Online brannalarm – en brannvarsler er ikke det samme som en røykvarsler

bs8-04-faksimile.jpgI høst har Hafslund bruke mye penger på å markedsføre sin Online brannalarm. Alarmsystemet har blitt markedsført som om det skulle dekke alle sikkerhetsbehov i en privatbolig. Men det gjør den ikke.
Brann og Sikkerhet, Brannvernforeningens blad tar dette opp i et par artikler i desemberutgaven:

Online Brannalarm – Direkte brannalarm til vaktselskap: Ikke dekket av DSB-godkjenning
Flere sikkerhetsfirmaer har i høst kjørt offensive reklamekampanjer for å få folk til å knytte brannvarslingen i huset sitt til en døgnbemannet vaktsentral. Men branndetektorløsningene omfattes ikke av den godkjenningen som Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i brannforskriftene krever at røykvarslere skal ha.

Øyvin Brandt hos SINTEF Norges branntekniske laboratorum (NBL) sier om brannalarmene disse selskapene selger:

Fra Røykvarsler skal redde liv
– Disse firmaene selger altså inn et brannalarmkonsept som en røykvarsler – uten at systemene har den nødvendige DSB-godkjenningen, og tilsynelatende også uten annen dokumentert kvalitetssikring. Mens man med sikkerhet vet at en røykvarsler som er godkjent, har tilfredsstilt spesifiserte resultatkrav i standardiserte tester – og kan dokumentere at så er tilfellet, så sier en referanse til at en branndetektor er testet etter EN-54-standarden egentlig ingenting om produktets kvalitet – bare at den har vært igjennom disse testrundene, sier Brandt.

Disclaimer: Jeg jobber til daglig for Trygg og Sikker – et selskap som selger boligalarm, røykvarsler og andre produkter som konkurerer med de produktene som er omtalt i denne artikelen.