14 October, 2007

Kvasir.no lanserer ny funksjonalitet

Eniro vil lansere flere endringer på Kvasir.no den 18. oktober.

kvasir-endringer.gif

Endringene kan nok sies å være et svar på kraftig konkurranse fra aktører som Google Adwords, i tillegg er det sannsynligvis også et forsøk på å gjøre noe med at den forrige omleggingen av Kvasir.no som førte til at Eniros kunder har sett mindre trafikk fra Kvasir.no enn tidligere.

Blant endringene som Eniro vil annonsere for Kvasir er at man fra og med 18. oktober kan lage egne annonser for hvert søkeord man har kjøpt i katalogen. Dette vil gjøre det enklere å tilpasse budskapet som leveres til den som søker - ved hjelp av tilpassede annonser og landingssider.

Eniro har i den siste tiden også fått på plass en betalt-per-klikk avtale med Espotting, disse annonsene vises sammne med annonser fra Googles Adsense nettverk nederst i søkeresultatet på Kvasir.

Les også: Er Kvasir bedre enn Google på norske søk?

[Oppdatering 26. oktober] Kvasir har ennå ikke fått den nye funksjonaliteten på plass, men produktansvarlig for Kvasir firmasøk - Beate Kittelsen, skriver i kommentarene at de ser frem til å lansere funksjonaliteten, og at man regner med å ha det på plass senest januar 2008.

04 June, 2007

Kataloghaier svindler for 100 millioner kroner i året

Jeg har tidligere skrevet om useriøse nettkataloger og telefonselgere og er ikke alene om å ha problemer med disse og andre katalogselskaper.

I dag har NARF (Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening) ute og advarer norske bedrifter mot katalogsvindlerne. Og det med god grunn. Hvert år forsøkes norske bedrifter svindlet for 1 milliard norske kroner av useriøse katalogselskaper.

Artikkelen finner du på E24: Svindlet for 100 mill.

I artikkelen har de blant annet med noen gode råd fra Varslingslisten om hva man bør passe på. Disse sammen med mine tidligere "10 ting du bør passe på før du kjøper oppføring i en nettkatalog" skulle gi de fleste god mulighet til å unngå å bli lurt.

Råd fra Varslingslisten

 1. Ikke aksepter et tilbud, hverken muntlig eller skriftlig, uten at du er sikker på hva det omfatter. Vær særlig oppmerksom på bedrifter som spiller på navnelikhet med etablerte produkter/bedrifter. Kontroller at en eventuell henvisning til eksisterende kunderelasjon er reell.
 2. Er du i tvil om hva tilbudet består i eller hvem leverandøren er, be om skriftlig dokumentasjon før du tar en avgjørelse.
 3. Sjekk at ordrebekreftelser og fakturaer virkelig stemmer overens med det du mener å ha bestilt eller avtalt.
 4. Hvis du blir forsøkt presset til å takke ja til et "spesielt godt tilbud", er det grunn til å være ekstra skeptisk.
 5. Ikke betal en urettmessig faktura bare for å bli kvitt problemet.
23 February, 2007

10 ting du bør passe på før du kjøper oppføring i en nettkatalog

Jeg har i mange år nå forholdt meg til forskjellige nettkataloger i mitt arbeide - og jeg har også skrevet endel om dem i min blogg. Ta gjerne en titt under "nettkataloger" i bloggen.

Dette bør du passe på før du kjøper oppføring i en nettkatalog:

 1. Pass på at nettkatalogen ikke finnes på Varslingslisten. Gjør den det, skal du holde deg langt unna. Varslingslisten er drevet av HSH, NHO, Bedriftsforbundet, NRS or NARF. Dette er m.a.o. en liste med tunge aktører bak seg som faktisk bruker litt ressurser for å avsløre svindlerne.
 2. Sjekk gjerne at katalogen er på listen til Mediebedriftenes Landsforening: Trygg katalog. Katalogene som finnes på listen til Trygg Katalog skal følge de strenge rettningslinjene som er satt opp for å kunne være med på listen. Enkelte useriøse nettkataloger vil påstå at Trygg Katalog er eid av Eniro - det er IKKE tilfelle, selv om listen bærer preg av at Eniro er blant de seriøse aktørene.
 3. Les igjennom kvalitetskravene som Trygg katalog har satt opp for at en nettkatalog skal kunne være en del av Trygg katalog. Oppfyller den katalogen du har tenkt å bruke penger på disse kravene? Hvis ikke, styr unna.
 4. Har katalogen tatt seg råd til å være med i TNS-Gallup sin internett-undersøkelse? Det koster fra kr. 25.000 i året å være med i TNS-Gallup undersøkelsen, har ikke nettkatalogen som vil selge deg oppføring råd til å være med her så styr unna! Det holder heller ikke å vise til at Google.no ikke er med. Google tar betalt pr. annonseklikk, det gjør ikke nettkatalogene!
 5. Gjør undersøkelser om katalogen og om hva andre har opplevd. Men vær oppmerksom på at mange kataloger skriver anonymt om konkurrenter, så ikke ta alt du leser for god fisk.
 6. Les avtalen med nettkatalogen NØYE, ikke gå med på å måtte forholde deg til urimlige vilkår som f.eks. automatisk fornyelse hvis avtalen ikke er sagt opp 3 måneder før neste forfall. Seriøse kataloger sørger for å følge opp med deg og stiller ingen krav til automatisk fornyelse.
 7. Katalogen bør levere enkel tilgang til statistikk for din oppføring. F.eks. hvor mange som har søkt på ord du har med i oppføringen din, hvor mange som har klikket på linken din etc.
 8. Husk at synlighet i søkemotorene for nettkatalogen ikke nødvendigvis er det samme som synlighet for ditt firma. Ikke la deg lure til å tro at nettkatalogene gjør det kun for deg. De nettkatalogene som er synlige i søkemotorene er det gjerne for konkurrentene dine også. Det beste du kan gjøre i forhold til synlighet på nettet er å lese ressursnettsteder som Søkemotoroptimalisering.no som er et ikke-kommersielt nettsted med gode råd til hva du selv kan gjøre for å lage et nettsted som har gode sjanser til å bli synlig. De har også linker videre til mer informasjon om hvordan du uten å jukse kan gjøre nettstedet ditt mer synlig.
 9. Vær ekstra skeptisk til nettkataloger du ikke lett kan finne ut hvem som driver. Å bruke mange tusen kroner på en oppføring i en nettkatalog som forsvinner i morgen er bare dumt. Bruk tjenester som f.eks. Proff.no for å sjekke regnskapstall for selskapet. Alle de seriøse katalogene i Norge i dag har norskregistrerte AS, og det er mulig å finne ut hvor lenge de har eksistert. Hvis katalogen påstår at et NUF (Norsk utenlandsk foretak) for et foretak i utlandet (f.eks. et LTD fra England) er like godt, ta en titt på hva Konkursrådet skriver om problemstillingen rundt NUFer.Deres råd og mitt: Vær SVÆRT forsiktig med handel med NUF-selskap
 10. Følg opp og evaluer oppføringen hvis du først har bestemt deg for å kjøpe en oppføring i en seriøs nettkatalog. Se på hvor mange besøk du har fått til nettstedet ditt og hvor mye du har betalt for oppføringen. Sjekk også hvilke søkeord som fungerer og hvilke som ikke har fungert i oppføringen.

Hvis du har andre råd for hvordan man holder seg unna de useriøse og velger seg en seriøs nettkatalog så hører jeg gjerne fra deg!

21 February, 2007

Bedriftsguiden om meg

Bedriftsguiden bruker mer tid i sin "blogg" på meg (de tillater ikke kommentarer og linker vanligvis kun til egne nettsteder). Det er tydelig at de ikke liker rampelyset veldig godt.

Ettersom det ikke er mulig å kommentere påstandene de kommer med og deres forsøk på å få søkelyset vekk fra seg selv og over på meg i deres blogg, så blir jeg nødt til å ta for meg deres kommentarer i min egen blogg.

De har gått hardt inn for å bli synlige i søk på "Jarle Bergersen" og "Jarle Dahl Bergersen", det ser også ut til at de har tatt seg bryet med å sette opp en annonse på etternavnet mitt. Føler meg nesten litt "beæret".

Les om deres påstander og mine svar i det utvidede innlegget (dette blir langt).

Les videre...
Permanent link: Bedriftsguiden om meg
19 February, 2007

Om Bedriftsguiden, Nettkatalogen og undertegnede i Dagbladet

De fleste har sikkert fått det med seg, men for å ha en fast link til saken så linker jeg til saken selv også.

Dagbladet.no - 17. februar 2007: Forsøker å kneble blogger med søksmål

jarle.jpg

Andre blogger som dekker saken

Tabloid-Norge støtter blogger-Jarle - Bza.no
Bedriftsguiden - Hvor mange seriøse nettsted lenker til porno? - Magnarokk
Bedriftskatatonisk - Tversover
Bedriftsguiden truer ytringsfriheten - Martin Bekkelund
Bedriftsguiden liker ikke ytringsfrihet- Lasses nye og forbedrede hjemmeside
Bedriftsguiden Truer med å Saksøke Norsk Blogger - Blackhatseo.no

Og Kyrre har laget en virkelig god samlingsside med linker til saken om Bedriftsguiden

Relaterte saker i bloggen min

Bedriftsguiden om meg (21.02.2007)
Oppdatering om Bedriftsguiden (17.02.2007)
Tilsvar fra Bedriftsguiden (15.02.2007)
Advokatbrev fra Bedriftsguiden (04.02.2007)
Bedriftsguiden (08.07.2006)
17 February, 2007

Oppdatering om Bedriftsguiden

Interessant å se hva litt oppmerksomhet har gjort med Bedriftsguiden og nettstedene rundt dem. Det er tydelig at man nå gjør alt man kan for å forsøke å sveipe sannheten under teppet.

Relaterte saker

Bedriftsguiden om meg (21.02.2007)
Om Bedriftsguiden, Nettkatalogen og undertegnede i Dagbladet (19.02.2007)
Tilsvar fra Bedriftsguiden (15.02.2007)
Advokatbrev fra Bedriftsguiden (04.02.2007)
Bedriftsguiden (08.07.2006)
15 February, 2007

Tilsvar fra Bedriftsguiden

Interessant å se hva Bedriftsguiden tenker om det jeg skriver.. I et blogginnlegg som de senere trakk på bedriftsguiden.blog.com skriver de blant annet at de er et aksjeselskap og de forsøker å få det til å se ut som om Gunnar Andreassen ikke har noe med selskapet eller Kataloglisten.no å gjøre.

Jeg har tenkt å sitere noen av Bedriftsguidens påstander i deres artikkel for så å støtte opp om mine tidligere uttalelser om selskapet.

Se det orginale innlegget i deres blogg (event. Googles cache (lokal kopi)). (Oppdatert 17.02.2007).

Fra Bedriftsguidens blogg: Jarle Dahl Bergersen i enkeltmannsselskapet som driver nettsiden bergersen.net har publisert endel uriktig og negativ omtale av flere nettbedrifter, deriblandt BedriftsGuiden.no;

For eksempel: ..."basert på det jeg har avdekket om "selskapet" (det fremstår som et enkeltmannsforetak basert på mine undersøkelser)" skriver Jarle. Selskapet bak nettsiden BedriftsGuiden.no er ikke et enkeltmannsforetak, BedriftsGuiden Ltd. er et aksjeselskap og har vært det i flere år

Det er helt korrekt at Bedriftsguiden er registrert i England som LTD. Men vær oppmerksom på at kravene for slik registrering i England ikke er de samme som for AS i Norge. Blant annet er det ikke samme krav til aksjekapital. Du velger selv hvor stor "aksjekapital" du vil ha, og det trenger ikke være reelle verdier, men er et beløp du svarer for hvis selskapet skulle få problemer. For Bedriftsguiden LTD er det snakk om 1000 pund. M.a.o. ca. 13.000 kroner. Et godt stykke unna de 100.000 kronene som man må ha i reelle verdier for å kunne stifte et norsk AS. I tillegg unslipper de for øyeblikket krav om revisorgodkjent regnskap som NUF, noe som etter min mening gjør dem mer til et enkeltmannsforetak enn et AS, selv om LTD har samme beskyttelse som et AS i det at eierne kun svarer for selskapets verdier.

For å se hvor lett det er å registrere et LTD - se et av selskapene som Companiehouse (som er registeret for LTD) viser til. De har også en FAQ om LTD.

I tillegg bør det være rimelig åpenbart at adressen de holder til i, ikke er en vanlig kontoradresse. Det vanlige er at man har slike samlingskontorer for utenlandske selskaper registrert i England.

BEDRIFTSGUIDEN LTD.
95 WILTON ROAD
SUITE 3
LONDON

Se bare på hvor mange andre som har akkurat samme adresse (også som Google søk). Legg også merke til at dette er adressen til deres sekretær (PDF dokument nr. 2 nedenfor) - noe man er pålagt å ha som LTD - det er denne kontoradressen myndighetene skal kunne komme innom hvis de ønsker å gjøre bokettersyn etc.

Som man kan se er altså BedriftsGuiden Ltd. ikke et enkeltmansselskap og Gunnar andreassen er heller ikke daglig leder i aksjeselskapet.

Her synes jeg Bedriftsguiden gjør et godt forsøk på gjøre det vanskelig å holde oversikt over hvem som faktisk står bak Bedriftsguiden. I det ene øyeblikket skriver de om BedriftsGuiden LTD for i det neste øyeblikket å vise til kontaktpersonen for det norske NUFet som representerer BedriftsGuiden LTD i Norge. Jeg synes det blir riktigest å se på hvem som faktisk står oppført som daglig leder i BedriftsGuiden LTD - og det er Gunnar Andreassen. For å finne frem til denne informasjonen må man grave litt i Companiehouse - og da kan man hente ut slike rapporter:

Om BedriftsGuiden LTD fra Companiehouse (PDF)
Mer om BedriftsGuiden LTD fra Companiehouse (PDF)

Jarle Dahl Bergersen fortsetter: "Kataloglisten.no som fremstår som en uavhengig oversikt over norske nettsteder er drevet av samme Gunnar Andreassen". Dette er selvsagt heller ikke rett. Kataloglisten.no drives av en nettavis (som heller ikke eies av Gunnar Andreassen)

Dette er riktig i dag, men kataloglisten.no var faktisk eid av Gunnar Andreassen når jeg skrev innlegget mitt. Endringen har skjedd i ettertid - sannsynligvis for å gjøre det vanskeligere å knytte Kataloglisten.no til BedriftsGuiden LTD. Dessverre er ikke slik historisk informasjon tilgjengelig fra Norid - men det er andre måter å vise dette på, blant annet diskusjoner om Kataloglisten.no på Norsk webforum og koblingen mellom Tettpå (som nå eier Kataloglisten.no) og BedriftsGuiden LTD (oppdatert: 17.02.2007 - innholdet er blitt fjernet fra Tett på's nettsted - her er en lokal kopi) er opplagt og til og med dokumentert av Tettpå. (Se linken). I artikkelen på Tettpå skrytes det av BedriftsGuiden og den jobben de har gjort for Tettpå, og man får også lov til å se et bilde av Gunnar Andreassen.

Jarle Bergersen, som sier han har blitt vant til brev fra advokater, fortsetter i et nytt innlegg på sitt firmas nettside bergersen.net:"Fikk et brev i posten denne helgen, fra advokatene til Bedriftsguiden.no - eller skal jeg heller si, fra Gunnar Andreassen - ettersom Bedriftsguiden.no er et enkeltmannsforetak registrert på ham". Igjen kan vi bare påpeke at BedriftsGuiden Ltd. faktisk er et aksjeselskap og altså ikke har Gunnar Andreassen som daglig leder.

Det er riktig at Bedriftsguiden.no er et NUF for BedriftsGuiden LTD. Jeg synes personlig det er feil å påstå at et LTD er det samme som et aksjeslskap. Hvis det var det, ville nok Bedriftsguiden helller ha registerert seg i Norge som et AS med de regler som gjelder for slike, heller enn å registerer seg i England i et forsøk på å virke større enn de i virkeligheten er. Påstanden om at Gunnar Andreassen ikke er daglig leder i BedriftsGuiden LTD er forøvrig feil. Han står oppført som eneste kontaktperson for selskapet og som "Director" i papirene som er registert for BedriftsGuiden LTD. (Se PDF-dokumentene ovenfor)

Men Jarle D. Bergersen i Bergersen.net mener Brønnøysundregisteret, Norid og advokater tar feil og hevder at hans informasjon "bygger på offentlig tilgjengelige opplysninger".

For oss i BedriftsGuiden.no virker ikke dette særlig troverdig. Og når man tar så grunnleggende feil om hvilke selskap man omtaler, hvilke domener selskapene eier, hvem som er daglig leder osv. blir gjerne meningene bygget på dette også feil, det er lett å forstå. Dette bør Jarle Dahl Bergersen i Bergersen.net ta konsekvensen av.

Det er klart det er vanskelig å omtale et selskap som til stadighet flytter på domener og endrer foretaksstrukturer. Men det er ikke et problem som BedriftsGuiden LTD og Bedriftsguiden.no kan legge over på meg. Jeg mener jeg helt klart har underbygd mine tidligere påstander om Bedriftsguiden.no og BedriftsGuiden LTD. Selskapet fremstår for meg som enda mindre seriøst etter alt arbeidet jeg har lagt ned i å finne ut om dem.

For eksempel forsøker de å bygge egen kredibilitet ved å opprette en katalogliste som de og andre mindre katalogselskaper bruker for å underbygge seg selv. Senest denne uken snakket jeg med en selger fra Bedriftssøket som viste til Kataloglisten.no. De bruker annonsepriser.no som et underlag for sine besøkstall, selv om annonsepriser.no er et åpent nettsted for annonsører og ikke sjekker slik statistikk - og de skriver pressemeldinger hvor de påstår de har flere besøk enn de store nettstedene som er med i TNS-Gallup. Hvis dette er tilfelle har BedriftsGuiden alt å vinne og ingenting å tape på å bli med i undersøkelsen. Jeg vet at Kvasir tidligere har tilbudt seg å betale for slike undersøkelser for selskap som ikke har det i dag - det er kanskje en tanke for Bedriftsguiden hvis de ikke har råd til å være med. For hvilken annen årsak skulle det være til at de ikke ser seg råd til å ha et norsk AS og bruke i området 25.000 kroner på å være med i TNS-Gallup? Det holder ikke å påstå at andre store nettsteder heller ikke er med, for så å forsøke å sammenligne seg med Google (se pressemeldingen).

Relaterte saker

Bedriftsguiden om meg (21.02.2007)
Om Bedriftsguiden, Nettkatalogen og undertegnede i Dagbladet (19.02.2007)
Oppdatering om Bedriftsguiden (17.02.2007)
Advokatbrev fra Bedriftsguiden (04.02.2007)
Bedriftsguiden (08.07.2006)
06 February, 2007

Mer om Bedriftsguiden.no på Blackhatseo.no

Interessant å se den rykende feske bloggen Blackhatseo skrive om Bedriftsguiden . Bloggen påpeker at Bedriftguiden benytter "black hat" taktikker for å plassere Bedriftsguiden i de store søkemotorene.

Blackhatseo.no reagerer spesielt på "bloggen" til Bedriftsguiden som kun ser ut som en måte å få dyp-indeksert Bedriftsguiden på, og bloggen som blogger om bloggen

Jeg har planer om å grave et lite stykke til i materien med Bedriftsguiden.no. Er det noen som føler at jeg gjør noe galt hvis jeg bruker en artikkel på å vise hvor hyklersk deres søksmålstrussel faktisk er? Vil det være galt av meg?

04 February, 2007

Advokatbrev fra Bedriftsguiden.no

Fikk et brev i posten denne helgen, fra advokatene til Bedriftsguiden.no - eller skal jeg heller si, fra Gunnar Andreassen - ettersom Bedriftsguiden.no er et enkeltmannsforetak registrert på ham.

I brevet som omhandler følgende artikkel om Bedriftsguiden.no (så langt jeg har kunnet forstå, ettersom det ikke refereres til noen bestemt artikkel i brevet) påstår Gunnars advokat at jeg driver konkurrerende virksomhet og at min omtale om Bedriftsguiden.no dermed kommer inn under markedsføringslovens §1, og spesielt denne delen: "I næringsvirksomhet må det ikke foretas handling som strider mot god forretningsskikk næringsdrivende imellom, eller er urimelig i forhold til forbrukere eller som for øvrig strider mot god markedsføringsskikk". Det kommer også frem trusler om erstatning. Jeg siterer

Vi henstiller herved om at opptredenen i strid med god forretningsskikk næringsdrivende imellom opphører umiddelbart gjennom at De uten ubegrunnet opphold fjerner Deres negative omtale fra internett. Vi forbeholder oss retten til å kreve erstatning for det økonomiske tap Bedriftsguiden.no har lidt som følge av Deres handlinger. Vi gjør i den forbindelse oppmerksom på at erstatningskravets størrelse vil avhenge av hvor lenge Deres brudd på markedsføringsloven §1 vedvarer.

Jeg må innrømme at jeg har begynt å bli så vant til slike brev nå at det er såvidt pulsen min stiger når jeg mottar dem, og jeg lurte et øyeblikk på om jeg skulle skrive noe om det i det hele tatt. Men jeg klarer ikke å holde kjeft om enda et forsøk på å kneble de som ønsker å sette søkelys på en relativt useriøs katalogbransje - og jeg NEKTER å la advokatbrev og sure nettkataloger stoppe meg fra å skrive hva jeg mener om dem.

For dem som ikke kjenner meg og det jeg holder på med: Jeg driver IKKE konkurrerende virksomhet til Bedriftsguiden.no - og jeg har aldri hatt interesser i noe katalogselskap, men har sett dem fra innsiden når jeg jobbet for et par av dem for ca. 10 år siden. Jeg jobber ikke for noe katalogselskap i dag og kommer neppe til å gjøre det i fremtiden.

I det utvidede innlegget har jeg postet mitt tilsvar til Bedriftsguiden.no sin advokat. Jeg setter pris på alle linker til denne posten slik at andre også kan få vite hvordan disse katalogselskapene reagerer på saklig og velfundert kritikk.

Relaterte saker

Bedriftsguiden om meg (21.02.2007)
Om Bedriftsguiden, Nettkatalogen og undertegnede i Dagbladet (19.02.2007)
Oppdatering om Bedriftsguiden (17.02.2007)
Tilsvar fra Bedriftsguiden (15.02.2007)
Bedriftsguiden (08.07.2006) Les videre...
04 December, 2006

Nettkatalogen skrev brev til arbeidsgiveren min

I slutten av forrige uke mottok sjefen min hos Trygg og Sikker et brev fra Nettkatalogens advokat med en reaksjon på min artikkel "Nettkatalogen bedriver useriøst telefonsalg".

Jeg har forsøkt å dele opp fremstillingen av det som skjedde, og min reaksjon. Så først...

Saken

Nettkatalogen hadde altså bestemt seg for at de istedenfor å rette en forespørsel til meg om å fjerne innholdet, heller ønsket å skrive et brev til sjefen min hos Trygg og Sikker.

I brevet skriver advokat Peter L. Brechan hos advokatfirmaet Haavind Vislie:

Nettkatalogen har selv kommentert en del innlegg i bloggen, men føler det som en belastning at tidligere innlegg og overskrifter kommer tydelig frem og nærmest blir stående uimotsagt når nå bloggen er avsluttet. Dette må sies å være i strid med hva hensikten med blogger er, løpende meningsutveksling. Etter avslutningen av bloggen er man over i de regler som "vær varsom plakaten" til Norsk Presseforbund setter opp som etisk norm, spesielt muligheten for den som en (Sic) gjenstand for innholdet til å kunne imøtegå sterke beskyldninger

I brevet kommer det også frem at advokat Peter L. Brechan mener at jeg har sluttet å mene det jeg tidligere har ment. Han skriver

Det ser heller ikke ut til at de fleste synspunktene deles av Bergersen da han som kjent på vegne av Trygg og Sikker AS har tegnet avtale om annonsering på www.nettkatalogen.no.

Brevet avsluttes med en kommentar om at de håper "bloggsiden" har blitt liggende ved en forglemmelse og at man nå kan få ryddet opp i dette.

Nettkatalogens advokat ser ellers ut til å ha litt problemer med å stadfeste om bloggen tilhører Trygg og Sikker eller undertegnede, men jeg antar de har falt ned på at det er en blogg av en ansatt hos Trygg og Sikker det dreier seg om. Overskriften i brevet er iallefall «Blogg drevet av ansatt».

Respons

Det kan virke som om Nettkatalogen har fått det for seg at de kan true vekk innhold på nett. I dette tilfellet forsøker de altså å bruke min arbeidsgiver til å presse meg til å fjerne innhold i bloggen min de ikke setter pris på. Det ville kanskje ha fungert hvis jeg stod mindre sterkt i den jobben jeg har. Jeg kan spesielt se for meg problemer hvis jeg skulle ha vært så uheldig å ha en litt "dårlig" sjef og en jobb i et stort multinasjonalt selskap som ikke ønsker mye "bølger".

Uten at jeg er advokat, virker fremgangsmåten på meg som på grensen til å være uetisk - men det fungerer sikkert i mange tilfeller.

Det kan også virke som om advokaten lever i den villfarelsen at "Vær varsom plakaten" gjelder for blogger. Isåfall er Generalsektretær Per Edgard Kokkvold hos Norsk Presseforbund sterkt uenig.

Når det er sagt. Nettkatalogen vil selvsagt få lov til å gi et tilsvar til det jeg har skrevet. Jeg har riktignok ikke skrevet til dem og bedt om et tilsvar. Det kommer blant annet av at bloggen min ikke er en journalistisk publikasjon, men en blogg hvor jeg deler litt av mine kunnskaper og frustrasjoner med andre. Og det kommer ikke til å endre seg, selv med advokatbrev sendt til arbeidsgiveren min.

Og for at det skal være krystallklart: Trygg og Sikker er arbeidsgiveren min. Weblog.bergersen.net er min PRIVATE blogg. OG, bloggen er ikke stengt - selv om kommentarer til bloggpostingene dessverre må stenges etter ca. 1 måned for å unngå å bli spammet ihjel.

30 August, 2006

Mer om nettkataloger og statistikk

Jeg må si at det er med en viss tilfredstillelse jeg ser at flere kataloger etterhvert har tatt skrittet til å bli med i TNS-Gallup undersøkelsen. Nettkatalogen og Internettkatalogen har innsett at det er viktig å kunne vise til sammenlignbar statistikk og har vært med en stund nå.

Men det er fortsatt mange aktører igjen som argumenterer med at pengene man må bruke hos TNS-Gallup er bedre brukt på markedsføring av katalogen. Kommer du ut for en telefonselger med slike argumenter så husk at å drive en nettkatalog er en relativt kostnadseffektiv gesjeft - du har så nær som ingen kostnad for produktet ditt - og du trenger bare betale provisjon til selgerene dine. Trekker man så fra litt for markedsføring må man være en SVÆRT liten aktør for ikke å kunne påkoste ca. 25.000 kroner pr. år for å være med i TNS-Gallup. Tror du at pengene dine vil være særlig godt brukt hos de minste nettkatalogene? Isåfall har jeg en bro i Sahara til salgs..

Tenkte jeg skulle vise TNS-Gallups siste liste - her er de katalogene som for øyeblikket er med i TNS-Gallup undersøkelsen. Oppdaterte lister finner du på TNS Gallup topplisten

Nettkataloger - trafikk, kilde: TNS Gallup - uke 34:

NettstedUnike brukere
Gule sider
1.013.343
Kvasir
776.834
Opplysningen 1881
195.845
Nettkatalogen
160.103
Internettkatalogen
142.310
Rosa Index
21.831

Noen kommentarer:
Gule sider: Har vistnok en 70/30 fordeling mellom søk i hvite sider (privat) og gule sider (bedrift) - i følge en selger hos Eniro (som eier Gule sider)
Kvasir: ca. 50% er fritekstsøk i følge Kvasir.

Tallene er basert på TNS Gallups definisjon av unike brukere.: Unike besøkende: Antall unike besøkende på nettstedet. Unike besøkende måles ved antall cookies som svarer til antall personer der hver person bruker en datamaskin, browser eller unik adgangsprofil til browser eller nettverk og ikke sletter cookiene i rapporteringsperioden. TNS Metrix korrigerer for besøkende som har slått av cookie.

Det kan også nevnes at Startsiden har gratisoppføringer for bedrifter og har mer besøk enn Gule sider (i uke 34 hadde Startsiden.no i overkant av 1.5 millioner unike besøk).

PS: Jeg har ingen tilknytninger til noen nettkatalog - annet enn som kunde. Mine meninger er basert på mine opplevelser og mine tanker som kjøper av oppføringer på nettkataloger og kjøper av markedsføring generelt på nett.

08 July, 2006

Bedriftsguiden

Ser ut som om det ligger ann til at jeg kommer til å skrive litt om forskjellige nettkataloger i min blogg fremover. Det er ingen ny foreteelse - men jeg tenkte jeg skulle skrive litt om hva jeg tror og mener om forskjellige nettkataloger og komme med mine egne betrakninger om det er verdt å bruke penger på dem. Dette vil foregå i kategorien "nettkataloger".

[Oppdatering 4. februar 2007: Bedriftsguiden sender advokatbrev og truer med erstatningssøksmål hvis jeg ikke fjerner denne artikkelen om dem]

Først ut er Bedriftsguiden som vel kan sies å være en slags utløsende faktor for at jeg fikk lyst til å begynne å skrive om alle de rare katalogene i "hakkebakkeskogen". Det jeg snublet over fikk meg til å ville dele oppdagelsene med andre og minnet meg på at det kan være greit å lage en slik enkel oppstlling på flere andre nettkataloger. Spesielt de som ikke er seriøse nok til å ville være med i TNS-Gallup sin uhildede undersøkelse. (Les mer om dette i mitt innlegg om nettkataloger og besøksstatistikk)

Informasjonen jeg har funnet frem til er offentlig tilgjengelig og relativt enkel å få tak i - men min erfaring er at det er skjelden folk gjør noe særlig bakgrunnsarbeide for å finne ut noe om disse nettkatalogene før de sier ja til en oppføring. Og salgsprosessen er gjerne sånn at selgerene vil ha svar der og da.

Bedriftsguiden

Katalogen er relativt ny, organisasjonen som driver Bedriftsguiden.no er registrert i England og i Brønnøysundregistrene som Norskregisterert utenlandsk foretak med org. nummer 988442496

De eier følgende norske domener: bedriftsguiden.no hustler.no bedriftsbasen.no nett-katalogen.no

Bedriftsguiden.no hevder selv å ha fire ganger så mye besøk som Rosaindex. (Pressemelding) - Noe som skulle gi dem 60.000 unike besøkende pr. uke. (med utgangspunkt i tallene til Rosaindex.no fra siste TNS-Gallup undersøkelse). Når det er sagt er de ikke med i TNS-Gallup sin undersøkelse og baserer seg kun på egen serverstatistikk. Påstanden i pressemeldingen om at "trafikkmålinger sier at nettsiden er så populær at den danker ut de fleste av de andre søke-tjenestene" virker spesielt lite troverdig tatt i betrakning at Bedriftsguiden.no bare snakker om den nettkatalogen i TNS-Gallups undersøkelse som har minst trafikk. (Mange kataloger er ikke med i TNS-Gallup undersøkelsen).

Hvis man graver litt dypere finner man et par interessante ting om Bedriftsguiden.no.

Bedriftsguiden LTD har Gunnar Andreassen i Bodø som daglig leder / adm. dir.

Kataloglisten.no som fremstår som en uavhengig oversikt over norske nettteder er drevet av samme Gunnar Andreassen - men med et annet foretaksnummer i Brønnøysundregistrene: 989333879. Dette foretaket eier følgende norske domener: gratisavisen.no pure-help.no gratisavisa.no kataloglisten.no

Det spørs om ikke konkurrentene Nettkatalogen og Purehelp har noe å si på hvilke domener Mr. Andreassen har sikret seg.

Bør du annonsere hos Bedriftsguiden?

Synes jeg det er verdt å bruke penger på å annonsere hos Bedriftsguiden?

Nei, basert på det jeg har avdekket om "selskapet" (det fremstår som et enkeltmannsforetak basert på mine undersøkelser) vil jeg ikke anbefale å bruke penger på å annonser hos Bedriftsguiden.no. At selskapet i tillegg velger å lage sine egne guider (kataloglisten.no) og bruker referanser til denne for å bygge egen kredibilitet virker så lite seriøst at anbefalingen blir: Styr unna

OBS: Kataloglisten (dvs. kataloglisten.no) som Bedriftsguiden.no driver er en slags kopi av kataloglisten som webtips.no driver. Denne listen over kataloger virker mye mer uavhengig enn Bedriftsguiden.no's kataloglisten.no.

Relaterte saker

Bedriftsguiden om meg (21.02.2007)
Om Bedriftsguiden, Nettkatalogen og undertegnede i Dagbladet (19.02.2007)
Oppdatering om Bedriftsguiden (17.02.2007)
Tilsvar fra Bedriftsguiden (15.02.2007)
Advokatbrev fra Bedriftsguiden (04.02.2007)
Permanent link: Bedriftsguiden
14 May, 2006

Dinpris - useriøst telefonsalg

Dinpris har vært i søkelyset på min blogg tidligere. Blant annet i forbindelse med at en ansatt hos Dinpris utgav seg for å være kunde

Denne uken fikk jeg oppleve litt mer av salgsteknikkene fra Dinpris og hvor lite de er villige til å dele med mulige kunder av informasjon om produktet deres.

Her er noen punkter fra samtalen min med selgeren hos DinPris:

 • Jeg ble fortalt at produktsøk hos DinPris.no gjøres både i produkttittel og beskrivelsesfeltet. Når jeg så sjekket det selv viste det seg at søket bare gjøres i produkttittel. Noe som nok gjør produktet mindre interessant for mange aktører.
 • Jeg kunne aboslutt ikke få svar på antall søk for noen relevante søkeord/produkter. Slik jeg forstod det på selgeren var dette statistikk de ikke "gidder" å gi fra seg, fordi tjenesten har så mange brukere
 • På spørsmål om hvor mange besøkende de har, fikk jeg heller ikke noe skikkelig svar.
 • De har ingen planer om å bli med i TNS-Gallup undersøkelsen for å få et uhildet besøkstall - fordi de jo er på så mange forskjellige nettsteder. Min tilbakemelding om at alle deres samarbeidspartnere har et subdomene til DinPris.no og derfor burde kunne vises som totalbesøk på DinPris.no fikk ingen forståelse

Jeg fikk inntrykk av at å våge å spørre om hvor mange som søker etter produktene som var interessante i denne sammenhengen var å være brysom. Argumentasjonen gikk på at det var så billig for oss å være med, og at de jo er så store - samtidig som om det ikke var noen vilje til å fortelle noe om søksstatistikk eller besøk på de sidene som var relevante i denne sammenhengen.

DinPris.no tar seg en engangssum for oppføringen. Kr. 3000,- ville selgeren ha for å legge oss inn i katalogen deres. Han oppga at deres kostnad på å legge inn produktene i deres database (ved hjelp av en datafil som vi skulle levere) var kr. 20.000,-. I tillegg ville DinPris.no først ha 5% av totalsalg (inkl. frakt), selgeren påstod at hele 25% ikke ble målt da brukerene veldig ofte hadde "sperret for cookies" (sannsynligvis snakker vi her om tracking med javascript - og det er nok det som gjør at all tracking ikke går igjennom). Uten å jobbe veldig for det fikk jeg tilbud om å betale "bare" 4% av totalsalget via DinPris. - Jeg vet med sikkerhet at andre aktører har fått til avtaler med 3% returprovisjon.

Så lenge DinPris.no fortsetter å bevise at de er så lite profesjonelle som aktør og ikke får på plass selgere som faktisk kan produktet - blir iallefall ikke noen av de jeg jobber for kunde hos DinPris.no. Jeg hadde før samtalen denne uken faktisk den naive forhåpningen om at salget til Eniro hadde gjort at hele selskapet hadde blitt en anelse mer profesjonelle - men så langt virker det ikke slik.

28 April, 2006

Får du det du betaler for hos nettkatalogene?

Tenkte jeg skulle skrive litt om nettkataloger. Inspirert av Kapitals artikkel om søkemotorer og kataloger på nettet. Hvis du vil se oversikten over hvem som gir mest trafikk videre til sine kunder - kan du se nederst i denne artikkelen.

Nettkataloger - verdt pengene?

Et av mantraene i markedsføring er ROI - Return on investment. Det vil si hvor mye du tjener pr. krone brukt på markedsføring.

Hvis du ikke er i den unike situasjon at du har et ubegrenset beløp å ta av - spiller ROI en stor rolle for hvordan du bruker pengene dine på å markedsføre produktene eller tjenestene dine. Generelt sett er det gjerne sånn at jo mindre du er, jo viktigere er det at du får igjen mye per krone du bruker i markedsføring.

Du skal ikke ha holdt på lenge før du har fått minst 10 telefoner fra nettkataloger som vil selge deg en oppføring. Og det er ikke grenser for hvor mange nye kunder du kommer til å få - iallefall ikke før du har betalt for oppføringen. Mange av disse selger luft - det vil si at du sannsynligvis blir blant den svært eksklusive sirkel som ser på din oppføring for det året du har kjøpt

Noen av disse katalogene selger på at de har avtaler med Google og at du vil bli synlig i alle de store søkemotorene. Dette er en sannhet med svært mange modifikasjoner. For det første har Google ingen slike avtaler, alle deres kunder stiller likt - og garantert synlighet i søkeresultatene (ekskludert betalte annonser som du kan se på siden av Google) er det ingen som kan selge deg. Enkelte av katalogene har suksess med å bli synlige for søkeord som kan være relevante for din bedrift - men hva skjer den dagen du ikke lengre er villig til å betale for oppføring hos en av disse katalogene? Da er det konkurrentene dine som får nytte av synligheten...

Hvor store er de?

Dette med hvor store nettkatalogene er har ikke alltid vært like enkelt å finne ut av. Jeg har skrevet om dette i mitt innlegg "Besøksstatistikk og nettkataloger". Noen av de store er med i TNS-Gallup undersøkelsen. Dette er det eneste underlaget vi som annonsører har hatt for å kunne vurdere hvem som bør kunne gi kunder og ROI og hvem som sannsynligvis ikke vil kunne det. I tillegg kan de mest oppegående selvsagt sjekke i ettertid i sin statistikk for å se hvem som gir trafikk til nettstedet deres. Men dette kan fort bety at du må gremme deg et år for pengene du har brukt på en nettkatalog som ikke gir deg trafikk i det hele tatt.

Men hvor store er de egentlig?

At Kvasir/Eniro er store er det ingen tvil om hvis vi ser på TNS-gallup undersøkelsen. Sammen med Gule sider (som nå også er eid av Eniro) er de så godt som enerådende, og man skulle tro at det igjen betyr at de gir mest igjen for pengene når man kjøper en oppføring. Men i følge undersøkelsen fra Online Services AS som Kapital har publisert - samsvarer ikke besøkstallene i TNS-gallup undersøkelsen med trafikken som man faktisk opplever fra disse.

De største katalogene og søkemotorene - basert på trafikk

I henhold til undersøkelse av trafikk til 1300 norske nettsteder utført av Online Services AS.

 

Kataloger

Kvasir

45,1 %

Eniro nettsøk

13,5 %

Gulesider

10,5 %

Startsiden

9,7 %

Finn

6,7 %

Eniro Firmasøk

2,2 %

Internettkatalogen

1,2 %

Infoside

1,0 %

Telefonkatalogen

0,6 %

Nettkatalogen

0,6 %

 

Søkemotorer

Google

64,4 %

Abc søk Verden (Google)

13,5 %

MSN søk

8,8 %

Yahoo

4,6 %

Abc søk Norge

3,7 %

Altavista

1,9 %

Sesam

0,9 %

Google adSense

0,7 %

Yelo

0,4 %

Alltheweb

0,4 %

Noen forklaringer

Eniro, Kvasir og Infosiden er meg bekjent det samme. Kvasir sine tall innholder også søk fra Google som kommer frem ved søk i Kvasir. Eniro ønsker ikke å opplyse hvor mye av trafikken fra Kvasir som er fra Google nettsøk og hvor mye som er fra katalogen.
17 June, 2005

TV2Katalogen fortsetter å villede

I dag utspant det seg en eskalering i frustrasjonen over TV2katalogen (bakgrunn) og firmaet "Finnfirma NO AS" (ingen relasjon til Finn.no) og deres klart villedende innsalg av TV2katalogen.no.

Noen måneder etter første telefonsamtale fikk jeg i dag en telefon fra samme dame med de samme uriktige opplysningene. Og hun var like ekkel og vanskelig å snakke med som forrige gang. (Når du er telefonselger og jeg er kunde, er det JEG som har rett til å være ekkel, ikke DU) ;)

Ettersom hun tydeligvis ikke forstod noe av det jeg fortalte henne forrige gang om Gallup, statistikk og at TV2.no og TV2katalogen.no ikke er det samme, bestemte jeg meg i dag for å eskalere saken videre opp i TV2 systemet. Så nå har jeg snakket med en tydelig oppgitt portalsjef for TV2.no (som forøvrig bare henviste videre i TV2-systemet) og en person som forhåpentligvis tar min frustrasjon alvorlig og får ryddet opp i rotet. TV2 er ikke tjent med å ha useriøse salgsselskaper og selgere. Særlig ikke av typen som klarer å påstå at TV2katalogen har ~3 millioner unike besøkende pr. måned. (Dette er forøvrig, og helt tilfeldigvis, de samme tallene som gjelder for TV2.no).

Det blir på mange måter som om TV2s salgsavdeling skulle selge inn reklame på TV2-extra og hevde at seertallet til TV2-extra var det samme som for TV2.

Nå håper jeg inderlige de klarer å rydde opp i egne rekker og sørge for at TV2katalogen kan fremstå seriøst. Forhåpentligvis vil det hjelpe når TNS-Gallup får offisielle tall for TV2katalogen.no.

13 April, 2005

Varslingslisten.no lansert

Varslingslisten er et samarbeid mellom Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon, NHO, Bedriftsforbundet, NSR og Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening.

Varslingslisten er et selvhjelpsverktøy for norske virksomheter, slik at de lettere kan gå klar av upresis markedsføring og andre uryddige salgsfremstøt som lett blir misoppfattet

Utgangspunktet for etableringen av listen har særlig vært problemer knyttet til katalog-/annonsevirksomhet, men listen er ment å omfatte alle former produkter og tjenester.

Her er varslingslisten over useriøse aktører. Synd at det ikke er publisert ut dokumentasjon/underlag for hvorfor aktørene er satt på listen.

Det ser ut som om dette kan bli et flott verktøy for de av oss som må vurdere diverse aktører i forhold til markedsføring og andre lignende forretningsvirksomheter.

Varslingslisten.no viser også til en ressurs jeg ikke var klar over eksisterte: Trygg katalog.

Trygg Katalog vil i sammarbeid med Mediebedriftenes Landsforening (MBL) opprette en nemd som informere om hvilke aktører som har forpliktet seg til å følge et sett med retningslinjer. Bedrifter som forplikter seg til retningslinjene vil ha mulighet til å benytte stempelet Trygg Katalog. Dette vil gi kunder en kvalitetssikring og bidra til å rydde opp i markedet for slike tjenester.

Det som er interessant er at RosaIndex ("Rosasider") er med. Samtidig som Trygg katalog blant annet har følgende kvalitetskrav:

 • Uavhengige bekreftete tall på bruk av tjenesten. Antall unike besøkende, brukerseksjoner og sidevisninger offentliggjøres i henhold til bransjestandard fastsatt av Nettforum.

Nettforums regelverk finner du forøvrig på Nettforums nettsted.

I så måte finner jeg det merkelig at RosaIndex kan være med på en slik ordning, all den tid de ikke er med i TNS Gallups måling av norske nettsteder.

06 April, 2005

Kjære AftenpostenGuiden og TV2katalogen

Kjære selger for TV2katalogen eller Aftenpostenguiden, jeg setter pris på å bli fortalt den hele og fulle sannhet når jeg spør om hvor mange unike brukere dere har pr. uke.

I telefonsamtale med diverse selgere fra begge disse katalogene har jeg fått oppgitt besøkstall som gjelder for henholdsvis TV2.no og Aftenposten.no. Dette er i beste fall villedende, og i værste fall forbannet løgn.

TV2.no og Aftenposten.no har ikke mer å gjøre med disse to tjenestene enn at de sørger for annonser som skal drive brukere til disse nettstedene. Tar vi utgangspunkt i at Aftenposten.no har 609.000 unike besøk pr. uke og antar at 1% av alle brukerene klikker på annonsene - er det snakk om at nettstedet genererer 6090 besøk til Aftenpostenguide i uken. Ikke akkurat imponerende tall.

Nå antar jeg at disse nettstedene får besøk fra andre steder også, men hvis du skulle bli oppringt av en av selgerene for TV2katalogen.no eller Aftenpostenguide.no - spør etter TNS Gallup tall for deres domener, og ikke godta å bli avspist med tall for TV2.no eller Aftenposten.no.

10 March, 2005

TV2katalogen

Gratulerer TV2, "deres" nye tjeneste TV2katalogen har minst like useriøse selgere som resten av katalogmobben. I dag ble jeg oppringt av en dame som skulle ta korrektur på vår oppføring, og som MEGET glidende (så overraskende) tilførte mer og mer informasjon som det så viste seg at vi måtte betale ekstra for. Selv om jeg ikke liker den måten å selge på, var den ikke overraskende.

Det som var overraskende er å få presentert en gammel månedsundersøkelse fra Gallup for TV2 som om det var TV2katalogens undersøkelse. Damen i røret klarte faktisk å påstå at TV2katalogen hadde 3,2 millioner unike brukere hver måned.

Noe sier meg at enkelte nok vil føle at oppføringer de har kjøpt i TV2katalogen kan være noe for TV2 hjelper deg.

Permanent link: TV2katalogen
09 February, 2005

Mer om nettkataloger og brukermålinger

Som jeg har skrevet om tidligere (se linker nederst i denne artikkelen) så har jeg gjort det til en rutine å alltid be om besøkstall fra TNS Gallup når diverse katalogselskaper ringer meg og vil selge oppføringer.

Med unntak av Findexa og Eniro er det ingen av katalogselskapene som er med på brukermålingen som TNS Gallup utfører. Jeg har fått forskjellige forklaringer på det, en selger fra DinPris hevdet blant annet at TNS Gallup ikke var til å stole på, "E.R" fra Nettkatalogen klager over at det er for dyrt, og internettkatalogen ser ikke ut til å vite hva TNS Gallup er engang.

Hvis pris er problemet for alle disse, så er det egentlig litt merkelig. Eniro har nemlig tilbudt seg å betale for sine konkurrenters undersøkelser. Dette har jeg fått bekreftet fra de jeg kjenner i Eniro, og fikk det i tillegg bekreftet i følgende kommentar på en av mine tidligere innlegg:

Kommentar til RosaIndex.no

Elin Strømmen:
[...] Det morsomme er at Firmaet jeg jobber i Eniro Norge as(Kvasir, Sol og Eniro.no) tilbød i september 2004 å betale for åtte av våre "konkurrenters" oppføringer hos TNS Gallup. En av disse var Rosa Index. De andre som fikk tilbudet var Firmakatalogen, Nettkatalogen, Internettkatalogen, Firmaveiviseren, Exponer, Gul og Nettfinn. Gjett hvor mange som takket ja? Ingen! Vi fikk kun to svar hvorav en takket nei, og den andre sa at det ikke "passet på nåværende tidspunkt"... [...]

Jeg konkluderer igjen med at ingen av katalogene ønsker en upartisk måling av sine besøkstall. Sannsynligvis fordi de ikke er så mye å skryte av.

Tidligere artikler:
Besøksstatistikk og nettkataloger
RosaIndex.no

26 January, 2005

Dinpris ikke spesielt seriøse

Ikke at jeg skal påstå at det kom som noen overraskelse, men enda en gang får jeg altså kommentarer til et innlegg om nettkataloger hvor kommentatoren påstår at haun er kunde hos selskapet men viser seg å isteden jobbe i selskapet som omtales. Denne gangen er det Dinpris som får den tvilsomme æren av å ha en uærlig ansatt.

05 January, 2005

Mer om Nettkatalogen

Kyrre skriver mer om Nettkatalogen i Nettkatalogen II og Nettkatalogen III.

I kortet kan man konkludere med at å bli fjernet fra Nettkatalogen er nesten helt umulig, og at de stort sett henter informasjon fra f.eks. Brønnøysundregistrene.

Permanent link: Mer om Nettkatalogen
11 December, 2004

Aksjon mot kataloghaier

Kom over en aksjon som NHO startet i sommer. Aksjonen heter "Aksjon mot kataloghaier", overraskende nok.

Dette er en svært god artikkel å lese for alle som er markedsansvarlige eller blir kontaktet av katalogselgere.

Fant forresten artikkelen på Snusk siden til Reiselivsbedriftenes landsforening. Også en side verdt å lese for å få med seg diverse snusk og svindel.

Permanent link: Aksjon mot kataloghaier
06 December, 2004

Nettkatalogen bedriver useriøst telefonsalg

Som den faste leser av "jarle på norsk" sikkert har fått med seg, har jeg den diskutable æren av å motta telefoner fra ymse telefonselgere. Stort sett i forbindelse med "stillingen" som markedsføringsansvarlig for et av de mange firmaene jeg har med å gjøre.

[Oppdatering, 4. desember 2006: Nettkatalogen reagerer på min posting om deres useriøse telefonsalg ved å sende advokatbrev til sjefen min]

Denne gangen tenke jeg at jeg skulle dele med dere min erfaring med selgere fra Nettkatalogen.

Les videre...
28 October, 2004

Besøksstatistikk og nettkataloger

I den senere tid har jeg snakket med utallige selgere fra norske nettkatalogselskaper. Internettkatalogen.no, Nettkatalogen.no, Dinpris.no med flere.

I tillegg til at selgerene hos enkelte av disse katalogselskapene fortsetter å late som om de ringer for å gjøre en gratis korrektur, så har samtalene i det siste dreid seg om besøkstall.

Det er nemlig ikke grenser for hvor godt besøkt disse nettstedene er. Mange av dem opererer med besøkstall som ville gitt dem topp 10 plassering på Gallups "RedMeasure" ukesliste og månedsliste.

Når jeg spør hvorfor de ikke er med på Gallup undersøkelsen har de alle en eller annen dårlig unnskyldning. Stort sett mener vist mange at den rett og slett ikke er interessant, eller de hevder at ingen andre enn meg er interessert i sånt.

Uansett hva disse selskapene måtte mene om Gallup, er det en kjennsgjerning at en undersøkelse gjort av et slikt selskap vil være mye mer objektivt enn statistikk for selskapene som er utført av dem selv.

Opplagstall for aviser, seertall for TV-stasjoner, lyttertall for radiostasjoner etc. er alle utarbeidet av de selskapene man går sammen om å la gjøre undersøkelsene.

Det som virkelig er interessant i denne sammenhengen er at av alle norske nettkataloger er det kun Kvasir, Gule Sider og Startsiden som faktisk er å finne i Gallups nettundersøkelse.

For mitt eget vedkommende slår jeg meg til ro med at det skyldes at Gallup ikke kommer frem til samme utrolige besøkstall for disse katalogselskapene som de selv gjør. Så får det være opp til hver enkelt å konkludere med årsaken.

26 May, 2004

RosaIndex.no

Enda en dag med "interessante" samtaler med selgere fra diverse mer eller mindre useriøse selskaper som skal selge dette og hint.

Jeg har opplevd å bli oppringt av "Rosasider" (RosaIndex som de når kaller seg, etter noen runder med Telenor / Findexa) mange ganger. Første gang jeg hørte fra dem kom selgeren så godt som med en påstand om at "ja, de var de rosa sidene som alle kjenner". M.a.o. at de skulle være Findexas rosasider. Dette var selvsagt sprøyt, og det fant jeg ut relativt raskt. Hver gang jeg har blitt oppringt har det vært for å "sjekke korrektur" på oppføringen vår. Informasjonen henter de sannsynligvis fra Findexias gule sider (den trykte katalogen). Hvordan vet jeg det? Fordi informasjonen de i dag ville ha korrektursjekket kun finnes der..

"Korrekturen" har tidligere resultert i fakser med "korrektur" som isteden har vist seg å være rene ordrebekreftelser. Noe jeg selvsagt aldri ville finne på å skrive under og returnere.

Denne gangen var jeg uhøffelig nok til å være med en liten stund før jeg avbrøt og spurte rett ut om den kvinnelige selgeren egentlig ikke ville selge meg en oppføring i katalogen. Og ja, det var det hun var på jakt etter.

Så kommer det som virkelig fikk meg til å bli forbannet: Selgeren klarer å påstå at Rosasider / Rosaindex er blant de to største katalogene på nett. Hva slags undersøkelser de bruker for slike påstander kan man jo lure på. Norsk Galupp har iallefall ikke RosaIndex / Rosasider på sin topp 10 liste. Isteden kan man se at blant katalogene er det Kvasir som forsatt (såvidt) er på førsteplass, tett fulgt av Gulesider.no.

Etter den erfaringen jeg hittils har hatt med Rosaindex / Rosasider er det iallefall ingen tvil om at jeg vil holde meg langt unna dem i fremtiden. Jeg vil heller anbefale de som ønsker katalogoppføringer i Norge til å være forsiktige, det er altfor mange svindlere der ute.

Permanent link: RosaIndex.no