukere og for oss andre.

30 April, 2004

Blogget: Last Thursday om blogging

lastthursday.gifGårsdagens tema på Last Thursday var blogging. Spørsmålet fra Last Thursday var "Blogging - et skritt nærmere kilden?", og man kan vel i korthet summer at både Håkon Styri og Rafiq Charania ment at det gjør man. Pål Nisja var ikke til stede, og selv om jeg fikk med meg at Rafiq fortalte hvorfor han ikke var der, må jeg innrømme at jeg ikke fikk med meg årsaken. Ganskje fordi det var en dårlig unnskyldning?

Jeg har forsøkt å skrive litt om det som skjedde, både fra notater og fra minnet. Setter stor pris på tilbakemeldinger, korreksjoner etc.

Håkon har forøvrig allerede blogget om litt av det som var tema under foredraget. Linker finner du i det utvidede innlegget mitt.

[Oppdatering: 2. mai 2004 - Se nederst på det utvidede innlegget]

Les videre...
05 February, 2004

Oversikt over norske blogger

Jeg er i ferd med å legge til flere norske blogger i min egen lille linkeliste. Det er langtifra en komplett liste over norske blogger (for engelske blogger jeg leser, ta en titt i listen på siden av min engelske blogg).

Det har vært gjort flere forsøk på å lage komplette oversikter over norske blogger, men de fleste har vært på enkeltpersoners initiativ, og har dessverre ikke holdt så lenge.

Personlig synes jeg DMOZ er en grei ressurs for å lage oversikter over blogger. Blant annet fordi man der har mulighet til å virkelig jobbe i et samfunn som forsøker å gjøre web'en littegrann mer oversiktlig. Det er klart det ikke er perfekt, men det er en start.

Kategorien Dzmo: Top: World: Norsk: Data: Internett: På verdensveven: Blogger har allerede en grei oversikt over norske blogger, men den er langtifra komplett.

Det finnes andre oversikter også. Slik som f.eks. Nettdagbok og en av de første oversiktene over norske bloggere: "Norske blogger og nettdagbøker"

Min oppfordring hvis du har litt for mye fritid: Ta turen til DMOZ og spør om å få bli redaktør for kategorien for norske blogger, har du ikke fullt så mye fritid setter jeg (og sikkert den som har lyst på oppgaven som redaktør for kategorien) pris på om du legger igjen tips til andre gode oversikter over norske blogger i kommentarene til denne postingen. Kom igjen folkens! Ta et minutt og gi noen gode tips i det minste! :-)

27 January, 2004

Nikken og opphavsrett

Stor spenning i dag. Mottok brev fra Nikken hvor Morten Wang's Nikken arkiv og undertegnedes posting om førstnevnte arkiv har fått Nikken til å spore helt av og hevde at vi bryter deres copyright.

Mer om saken i min engelske blog: Nikken bullies

Permanent link: Nikken og opphavsrett
19 September, 2003

Ikke nytt, men nyheter ;-)

Endelig er det enkelt å lage applikasjoner som henter nyheter fra de største norske avisene. Takket være deres "oppdagelse av RSS".

Sist ut er forøvrig VG, som endelig har fått en brukbar RSS-feed. (Det hjelper ikke at de var tidlig ute med noe de påstod var RSS - feed'en har vært ødelagt frem til nå).

Nå som norske aviser har RSS-utgaver er det vel bare snakk om tid før noen lager et enkelt verktøy for å sammenligne frekvens av "postinger", og kanskje noe mer nyttig som nyhetsovervåkning etc.

PS: Ja, jeg vet det er selskaper som lever godt av slike tjenester, men nå har det jo blitt så lekende lett at man vel må kunne forevente at litt mer åpne systemer blir tilgjengelige..

14 September, 2003

Ny blogg: Digmes blogg

Håkon Styri har lansert Digmes blogg.

Håkon er kanskje mest kjent som skribent for Digi.no, og som konsulent for en rekke norske nettaktører.

Jeg gleder meg til å se hva han deler med oss i bloggen sin. Hvis det er 1/100 av det han vanligvis deler med undertegnede i våre meget interessante konversasjoner har vi alle noe å glede oss til. :-)

Permanent link: Ny blogg: Digmes blogg
12 September, 2003

Norske aviser med RSS

Dette er hyggelige nyheter. Både Aftenposten og Dagbladet har fått seg RSS-feeds. For alt jeg vet kan de ha hatt det en stund, eneste problemet er at ingen av dem er spesielt opptatt av å fortelle leserene om det.

Bortsett fra Dagbladet muligens, som slo opp nyheten om Supersurf med RSS i dag.

Velkommen etter Dagbladet ;-) Men for all del, når dere først våknet - gjorde dere det skikkelig:

RSS fra Dagbladet:
Oppdatert (alle nyhetskateogorier samlet i en feed)
Nyheter
Sport
Magasinet
Kultur
Fredag
Kunnskap
På din side


Den beste feed'en som følge av artikkelen i Dagbladet? Lasse's, som han la til etter å ha lest at RSS nå er et "must" ;-) Velkommen etter Lasse.

[Oppdatert 2004.05.03 med ny url til Aftenposten, som nå også har flere forskjellige feeds avhengig av hva du er interessert i]

Permanent link: Norske aviser med RSS
03 August, 2003

Fikle litt på bloggen

Takket være Vegard har jeg klart å somle meg til å få på plass enda en liten indeks, denne gangen over kommentarer som har kommet inn på denne bloggen.

Ikke akkurat nødvendig ettersom det ikke har vært altfor mye diskusjon på akkurat denne bloggen, men kjekt å ha uansett.

Neste på listen er å renske opp litt ekstra i HTML'en, av en eller annen grunn har MovableType utviklerene bestemt seg for at man ikke skal bruke semantikk så mye i malene, og det betyr at det er masser av <div> tagger med mere i malene, men dårlig med <p>, <h1> med venner i templatene.

Eller for å si det på en annen måte, det er ikke veldig godt definert hva som er overskrifter, hva som er paragrafer etc - annet enn visuelt igjennom stilsettene.

Det har blitt påpekt at det også kunne være lurt å rette på andre "feil" som MT utviklerene har gjort, blant annet med _blank tagger her og der, men det kommer lengre ned på lista.

Permanent link: Fikle litt på bloggen
24 July, 2003

Nytt design

Synes det gamle designet (som fortsatt er å se på min engelske blog) begynte å bli kjedelig, dessuten fungerte det dårlig med enkelte browsere. Så det ble å lage litt nytt design i dag. Eller, heller - å stjele og modifisere det flotte designet som Anders Jacobsen allerede har laget. Jeg håper han tilgir meg.

Det blir sikkert litt mer fikling før jeg er fornøyd, du er herved advart.

Permanent link: Nytt design
10 July, 2003

Kyrre er tilbake...

Denne mannen minner meg litt om en magiker. Han forsvinner i løse lufta med gjevne mellomrom. Denne gangen håper jeg han blir en stund.. :-)

Permanent link: Kyrre er tilbake...
27 June, 2003

Spennende oppgave om Weblogger

Vegard Johansen har skrevet eksamensoppgave om Weblogs - historisk kontekst og perspektiver

Flott gjennomført og researchet. Dette bør bli et referanseverk for norske webloggere som ønsker å sette seg inn i bloggenes historie.

Håper du får god karakter på oppgaven Vegard!

30 April, 2003

Dagbladet blogger

Bloggingen har kommet til Norge, og en "blogg" er i ferd med å bli dagligtale, også for ikke-nerder.

I dag lanserte Dagbladet.no sin egen weblog. Nå har journalister i Dagbladet mulighet til å dele det de finner av interesante nyheter og kurositerer på nett med andre.

Dagbladet.no - Weblogg

Så langt ser det bra ut. Jeg er noe skeptisk til om det vil fungere med kommentarer på et såpass stort nettsted, erfaring fra andre større weblogger er at det fungerer dårlig - og fort blir mye støy.

Mitt andre ankepunkt er mangelen på RSS versjon av bloggen. Når man først velger å henge seg på weblog-formatet hadde det vært på sin plass og også sørge for en såpass veletablert kotyme som å gjøre postingene tilgjengelig via RSS, det ville gjøre lesning og referanser til blogg-postinger i bloggen mye enklere for mange bloggere. Det hadde heller ikke vært så dumt med en implementasjon av Trackback, men det jeg savner mest er altså en RSS-versjon.

Permanent link: Dagbladet blogger
24 April, 2003

Det blogges i Norge

Eller skulle jeg kanskje heller skrive, i Bergen?

Gøy å oppdage at Universitetet i Bergen har satt opp MovableType, og at bloggingen der blomstrer. I løpet av få minutter har jeg merket meg 28 stykker med blogg. Mari, en av studentbloggerene, har oversikten ser det ut som, og de er aktive! Kjempegøy! Det eneste jeg synes de mangler er et slags blogg-portal, slik som f.eks. Harvard har.

Permanent link: Det blogges i Norge
08 April, 2003

Ny norsk blogger: Karl Ove Hufthammer (Huftis' blogg)

Eller "enda en newser blir omvendt til blogger" :-)

Karl Ove er en kunnskapsrik mann, med mye klokskap. (Det siste er konklusjonen etter at han også har valgt å bruke MovableType for bloggen sin).

Løp over og las: Huftis%u2019 blogg

18 March, 2003

"Ny" blogg: Kakeboksen

Morsomt å oppdage gamle newsere som blogger. Denne gangen er det Morten Wang sin weblog kakeboksen jeg har funnet. Nå skal det sies at han har holdt på noen måneder, så jeg burde vel ikke skryte av å ha funnet ham akkurat nå. :-)

Uansett verdt å lese hvis du er interesert i Backgammon, gitarting, javascript og annet "relatert" ;-)

Permanent link: "Ny" blogg: Kakeboksen
13 March, 2003

Neimen

jippi

:-) Solen skinner på alle mulige måter i dag. Fin dag så langt!

Permanent link: Neimen
06 March, 2003

Hvordan andre ser verden: Anjarchista

Jeg er ikke noe flink til å skrive, jeg sier det ofte og innrømmer det gjerne. Det er sikkert derfor jeg liker å se verden igjennom andres øyner og skriverier. En god norsk blogg (på engelsk) som klarer å formiddle slike bilder er anjarchista.org, hun skriver svært bra - og anjarchista.org: Strange days er et godt eksempel på det, synes jeg.

Personlig tror jeg at jeg hadde formiddlet slike omstendigheter best med bilder, men jeg tviler på at de ville ha latt meg ta bilde av det som skjedde.

Jeg lurer på om det hadde vært lurt å skaffe seg et kamera som er lett å skjule. Spørsmålet er bare hvordan man skulle kunne publisere sånne bilder uten å få problemer. Noen gode råd? Sensurere bildene etterpå er kanskje ikke den mest estetiske metoden, eller kan man rett og slett kalle det kunst og la det være med det? ;-)

28 February, 2003

n't versjon av Kyrres blog

Gratulerer Kyrre med nytt design. Denne var fin, kan du beholde den en liten stund? Jeg har så vanskelig med forandringer ;-)

Eller så er det jeg som er flau over at jeg nesten aldri gjør noe med designet (host host) for bloggen (blåggen?, blog'en?) min.

26 February, 2003

Trackback

For dere som lurer på hva Trackback er, har jeg skrevet litt på engelsk i dag om det. Kort fortalt er det en mekanisme for blogg-programvare som gjør det mulig å si ifra til hverandre om at man skriver om samme tema/linker til en bestemt sak. Kall det gjerne en automatisk reverse-link.

Hva gjelder Trackback, Lasse lurer på to merkelige ting med Trackback, og siden han ikke har kommentar mulighet i bloggen sin, svarer jeg her (mens MT forhåpentligvis pinger hans blog og sier i fra om det):

Det som du sannsynligvis opplever som merkelig med MT er at trackback ikke vises umiddelbart. Grunnen til det er at MT baserer seg på generering av "statiske" HTML filer, og ikke genererer informasjon ut dynamisk hver gang man går inn på en side. Så trackback pingen vil først vises neste gang MT bygger siden.

[Oppdatering] Det ser ut som om Lasse kanskje burde legge til RDF-data til postingene sine, slik at f.eks. MT kan auto-discover hans Trackback funksjon.

Permanent link: Trackback
25 February, 2003

På oppfording fra Arve.. oppdatert blogg

Det tok en halv time til en time, men nå er iallefall bloggen min oppdatert til MovableType 2.63 - dataene overført til MySQL og Trackback aktivisert. Da er det vel enkelte som burde være fornøyde skulle jeg tro :-)

(Dvs. Arve og Kyrre)

19 February, 2003

Litt dypere..

Mens jeg nok bare hadde sett 4 bråkete tenåringsgutter, mildt irriterende - er det noen som ser litt dypere: Lengsel

Permanent link: Litt dypere..
23 December, 2002

Kyrre is back

Hyggelig å se at Kyrre er igang med bloggingen igjen.

Gratulerer med ny bil forresten Kyrre. Hvis du eller noen andre er interesert i et passende .com domene (z3driver.com), så er det bare å si ifra. Domenet er i ferd med å gå ut - og overføres gjerne til den som måtte ønske det.. Selv om jeg gjerne medgir at z3.no er enda kuulere :-)

Permanent link: Kyrre is back