Litt om Podcasting

I November i fjor var først gang jeg nevnte Podcasting i min engelske blogg. Teknologien hadde vært på min radar siden den ble introdusert – men som jeg skriver i November 2004 så manglet egentlig litt av insentivet til å bry seg noe særlig om den til å begynne med. (iallefall for undertegende).
Siden den gang har Podcasting bredt om seg, og i mars i år hadde konseptet og teknologien blitt såpass synlig at eks-kommunist (nå musikk-fasist) Sæmund Fiskvik (representant for musikkindustriens interesseorganisasjon IFPI) så seg nødt til å gå ut og advare mot det han kalte en «soleklar ulovlig aktivitet».
Selv om utspillet var opplagt vås, har tydeligvis Akersgatas tabloider plukket opp våset og VG klarer i sin artikkel å kalle Podcasting for ulovlig.
Lasse skriver om saken i «Om ulovlig musikk» og forteller akkurat hvordan dette med rettigheter og Podcasting forholder seg.
Kort fortalt: Så lenge du spiller musikk som det ikke er noen opphavsrettigheter på er det ikke noe problem. Spiller du derimot musikk fra komersielle artister i en Podcast – er du nødt til å innhente tillatelse fra Tono og Gramo (de norske rettighetsorganisasjonene).
Lager du en Podcast helt uten musikk, med fri-musikk (også kjent som Podsafe music) eller med egen musikk er det ikke det minste ulovlig.
Kan vi igjen få be massemedia og journalister som skal skrive om teknologi om å holde tunga rett i munn og faktisk sette seg inn i det de skriver om. Det burde ikke være for mye forlangt.