05 January, 2009

NRK i hackernes tjeneste

nrk-netttv.jpg

NRK oppfordrer brukere som har problemer med deres nye nett-tv løsning til å nedgradere sine Flash installasjoner til versjon 9. Problemene med den nye nett-tv løsningen oppstår blant annet for Mac-brukere. Nedenfor kan du se hvordan NRKs nett-tv ser ut for meg på min Mac med oppdaterte versjoner av Firefox og Flash på en oppdatert versjon av Mac OS-X.

nrk-webtv-med-flash10.jpg

At NRK nå lanserer en nett-tv løsning som ikke fungerer på Flash 10, som har vært gjeldende versjon av Flash siden mai 2008, og allerede brukes av over 60% av alle nettbrukere, er utrolig lite gjennomtenkt. Nå skal det sies at jeg har testet NRK nett-tv på siste versjon av Flash på Windows uten problemer, men det finnes i dag et ikke ubetydelig antall brukere på Mac platformen, og at NRK anbefaler disse å nedgradere Flash til versjon 9 er skremmende.

Flash 9 åpner for hackere

Problemet med Flash 9 er at avspilleren har skremmende hull som kan gi hackere tilgang til laste ned programvare til datamaskinen, samt full tilgang til filer etc.

Det finnes i dag ingen vanlige Flash 9 avspillere som ikke kan misbrukes. Anbefalingen fra Adobe som utvikler Flash er å oppgradere til seneste versjon av Flash, i dag er det Flash 10.0.12.36,

Eksempel på hvor galt det kan gå finner du her: Flash player vulnerability demo

Du kan lese mer om sikkerhetsproblemene med Flash 9 hos Flashmagazine.com.

NRKs brukertjeneste lar seg ikke affisere av sikkerhetsproblemene

Jeg har vært i en e-postutveksling med NRK siden jeg oppdaget problemet, og er skremt over forslagene om å nedgradere til Flash 9. Jeg er enda mer skremt over at NRK ikke revurderer sitt råd om å nedgradere etter å ha blitt gjort oppmerksomme på at Flash 9 har alvorlige sikkerhetshull.

Det er trist som lisensbetalende Mac-bruker å ikke få tilgang til hele NRKs utvalg av nett-tjenester, men det er skremmende og forkastelig at NRK anbefaler sine brukere å nedgradere til programvare som setter dem i risiko for å bli hacket, fordi NRK ikke har klart å lage en nettløsning som kan brukes på alle platformer og med oppdatert programvare.

E-postutvekslingen mellom meg og NRK finner du i det utvidede innlegget.

Les videre...
Permanent link: NRK i hackernes tjeneste
30 June, 2008

Whoisi - ny tjeneste som samler identiteter

whoisi.jpg

Whoisi er en ny tjeneste utviklet av en av Mozilla utviklerne på fritiden. Tjenesten er svært enkel å bruke, og gir deg mulighet til å samle sammen aktuelle nettsteder og RSS-feeds for deg selv og dine venner.

Tjenesten er satt opp som en slags Wiki, og den beste beskrivelsen av tjenesten jeg har sett så langt er: "en wiki-lignende friendfeed". Tjenesten er faktisk et svar på et behov jeg har forsøkt å ordne med diverse andre, ikke helt tilpassede, tjenester.

For å se en liten oversikt over hva jeg driver med på nett, er det bare å søke etter meg på Whoisi. Eller gå direkte til min side der. Whoisi: Jarle Dahl Bergersen

Har ikke funnet så mange andre norske bloggere på Whoisi ennå. Men det er vel en fare for at enkelte vil bli lagt til, om de vil eller ikke.

Whoisi følger den nye tradisjonen med nettapplikasjoner som kan brukes av alle, og som ikke krever registrering. Skal komme tilbake til en annen nettapplikasjon som er laget av noen som virkelig har forstått hvordan man skal lage nettapplikasjoner som er lette å ta i bruk.

14 April, 2008

Suksess med Last.FM og Amazon.com

lastfm-amazon.jpg

Plateselskapene har i lang tid oppført seg og kommunisert på en måte som gjør at det er klart og tydelig at de mener alle unge nettbrukere er pirater, uten vilje til å kjøpe produktet de konsumerer.

Selskapene har vist liten forståelse for at mange av de populære netttjenestene for musikk på nettet, faktisk er med på å promotere musikken. Gårsdagens radio og kassetter er i dag byttet ut med digitale tjenester for musikk. En av de mer populære er Last.FM, som har gitt musikkinteresserte en møteplass hvor de kan oppdage musikk som ligner den de allerede liker, eller nye sjangere som de ikke har hørt på før. Med dagens ensrettede radiostasjoner er slike tjenester neste den eneste arena unge har for å oppdage ny musikk. Last.FM er dessuten en møteplass hvor man møter andre som har interesser for musikk, og dermed også påvirkes at det andre har oppdaget.

Last.FM har ikke vært spesielt populær hos plateselskapene. Men nå kan de bevise at tjenesten faktisk promoterer kjøp av musikken som er tilgjengelig på Last.FM. Etter at Amazon.com inngikk samarbeid med Last.FM har Amazones omsetningen av nedlastbar musikk mer enn fordobblet seg.

Så spørs det om plateselskapene forstår hva dette faktisk betyr. Både plate- og filmindustrien har historisk sett hatt vanskeligheter med å forstå mulighetene med ny teknologi. For litt over 25 år siden ønsket blant annet filmbransjen å forby videospillere - fordi de mente videospillerne var en trussel mot filmindustrien.

Sitat:


I say to you that the VCR is to the American film producer and the American public as the Boston strangler is to the woman home alone.

Platebransjens største problem er at de i mindre og mindre grad er nødvendige for distribusjon av musikk. De andre tjenestene som plateselskapene tilbyr - som markedsføring og finanisiering - er de heller ikke alene om å kunne tilby.

Bransjen ser nok problemene i horisonten. Allerede er det flere større artister som har frigjort seg plateselskapene. Lansering av ny musikk viser også hvilke kanal artistene mener er best. R.E.M. og Radiohead lanserte blant annet sine nyeste album på nett først, for deretter å lansere platene via den "gamle kanalen".

Dette forklarer nok mye av reaksjonene fra plateselskapene, som sannsynligvis sliter med å omstille seg til den nye nett-hverdagen. For hvilken plass har de i verdikjeden i morgen? Bare et fordyrende mellomlegg? Eller en distribusjonskanal som ikke lengre kan ta 90% av den totale omsetningsverdien av musikken de distribuerer?

Jeg er iallefall glad jeg ikke driver et tradisjonelt plateselskap i 2008.

07 April, 2008

Twitter, her kommer jeg

twitter.jpg
Twitter er det nye Facebook, har jeg blitt fortalt. Så da er det vel bare å bli med på leken. Jeg har lenge vegret meg mot å bli en Twitter. Spesielt fordi jeg allerede føler at jeg ikke strekker til som blogger eller Facebooker. Nå skal det sies at jeg ikke stresser mye over at jeg ikke får blogget eller holdt meg oppdatet på Facebook.

Likevel har det liksom vært en sperre i meg, spesielt i forhold til om jeg vil ha noen nytte av det.

Etter å ha vært på Twitter i noen timer nå, så ser jeg mulighetene. Men jeg lurer fortsatt på hvor mye jeg kommer til å bruke det, etter at nyhetens gløde har gått over. Jeg lurer også på hvor mye jeg kan twittre før folk får hetta. Og ikke minst: Hvor mye jeg selv vil tåle. De 20 som er på lista mi for øyeblikket ser ikke ut til å være hyper-twittrere, men jeg kan forestille meg at enkelte kanskje kan være litt slitsomme å ha med å gjøre. ;)

twitter-addict.jpg

Er det noen som har tips om nyttige ting jeg kan gjøre med Twitter, og hva jeg bør og ikke bør oppdatere andre om via Twitter? :)

Stor takk til Martin, forresten. Som tipset meg om Mac widget'en Twigit

Permanent link: Twitter, her kommer jeg
22 October, 2007

Sesam bytter søkeindeks

sesam-illustasjon.jpg

Dagens Medier skriver at Sesam vil kutte ut sin egen søkeindeks: Ny Søkemotor for Sesam

Den norske søkemotoren som hittils har benyttet Fast sin teknologi og sin egen søkeindeks, legger nå om. Dagens Medier skriver:

- Som vi har varslet tidligere vil vi redusere kostnadsnivået i Sesam betydelig. Nå legger vi en ny strategi som legges frem ved tredjekvartalspresentasjonen, sier Schibsted-direktør Birger Magnus-

Det innebærer ikke bare bemanningsreduksjoner, men også endringer på teknologisiden. Til nå har Sesam utviklet sin egen indeks i samarbeid med Fast.

- Vi vil ikke lenger videreutvikle vår webindeks og vil bytte til en indeks fra en partner. Vi vil også redesigne tjenesten og sentrere virksomheten rundt noen få hovedtjenester. Imidlertid vil bredden i tjenestespekteret i hovedsak opprettholdes og for brukeropplevelsen vil det ikke merkes så mye, sier Magnus til Dagens Medier. Han vil ikke si noe om hvilken partner som velges på webindeksen før den nye strategien legges frem under tredjekvartalspresentasjonen 2. november.

Det er neppe noen dum idé for Sesam å kutte ut sin egen indeks. Sesam har aldri klart å få resultatet til å bli noe særlig godt, og det er sannsynligvis brent av mye penger på jobbingen med egen søkeindeks.

Så er spørsmålet hvem som blir den nye partneren. Mine penger står for øyebliket på at det blir Google som vil levere den nye søkeindeksen. Det vil bety en real oppgradering av Sesam som søkemotor, men samtidig også gjøre Google til en enda sterkere monopolinstitusjon for søk i Norge.

Etter endringen vil det isåfall bare være ABCsøk av søkemotorene i Norge som har en søkeindeks som ikke er levert av Google.

[Oppdatering] Ser ut som om jeg kan komme til å miste pengene mine ;) Det blir uansett spennende å se hva som blir sluttresultatet når Sesam kutter ut sin egen indeks. Forhåpentligvis vil det bety et bedre produkt. Det har både Sesam og norske internettbrukere bruk for.

Permanent link: Sesam bytter søkeindeks
28 January, 2007

Nett-tips: Copyscape

En tjeneste jeg har hatt mye nytte av, og som kanskje ikke så mange vet om - er Copyscape .

Det Copyscape gjør, kort fortalt, er å lete etter sider som innholder mye av det samme innholdet som den nettsiden du legger inn adressen til. Det gir deg mulighet til å finne frem til nettsteder som har stjålet innhold. For Trygg og Sikker som har over 1000-sider med unikt innhold er en slik tjeneste uvurderlig. Og vi fanger nesten ukentlig opp nettsteder som har stjålet innhold og bilder fra oss. Dette er ofte nettsteder som er klare konkurrenter til Trygg og Sikker og som ikke bare bryter opphavsretten, men også markedsføringsloven ved å snylte på det arbeidet som har blitt lagt ned i å utvikle innholdet.

Copyscape har en tjeneste hvor man kan få automatiske rapporter på duplikatinnhold - tjenesten heter Copysentry og koster fra 5 dollar (10 sider) og oppover til 28 dollar (100 sider) for ukentlige rapporter og fra 20 dollar (10 sider) til 100 dollar (100 sider) for daglige rapporter. Det er også mulig å beskytte mer enn 100 sider, men da må man inngå spesiell avtale med selskapet.

For dem som bruker mye tid på å tilpasse tekst og innhold på nettsidene sine kan dette være en god investering, om ikke annet så for å få fjernet duplikatinnhold fra konkurrerende nettsteder.

Permanent link: Nett-tips: Copyscape
24 September, 2006

Office applikasjoner på nett

Jeg tenkte jeg skulle lage en liste over nettbaserte office applikasjoner - sikkert totalt unyttig for mange av dere, men helt sikkert nyttig for noen (inklusive meg selv, om ikke annet - så som en huskeliste). Hvis det er noen jeg har gått glipp av så si ifra. Jeg har tatt utgangspunkt i tjenester som i dag er gratis - men hører gjerne tips til både gratis og betaltjenester.

Tekstbehandling

  • Writely - en tjeneste som relativt nylig ble kjøpt av Google og som er på god vei inn i Googles sortiment, det er ikke lenge siden de skiftet til innlogging med Google konto.
  • iNetWord - Ajax basert Word klone med automatisk lagring, tabellmuligheter, mulighet til å ha flere dokumenter åpne samtidig og versjonskontroll med visning av endringer i dokumentet.
  • ThinkFree - var en av de første online office applikasjonene, er Javabasert. Leser og skriver Word dokumenter. Nettsted hvor du kan dele og lagre dokumenter med 1 GB gratis plass.
  • gOffice - tekstbehandling og desktop publishing med høykvalitet PDF eksport. (Koster 99 cent pr. mnd)
  • Zoho writer - du kan importere dokumenter fra Word og OpenOffice og generere PDF, Doc, RTF, HTML og ODT filer. God støtte for samarbeidsjobbing
  • AjaxWrite - enkel word klone som kan åpne Word dokumenter og lagre til Doc og PDF-filer. Enkeltstående appliksjon som lagerer lokalt på den maskinen man jobber på, og egner seg derfor ikke til samarbeidsjobbing på samme måte som de andre i listen

Regneark

  • Google Spreadsheet - et relativt enkelt regnearksystem med gode muligheter for å jobbe sammen med andre på samme regneark og chatte sammen samtidig i samme applikasjon
  • iRow - ser umiddelbart litt mer avansert ut enn Google sitt regneark - med mange muligheter for import og fremstilling av data
  • ThinkFree - var en av de første online office applikasjonene, er Javabasert. Leser og skriver Excel dokumenter. Nettsted hvor du kan dele og lagre dokumenter med 1 GB gratis plass.
  • gOffice - regneark med PDF eksport (koster 99 cent pr. mnd)

Kalender

  • Google kalender - innholder blant annet mulighet for å dele kalender med andre.
  • Kiko - enkel kalender.

Presentasjon

  • ThinkFree - var en av de første online office applikasjonene, er Javabasert. Leser og skriver PowerPoint. Nettsted hvor du kan dele og lagre dokumenter med 1 GB gratis plass.
23 August, 2006

Nye ITavisen.no

Første posting etter ferien er en "me too/aol/c2i" posting. Audun hos FWW har skrevet Brev til ITAvisen.no i forbindelse med deres "oppgradering" av nettstedet.

Jeg syntes at ITavisen.no slik den var tidligere var et greit og oversiktelig nettsted. Ved "hjelp" av Mediafront har de klart å gjøre det "hipt" og så godt som totalt ubrukelig for undertegnede. Jeg regner med at jeg i fremtiden heller kommer til å oppsøke de typiske engelske kildene til saker på ITavisen eller lese RSS-feeden fremfor å besøke nettstedet.

Audun har laget en mer konstruktiv oversikt over alt som er galt med nye ITavisen.no

Permanent link: Nye ITavisen.no
04 May, 2006

Nettbanker og nettlesere

Hyggelig å se at det blir fokus på at nettbanker skal være tilgjengelig uansett hvilken nettleser eller hvilket operativsystem du har valgt å bruke.

Forbrukerrådet og Forbrukerportalen har laget en undersøkelse av forskjellige nettbankene. Overraskende nok var det nå flere nettbanker som faktisk fungerer for alle testede nettlesere og OS.

Utilgjengelige nettbanker

Skandiabanken og Fokus bank kom dårligst ut i testen.

Se oversikten her.

Permanent link: Nettbanker og nettlesere
17 December, 2005

Anbefalt: 765s Adventskalender

765-adventskalender.jpg07-06-05 som har mottoet "tid for forandring" og "ta tiden tilbake" har publisert en svært leseverdig Adventskalender i år (også). Tekst av Vera Kvaal, og bilder av Elisabet Molander og Kristin Westby.

07-06-05 - Adventskalender 2005

Her er et eksempel fra Adventskalenderen:


Heisann.
Her er jeg igjen.
Glad og fornøyd med et godt tak i bryggen.
Ett år eldre siden sist.

Visste du at aboriginere i Australia ikke feirer bursdager. De mener det ikke er noen kunst å bli eldre. Aboriginere feirer i stedet dagen man lærer seg noe nytt.

Hvor mange festdager ville det blitt på meg?
Og på deg?

En ting har jeg i hvert fall lært; jeg kan holde meg fast og smile samtidig. Det er en overlegen overlevelsesstrategi hvor enn man er i verden.



13 December, 2005

Mer om søk

Det har vært skrevet mye om søk og søkemotoroptimalisering i det siste. Tenkte jeg skulle følge opp med noen interessante linker.

Først ut er Jo Christian Oterhals' søkeblogg. Jo Christian skriver, og linker til, mye interessant i forhold til søkemotorer. Spesielt for norske forhold.

Matt Cutts har jeg kanskje nevnt tidligere. Han er bedre kjent som "GoogleGuy" og sitter i kvalitetsavdelingen hos Google. Om det er noen som kjenner til søkemotoroptimaliseringens mørke sider, så er det den mannen.

Han skrev nettopp en svært interessant artikkel om SEO-virksomhet i en kommentar til en artikkel om SEO i Newsweek.

Permanent link: Mer om søk
26 November, 2005

Mer om søkemotoroptimalisering

Lasse skriver om Mektig blogger?

Som mange andre, er jeg nysgjerrig på hvordan besøkende kommer fram til siden min, og jeg leser derfor gjerne besøksstatistikken innimellom. I dag ble jeg overrasket over ganske mange treff fra Wikipedia, fra en side om Søkemotoroptimalisering.

I Norge blir det meste av søkemotoroptimalisering utført av bloggere, som ønsker hevn over firma eller privatpersoner. Norske bedrifter er lite motstandsdyktige mot slik manipulering, noe som gjør at bloggere etterhvert har fått en viss samfunnsmakt. Et av mange eksempler på dette er bloggeren Lasse Dahl som med sine optimaliseringsmetoder var i stand til å tvinge Telenor til å opprettholde driften av sin News-tjener.

Hvilket bare beviser at det av og til står mye tull i Wikipedia. Og at en eller annen SEO nok har fått vondt i tærne av tidligere blogging om søkemotoroptimlisering. F.eks. Lasses side om søkemotoroptimalisering.

31 October, 2005

Sesam Sesam søkemotor

sesam.gif

I morgen åpner Schibsted sin nye søkemotor. Søkemarkedet i Norge har virkelig tatt av i det siste, men undertegnede har til gode å oppdage noen stor fordel med noen av de norske søketjenestene som finnes i dag.

Nå er det altså duket for enda en søkemotor. Sesam er navnet. Dagen før "premieren" er det fortsatt vanskelig å si hva som kommer til å skille Sesam fra resten av søkemotorene.

I pressemeldingen sin skriver de at

Søkemotoren Sesam.no hjelper deg å finne akkurat det du vil ha, og ikke alt mulig annet.
Og det er jo flott, men jeg trodde faktisk det var meningen med alle søkemotorer jeg.

Pressemeldingen i sin helhet er lagt i det utvidede innlegget.


Andre norske søkemotorer:
Yelo.no - drevet av Findexa, eller Eniro, ettersom Findexa er kjøpt opp.
ABCsøk - Drevet av Startsiden som er eid av Telenor og Schibsted (83%/17%)

Eniro/Kvasir som er eid av Eniro er strengt tatt ikke en søkemotor, men kan likevel nevnes. Fritekstsøk i Eniro/Kvasir er det for øyeblikket Google som står for.

Det er forøvrig verdt å nevne at på slutten av pressemeldingen fra Sesam/Schibsted Søk står det et stykke om hvordan Sesam skal være bedre enn navngitte konkurrenter.. Så gjennstår det å se om vi blir imponert eller skuffet når startskuddet går 1. november.

Les videre...
Permanent link: Sesam Sesam søkemotor
12 October, 2005

Dagbladet.no kan bli lagt ned - eller hvordan skrive en tabloid overskrift

dagbladet-internett-kan-bryte-sammen.jpg

Dagens overskrift på Dagladet.no er vel den mest idiotiske og tabloide jeg tror jeg har sett noensinne. På toppen av Dagbladet.no kan man nå lese "Internett kan bryte sammen" som overskrift på en sak om uenighet om hvordan sentrale tjenester og ordninger på internett skal administreres. En situasjon som ikke akkurat er prekær, og som ikke ville bety at internett bryter sammen - nesten uansett hva som måtte skje. Men det hadde vel ikke vært noe bang i å skrive en mer virkelighetsnær overskrift.

Og ja, Dagbladet.no kan bli lagt ned. Alt kan skje vet du - og det er lov å leve i håpet.

15 July, 2005

Søkemotoroptimalisering - nytt nettsted

Martin Bekkelund har tatt stafettpinnen fra Lasse Dahl og faktisk laget et nettsted om Søkemotoroptimalisering, fengende nok med navnet: Søkemotoroptimalisering

Forhåpentligvis vil nettstedet etterhvert utvikle seg fra å være en kort innføring i Søkemotoroptimalisering til å bli et fullblods ressurssenter med gratis informasjon om hvordan man kan gå frem for å gjøre nettsider mest mulig synlige i søkemotorene.

Jeg ønsker uansett Martin lykke til med prosjektet, og lover at hvis jeg skulle ha noe fornufig å si, vel - kanskje heller - hvis jeg skulle klare å formulere noe fornuftig og skriftlig om emnet - så skal det foræres sokemotoroptimalisering.no

28 June, 2005

Gratulerer TNS-Gallup og norske nettsteder

Da er det endelig duket for statistikk over norske nettsteder igjen. TNS-Gallups ukesundersøkelse ble igjen publisert i dag - etter en 4 måneders pause. Pausen skal ha blitt forårsaket av at det nye statistikksystemet TNS-Gallupp gikk over på rett og slett ikke fungerte som det skulle.

Men nå er det altså igjen mulig å følge med på hvilke nettsteder som er størst i Norge.

TNS Gallup

Ikke uventet topper VG Nett med over 1.3 millioner unike besøk pr. uke. Med Startsiden pustende rett i nakken. Det er bare ca. 20.000 flere besøk pr. uke på VG Nett enn det er på Startsiden.no.

08 June, 2005

Litt om Podcasting

I November i fjor var først gang jeg nevnte Podcasting i min engelske blogg. Teknologien hadde vært på min radar siden den ble introdusert - men som jeg skriver i November 2004 så manglet egentlig litt av insentivet til å bry seg noe særlig om den til å begynne med. (iallefall for undertegende).

Siden den gang har Podcasting bredt om seg, og i mars i år hadde konseptet og teknologien blitt såpass synlig at eks-kommunist (nå musikk-fasist) Sæmund Fiskvik (representant for musikkindustriens interesseorganisasjon IFPI) så seg nødt til å gå ut og advare mot det han kalte en "soleklar ulovlig aktivitet".

Selv om utspillet var opplagt vås, har tydeligvis Akersgatas tabloider plukket opp våset og VG klarer i sin artikkel å kalle Podcasting for ulovlig.

Lasse skriver om saken i "Om ulovlig musikk" og forteller akkurat hvordan dette med rettigheter og Podcasting forholder seg.

Kort fortalt: Så lenge du spiller musikk som det ikke er noen opphavsrettigheter på er det ikke noe problem. Spiller du derimot musikk fra komersielle artister i en Podcast - er du nødt til å innhente tillatelse fra Tono og Gramo (de norske rettighetsorganisasjonene).

Lager du en Podcast helt uten musikk, med fri-musikk (også kjent som Podsafe music) eller med egen musikk er det ikke det minste ulovlig.

Kan vi igjen få be massemedia og journalister som skal skrive om teknologi om å holde tunga rett i munn og faktisk sette seg inn i det de skriver om. Det burde ikke være for mye forlangt.

Permanent link: Litt om Podcasting
18 May, 2005

Neteffects - SEO spammer

Anders skriver om sitt møte med den norske webloggspammeren Neteffects i postingen: Søkemotoroptimalisering & neteffects.no

Disse folkene har i sin visdom funnet ut at de skal benytte seg av diverse godt profilerte blogger for å pushe sine produkter og sine kunder - og da selvfølgelig ved hjelp av kommentarspam.

I tillegg benytter de seg blant annet av noe så utspekulert som en blogg som rett og slett er spesiallaget for å komme høyt i Google for utvalgte søkeord. F.eks. med bloggen "Kjøkken".

Neteffects som selskap ser heller ikke ut til å være spesielt bunnsolidt, basert på et enkeltmannsforetak registrert på Jan Morten Smørdal Rydningen i Haugesund, med en "Oslo avdeling" bestående av Kim Stian Ervik (se deres kontaktinformasjon på deres nettsted og informasjon om Neteffects hos Brønnøysundregistrene).

Det er forøvrig Kim Stian som er aktiv med "Kjøkken"-bloggen og han har også en egen "Neteffects seo and sem blog".

Forøvrig svært interessant å se ham kommentere hvordan forandringer i nettsidene fører til bedre eller dårligere plassering i diverse søkemotorer. "Kjøkken" et stappfull av postinger om akkurat det temaet.

Permanent link: Neteffects - SEO spammer
11 April, 2005

Søkemotoroptimalisering du bør holde deg unna

Arve Bersvendsen skriver om Søkemotoroptimalisering fra skyggesiden

Å bruke et useriøst firma til å gjøre søkemotoroptimalisering kan fort vise seg å koste betydelig mer enn det du betaler selskapet i honorar. For kundene til Online Services som Arve skriver om, kan kostnaden fort bli utestengelse fra Google og dermed total usynlighet i nettets største søkemotor.


[Oppdatering] Are Halland skriver om Online Services AS og avslører blant annet at dette useriøse firmaet blir støttet av Dataforeningen.

[Ny oppdatering, 12. mai 2006]
Jeg har skrevet mer om min erfaring med Online Services i forbindelse med et foredrag om søkemotoroptimalsering som Roar Eriksen hos Online Services holdt for UX-Meetup i Oslo. Etter å ha hatt litt med selskapet og Roar å gjøre så føler jeg det er viktig å si at jeg nå oppfatter jeg dem som et seriøst selskap, som hadde hatt litt uflaks med et eksperiment.

Roars foredrag innhold forøvrig litt av det man bør passe seg for når man skal velge et selskap som skal gjøre søkemotoroptimalisering for et nettsted. Blant annet er det viktig å sørge for at selskapet kjenner til - og respekterer - Googles rettningslinjer for hva de tillater og ikke tillater i forhold til søkemotoroptimalisering.


Relatert:
Søkemotoroptimalisering

14 March, 2005

Forbruker-rapporten og Forbrukerrådet tester servicenivået på norske kommuner

Dette kan jo ikke gå bra. ;-)

Forbrukerrådet og Forbruker-rapporten har testet servicenivået på norske kommuner. Blant kriteriene er tilgjengelig informasjon på kommunenes nettsteder. For øyeblikket er det et begrenset antall kommuner som er lagt ut, men Forbruker-rapporten lover å legge ut alle kommunene i løpet av morgendagen:

Test av kommunal service

Testkriteriene er også lagt ut på nett. Testpunktene for internett er kun basert på hvilken informasjon som er tilgjengelig og hvilke elektroniske tjenester kommunene tilbyr. Heller ikke her blir det satt fokus på om nettstedene faktisk er tilgjengelig for alle. Både i forhold til brukerenes platform og eventuelle funksjonshemninger.

02 March, 2005

Nasjonalbibliotekets innsamling av nettdokumenter

Det er sikkert ingen nyhet, siden Nasjonalbibliotekets prosjekt Paradigma startet i 2001, men i dag så jeg for første gang at Nasjonalbiblioteket hadde vært innom og hentet dokumenter på et norsk nettsted jeg er webmaster for.

Personlig synes jeg det er interessant å lese Paradigmas FAQ som blant annet kan fortelle at sidene som ble innhentet av prosjektet ikke vil bli gjort bredt tilgjengelig.

Paradigma ble avsluttet 31. desember 2004, men innsamlig av nettsider fortsetter i Nasjonalbibliotektes pliktavleveringsprogram. På deres nettsider kan man lese om det de kaller vevfangst.

Det er interessant å lese mer om vevfangst delen av pliktavleveringen. Nasjonalbiblioteket skriver blant annet:

Nettdokumenter avleveres ikke i tradisjonell forstand. I dag laster Senter for pliktavlevering ned aktuelle dokumenter fra nettet. Deretter registreres nettdokumentene i biblioteksystemet BIBSYS, og lagres i vårt digitale sikringsmagasin. Foruten enkeltdokumenter har vi også lastet ned grupper av dokumenter, f.eks. lastet ned de politiske partienes nettsteder i forbindelse med Stortingvalget 2001. Vi tar også vare på norske nyhetsgrupper på nettet.

Om Nasjonalbibliotekets Paradigma prosjekt også finnes i Bibsys er det kanskje noen av dere som kan fortelle meg? Godt iallefall at dokumentene er såpass godt tilgjengelige, selv om jeg personlig helst ville ha sett at alt elektronisk innhold i Nasjonalbibliotekets arkiver var tilgjegnelig på nettet.

Det er uansett godt å vite at man har gjort en innsats for å samle inn nettinformasjon og lagre det for ettertiden. I løpet av webbens korte 12 år har alt for mye gått tapt og mye av innholdet har vist seg å ha vært svært flyktig.

25 December, 2004

Gmail kontoer

Jeg har invitasjoner som jeg villig gir vekk til alle som vil ha. Kjent eller ukjent, bare gi beskjed (med gyldig e-mail adresse) så sender jeg den med ønske om en god jul. :-)

Permanent link: Gmail kontoer
11 December, 2004

Aksjon mot kataloghaier

Kom over en aksjon som NHO startet i sommer. Aksjonen heter "Aksjon mot kataloghaier", overraskende nok.

Dette er en svært god artikkel å lese for alle som er markedsansvarlige eller blir kontaktet av katalogselgere.

Fant forresten artikkelen på Snusk siden til Reiselivsbedriftenes landsforening. Også en side verdt å lese for å få med seg diverse snusk og svindel.

Permanent link: Aksjon mot kataloghaier
10 November, 2004

Svimmel spinning av Radisson SAS/Google saken

For de som allerede har lest Digi og e-Guidens dekning av Radisson SAS sin utestengelse fra Google kan Pål Leveraas sin fremstilling av saken være svært interessant å få med seg.

Først og fremst fordi det slår meg at det er en fremstilling verdig tabloidene i Akersgata. I tillegg viser fremstillingen med all mulig tydelighet hvordan man kan snu en sak på hodet slik at den skurken fremstår som overfalt og den som våger å si noe fremstår som skurken.

Side 2: Kastet ut av Google. Og Radisson SAS

Gunnar Bråthen, som driver nettstedet eguiden, skal ha fått kastet Radisson SAS ut av Google ved å avsløre "omfattende juks for å få topplasseringer på søkemotorene".

Utkastelsen kan imidlertid ikke ha vært svært effektiv. Et et søk på "Radisson SAS" gir nå "bare" 1.130.000 tilslag på Google.

På den annen side er det mye som tyder på Bråthen nå kan anse seg for kastet ut: Ikke av Google, men av Radisson SAS.

Hva er dette, Gunnar? Fikk du ikke bonuspoengene dine?

Pst Pål: Artikkelen du peker til på e-guiden viser til radissonsas.com som domenet hvor søkemaskinspammingen har foregått. I tillegg har Bråthen såvidt jeg kan se godt dokumentert hva som har skjedd der. Det er trist å se omtaler av saker hvor folk ikke setter seg skikkelig inn i saken, og på samme tid går inn for å sverte de som faktisk har gjort grundige undersøkelser og gravende journalistikk.

28 October, 2004

Besøksstatistikk og nettkataloger

I den senere tid har jeg snakket med utallige selgere fra norske nettkatalogselskaper. Internettkatalogen.no, Nettkatalogen.no, Dinpris.no med flere.

I tillegg til at selgerene hos enkelte av disse katalogselskapene fortsetter å late som om de ringer for å gjøre en gratis korrektur, så har samtalene i det siste dreid seg om besøkstall.

Det er nemlig ikke grenser for hvor godt besøkt disse nettstedene er. Mange av dem opererer med besøkstall som ville gitt dem topp 10 plassering på Gallups "RedMeasure" ukesliste og månedsliste.

Når jeg spør hvorfor de ikke er med på Gallup undersøkelsen har de alle en eller annen dårlig unnskyldning. Stort sett mener vist mange at den rett og slett ikke er interessant, eller de hevder at ingen andre enn meg er interessert i sånt.

Uansett hva disse selskapene måtte mene om Gallup, er det en kjennsgjerning at en undersøkelse gjort av et slikt selskap vil være mye mer objektivt enn statistikk for selskapene som er utført av dem selv.

Opplagstall for aviser, seertall for TV-stasjoner, lyttertall for radiostasjoner etc. er alle utarbeidet av de selskapene man går sammen om å la gjøre undersøkelsene.

Det som virkelig er interessant i denne sammenhengen er at av alle norske nettkataloger er det kun Kvasir, Gule Sider og Startsiden som faktisk er å finne i Gallups nettundersøkelse.

For mitt eget vedkommende slår jeg meg til ro med at det skyldes at Gallup ikke kommer frem til samme utrolige besøkstall for disse katalogselskapene som de selv gjør. Så får det være opp til hver enkelt å konkludere med årsaken.

12 October, 2004

Klikk her, Les mer, Hele saken

Arve skriver om "klikk mer" og poengterer at dette er en svært dårlig linketekst. Bortsett fra at det går ut over synlighet i søkemotorene, gjør det også sidene mindre tilgjengelige.

Håkon poengterer at Les mer er en enda mer brukt linktekst.

Problemet er at man veldig ofte glemmer at det man putter i linkene skal ha en kontekst, og at man mister mer enn det som er umiddelbart åpenbart når man heller bruker generisk tekst i linkene.

Selv ikke Håkon sin blogg er helt fri for sånt. Se f.eks. på førstesiden og permalinkene videre til sakene. Disse kalles veldig ofte "permalink" eller lignende, eller som i tilfellet på digme hvor det er brukt dato for å linke videre til den bestemte saken.

25 June, 2004

Hvordan bli mer synlig

En koselig oppdagelse er en lengre artikkelserie skrevet av Eivind Savio på hans nettsted Savio.no. Jeg har ikke hatt tid til å lese igjennom artikklene, men min gjennomskumming sier meg at dette er god informasjon for mange å få med seg.

Savio.no: Søkemotoroptimalisering

Permanent link: Hvordan bli mer synlig
25 May, 2004

Interessante Google Ads

Hmm, interessante annonser som blir vist fra Google Ads på bloggen min. Noen som kjenner til hva slags kampanje dette er?

google1.gif google2.gif google3.gif google4.gif

Permanent link: Interessante Google Ads
12 May, 2004

Søkemaskinoptimering

Først vil jeg takke for all støtten fra mine medbloggere. Jeg lover at jeg skal holde dere oppdatert hvis Mosaikk Gruppen skulle finne på å gjøre alvor av sine trusler om å gjøre noe mer ut av saken. Så langt er det mest alvorlige som har skjedd at deres daglige leder har kommet med personlige angrep pr. e-mail. Jeg mistenker at det blir med det.

For de som ønsker å lære mer om hva man selv kan gjøre for å bli mer synlige på nettet er det skrevet mange gode artikler i det siste.

Vegard har skrevet en god artikkel som tar for seg hva som er lurt og dumt når man skal forsøke å bli mer synlig i søkemotorene: Søkemaskinoptimering

Lasse har også skrevet om Søkemotoroptimalisering og kommer med noen gode råd, samt kommentarer om mine problemer med Mosaikk Gruppen.

Mens jeg skriver om søkemotoroptimalisering vil jeg nevne at det er mange gode artikler om emnet på e-Guiden.no som blir drevet av Gunnar Braathen. På eGuiden har han blant annet tidligere kommentert noen andre norske søkemotoroptimaliserere. Men den mest interessante artikkelen er den som ble publisert i dag: Sjekkliste for digital synlighet som er en liste laget av Dataforeningens faggruppe for webkommunikasjon og selskapet Online Services.

[Oppdatering 19. mai 2004] Gunnar måtte fjerne artikkelen, det ble ikke tatt godt opp av Dataforeningen at han publiserte den. Men Nina Furu har publisert artikkelen på Digi.no i dag: Slik blir du mer synlig på nettet.

Det skal sies at artikkelen er tabloid og svært generell. Det kunne være greit å være litt mer grundig i tipsene.

Et av de etter min mening viktigere tips var forresten ikke med: Sørg for at nettstedet ditt har urler som gjør at søkemotorene ikke tror at du serverer dynamiske sider. Jo lengre urler og query strings du benytter - jo mindre sannsynlig er det at du vil være synlig i de store søkemotorene.

Permanent link: Søkemaskinoptimering
08 December, 2003

Søkemotoroptimalisering og søkemotorer og sånn

Var på et foredrag sist fredag, i regi av eForum Norge. Tittelen var Er vi i klørne på søkemotorene

Lyst til å lese mitt lille uformelle referat?

Les videre...
21 May, 2003

Google Alert

Ser ut som en kjekk tjeneste for de av oss som forsøker å holde oss oppdatert på hva andre driver med. Det være seg konkurrenter, venner, Google eller andre webloggere.

Google Alert holder seg oppdatert på hva Google har å si om et emne, og sender deg en e-post hver gang nye resultater på dine søk finnes i Google.


[Via Huftis's blogg Via Andedammen]

Permanent link: Google Alert