30 March, 2007

Guru på brukervennlighet kommer til Norge!

Jared Spool er kanskje ikke den mest kjente av brukervennlighetsguruene, men han har lenge ledet et team av eksperter som på mange måter har revlusjonert fokus på brukervennlighet på nett og utført nybrottsarbeide innen forskning på brukervennlighet som kan relateres til dagens bruksmønster og problemer. Jeg synes UIE og Jared Spool har vært blant dem som virkelig har klart å skape større klarhet i hvordan brukerne agerer og tenker - og UIEs forskning har iallefall hjulpet meg mye når jeg har utviklet nettsteder.

Så det var en gledelig nyhet når jeg i dag fikk en mail som fortalte meg at Jared kommer til Norge.

Den 29 og 30 mai er han i Oslo med foredraget "Designing the Web 2.0 user experience".

På programmet er blant annet en presentasjon av "Designing for the Scent of Information" - en svært interessant oppdagelse som blant annet slår beina under gamle og kjente "sannheter" som at innhold aldri må være lengre unna enn 3 klikk på et nettsted. Kan forøvrig kjøpes på den siden jeg nettopp linket til for $30.

Her er programmet for foredraget som går over 2 dager (Hentet fra Dataforeningens hjemmeside):

Duften av informasjon Ifølge Spool følger brukere på nettet en "duft" når de søker informasjon. Hvordan vil din design hindre brukeren i å bruke luktesansen sin? Lær hvorfor triggerord er svært viktige for brukere når de skal finne det de er på jakt etter, hvorfor de beste nettstedene ikke bruker "Søk" og hvordan lange og omfattende sider faktisk hjelper brukeren i å finne innhold.

Brukskvalitet og web 2.0
Web 2.0 er samlebegrepet for sosiale nettverk, folksonomier, mashups, RSS og lignende. Uttrykket forutsetter at informasjon og tjenester leveres direkte og sømløst til din nettleser. Hvilke utfordringer står vi overfor med hensyn til brukskvalitet i web 2.0? Hvordan endrer brukertesting og feltstudier seg når sosiale nettverk er det sentrale for design? Jared Spool vil vise at et nytt sett av prinsipper er nødvendig for å kunne navigere i dette terrenget.

Nye designutfordringer
Makten er nå direkte hos brukerne. De bestiller sine egne reiser istedenfor hos reisebyråene. Design for interaktivitet som er intuitivt og som holder mål på alle nivåer, krever betydelig kunnskap og omfattende ferdigheter. Her vil Jared diskutere fallgruver i webbaserte systemer og hvordan man skal unngå dem. Han vil bruke eksempler fra MSN, Google Talk og Flickr for å belyse dette.

Foredraget er relativt dyrt, kr. 8.500 kroner for ikke medlemmer og 7.500 kroner for medlemmer av Dataforeningen. Men jeg tror det er vel verdt pengene. Har du ikke råd, bør du iallefall ta deg råd til å kjøpe noen av rapportene UIE har lagt ut for kjøp på sitt nettsted, spesielt "Designing for the Scent of Information". UIE har i tillegg en blogg som er helt gratis - UIE Brain Sparks og et stort artikkelarkiv med mange gode gratis artikler.

Mer om Jared Spool og foredraget på Dataforeningen sine sider.

19 February, 2006

Are om å skape gode søkeopplevelser

Jeg har plassert denne postingen i "brukervennlighet", og selv om det ikke er direkte relatert til emnet så synes jeg Ares presentasjon på foredraget han holdt under Software 2006 (Hvor jeg var så heldig å være blant tilhørerene) fortjener litt ekstra oppmerksomhet.

Brukaropplevingar.com: Presentasjon om søk på Software 2006

Are har lagt ut presentasjonen sin som PDF på sitt nettsted Brukaropplevingar.com, og lover i sin posting om emnet å legge ut mer informasjon. Ser frem til at han legger det ut.

I presentasjonen tar Are for seg hvordan man kan forbedre søkeopplevelsen på et nettsted for de brukerene som ønsker å bruke søk. Det som kjennetegner "søkere" (dvs. brukere som helst velger søk for å finne frem til innhold) er at de er utålmodige sjeler, og da gjelder det at de enkelt finner frem til viktig informasjon på nettstedet når de søker etter det. Are tar for seg hvilke 7 steg man kan ta for å forbedre søkeopplevelsen for disse utålmodige..

12 May, 2005

En liten bønn om hjelp til brukertesting og tilbakemeldinger

[Pst: Nå er kommentarene åpne også, av en eller annen årsak klarte jeg ikke å skru dem på når jeg skrev postingen, beklager så mye.]

forste-nywebshop.gifHei kjære (faste?) leser, jeg håper du har muligheten til å hjelpe meg med tilbakemelding på hvordan du synes Trygg og Sikkers nye nettbutikk fungerer.

Ta en titt og gi tilbakemelding på ting du mener er håpløse. Det er brukergrensesnitt og brukervennlighet som jeg først og fremst håper på tilbakemelding på. F.eks. åpenbare feller eller dumme feil. HTML-taggingen er en annen historie (se kommentar nedenfor (1))

Jeg har ikke mye å tilby som takk, annet enn å love at jeg i fremtiden en gang vil skrive om de problemene vi finner og dele med meg av den kunnskapen som etterhvert, forhåpentligvis, vil bli meg til del om netthandel og hvordan ting helst bør gjøres. Dette vil forhåpentligvis kunne være nyttig for flere enn de som måtte ønske å lage en nettbutikk.

Min tilknyttning til Trygg og Sikker er at jeg er en av gründerne (altså eier jeg deler av selskapet, og jobber der altfor mye).

Trygg og Sikkers nye nettbutikk ble lansert på slutten av forrige måned.

Den har m.a.o. vært oppe i ca. 2 uker og vi har i løpet av disse to ukene gjort noen små forandringer etterhvert som vi har oppdaget de mest åpenbare problemene. Jeg vil fortsatt ikke hevde at alt er 100% som jeg skulle ønske, men det jeg er klar over i dag er stort sett kosmetiske ting. (Som du GJERNE må kommentere).

Håper på mange kommentarer og svarer også på spørsmål rundt implementasjonen.

Teknisk info:
I bunnen av nettbutikken ligger et PHP-basert shoppingsystem som heter X-cart. X-cart er utviklet av et russisk selskap som har et godt organisert supportapparat rundt produktet. De har utviklere som blant annet gjør spesialtilpassninger av X-cart slik at den gjør nesten hva du måtte ønske. Dyrt er det heller ikke, og i tillegg er kildekoden tilgjengelig (om ikke OSS) og utførlig dokumentasjon (på engelsk) er selvsagt også tilgjengelig. Mitt inntrykk så langt er at produktet, dokumentasjonen og supportapparatet rundt det er profesjonelt. At de er raske med å lansere sikkerhetsfikser og gir god informasjon om hva problemene faktisk består i når de blir klar over dem, trekker heller ikke ned.


1) Jeg er klar over at nettbutikken sannsynligvis ikke vil kunne validere til noen kjent HTML-standard pr. i dag - men jobber med å rydde opp taggingen. Layouten er også tabellbasert, og det vil jeg nok også rydde opp i - etterhvert. Vær dog klar over at vi snakker om ganske mange hundre malfiler som skal oppdateres for å gjøre nettstedet fullkomment.

22 January, 2005

Oppfordring til Norge.no : Skjerp dere!

Det er nedslående å se at det fortsatt ikke er gjort en ordentlig jobb for å øke tilgjengeligheten for funksjonshemmede på Norge.no.

Diskusjonen rundt tilgjengelighet på nettstedet norge.no har vi hatt her tidligere. Blant annet lovet Steinar Skagemo at man ville ha fokus på WAI i forbindelse med redesign av Norge.no. Dette har tydeligvis ikke skjedd.

Norge.no er blant annet ansvarlig for å utføre tester av offentlige nettsteder i Norge, hvor man blant annet tester tilgjengelighet. I dette tilfellet er det neppe snakk om å ikke være klar over svakheter, men heller om at man ikke har satt av ressurser til å ta tak i problemene. Hvilket igjen setter søkelyset på at man burde ha lovpålagte krav til offentlige nettsteder i Norge, hvor tilgjengelighet burde være et av kravene, f.eks. noe alá USAs regelverk.

Lasse Dahl skriver forøvrig om den seneste runden med kvalitetstest av offentlige nettsteder.

16 February, 2004

Foredrag om brukervennlighet og brukertesting på neste Last Thursday

Neste Last Thursday hos Tarantell i Dronningensgate 3 skal handle om brukervennlighet. Et emne jeg er svært opptatt av. Det er Tarantell's egne brukertestere, eller som de selv kaller seg: "Usablility analytikerne", som skal holde foredraget.

Mer informasjon om foredraget som finner sted den torsdag 26. februar 2004, finner du på Lastthursday.no


Jeg legger merke til at Last Thursday følger "trenden" med 4-6 testpersoner er nok for å øke brukskvaliteten på et nettsted betraktelig. Selv om jeg til dels er med på at et sted rundt 5 testpersoner er nok for å finne de største feilene, så har det faktisk vist seg at man finner mye ekstra informasjon hvis man utvider testgruppen. User Interface Engineering med blant annet Jarred Spool har lagt ut en interessant begrunnelse for at de ikke tror på myten: Usability myths. De konkluderer med at regelen med 5-8 testpersoner ble fremsatt av Jakob Nielsen med flere på begynnelsen av 90-tallet og var basert på testing av enklere applikasjoner, men var aldri tiltenkt mer komplekse applikasjoner eller nettsteder.

Flere gode brukervennlighetsartikler er å finne på UIE.com

01 December, 2003

Brukervennlighet hos Oslo Kinomatografer

Jeg var på kino i helgen, og fikk med meg årets obligatoriske Colosseum visning av Matrix Revolutions. Jeg skal forsøke å la være å la meg avspore til å kommentere noe om filmen, eller det faktum at det ser ut som om Wachowski brødrene har latt døren stå åpen for nye episoder.

Når jeg var på kinoen slo det meg hvor lite som skal til for å ødelegge for et i utgangspunktet godt konsept. Ettersom flere og flere nå handler billettene sine på nettet har man endelig gått til det naturlige skritt å sette opp automater for utskrift av billettene på kinoen, slik at man slipper å stå i lange køer for å bli ekspedert av en kinoansatt.

Problemet er bare at køen ved automaten var like lang som den ved kassene, og at det tok ca. dobbelt så lang tid å ekspedere billettene ved automatene. Jeg innrømmer gjerne at jeg først lurte på om jeg hadde fått de tregeste menneskene i Oslo forann meg, men når jeg kom frem fikk jeg erfare hvorfor det tok så lang tid.


Les videre...
03 September, 2003

Brukervennlighet: Telenor går 1 skritt frem og 20 tilbake

Are Halland skriv om Telenor's nye redesign. Et redesign som undertegnede finner helt håpløst og totalt brukerfiendtlig. Det er ganske utrolig at man kan lansere et nettsted med så mange mangler i 2003.

Are utdyper om problemene i grensesnittet til nye Telenor.no i sin kommentar: Brukaropplevingar.com: Til atters med telenor.no