I morgen åpner Schibsted sin nye søkemotor. Søkemarkedet i Norge har virkelig tatt av i det siste, men undertegnede har til gode å oppdage noen stor fordel med noen av de norske søketjenestene som finnes i dag.
Nå er det altså duket for enda en søkemotor. Sesam er navnet. Dagen før «premieren» er det fortsatt vanskelig å si hva som kommer til å skille Sesam fra resten av søkemotorene.
I pressemeldingen sin skriver de at
Søkemotoren Sesam.no hjelper deg å finne akkurat det du vil ha, og ikke alt mulig annet.
Og det er jo flott, men jeg trodde faktisk det var meningen med alle søkemotorer jeg.
Pressemeldingen i sin helhet er lagt i det utvidede innlegget.
Andre norske søkemotorer:
Yelo.no – drevet av Findexa, eller Eniro, ettersom Findexa er kjøpt opp.
ABCsøk – Drevet av Startsiden som er eid av Telenor og Schibsted (83%/17%)
Eniro/Kvasir som er eid av Eniro er strengt tatt ikke en søkemotor, men kan likevel nevnes. Fritekstsøk i Eniro/Kvasir er det for øyeblikket Google som står for.
Det er forøvrig verdt å nevne at på slutten av pressemeldingen fra Sesam/Schibsted Søk står det et stykke om hvordan Sesam skal være bedre enn navngitte konkurrenter.. Så gjennstår det å se om vi blir imponert eller skuffet når startskuddet går 1. november.
Pressemelding fra Schibsted Søk, (Oslo, mandag 31. oktober 2005)
Kom til saken du også
1. november er Sesam på luften og det blir enkelt for alle å komme til saken. Søkemotoren Sesam.no hjelper deg å finne akkurat det du vil ha, og ikke alt mulig annet.
– Vi har vært svært ydmyke i arbeidet med å bygge Norges nye søkemotor. Skal vi ha mulighet til å tiltrekke oss brukerne må vi ha en vesentlig bedre søkemotor enn det som finnes i dag, sier administrerende direktør Mikal Rohde i Schibsted Søk.
Han er trygg på at Sesam tåler å bli sammenlignet med de andre søkemotorene ettersom Sesam gir bedre treff, bedre kategorisering av treffene og mer oversiktelig presentasjon av treffene.
Det er tre viktige årsaker til at Sesam gir bedre treff. For det første tar søkemotoren hensyn til norske brukeres behov, enten de søker etter norsk eller utenlandsk informasjon, og for det andre oppdateres søkemotorens kilder vesentlig hyppigere enn konkurrentenes. For det tredje har tjenesten innhold som er unikt og som kun finnes her.
– Sesam gir brukerne mer relevant informasjon, slik at det er lettere å finne frem. Vi kombinerer de emosjonelle søkene som Google og Yahoo er gode på, med de rasjonelle søkene hvor Eniro, Kvasir og Gule Sider er spesialistene, sier Rohde. Dette gir brukerne alt på ett sted. Kom til saken. Sesam.no.
Det kommer ann på hva du mener med «Der er det jo Fast som ligger i bunnen.» – De bruker teknologi fra Fast, men crawler og sammensetning av innholdet fra crawleren (som tar for seg norske nettsteder) har de på godt og vondt satt sammen selv. Sesam holdt en presentasjon på Software 2006 hvor de mer eller mindre innrømmet at de fortsatt ikke har helt taket på hvordan de skal juster for best mulig relevans i søkeresultatene de har hentet inn.
Fast leverer også noe de kaller «best of web» eller noe sånt for utelandssøk – som såvidt jeg kunne forstå er en slags hits-samling (i musikk terminologi) og ikke akkurat noe i nærheten av det Google eller Alltheweb f.eks. kan tilby.
Der Sesam har vist seg «verdig» så langt er i fremvisning av innhold som andre ikke har tilgang til (nyhetskilder og arkiv). Dette blir også presentert igjennom Fasts søketeknolgi såvidt jeg har forstått.
Du skriver; «Eniro/Kvasir som er eid av Eniro er strengt tatt ikke en søkemotor, men kan likevel nevnes. Fritekstsøk i Eniro/Kvasir er det for øyeblikket Google som står for.» Da er vel ikke Sesam en søkemotor heller, vel? Der er det jo Fast som ligger i bunnen.
Ny norsk søkemotor
Er det ingen ende for hvor mange søkemotorer vi skal forholde oss til pÃ¥ veven? NÃ¥ ja, nyskapning er bra, men er det virkelig noe revolusjonerende nytt med Schibsted Søkâs nylanserte søkemotor Sesam?
Hvis man ser bort fra noen âbarnesykdomme…
Vel. Nå har jeg testet Sesam på et par søk, og magefølelsen min sier «Fryktelig labert». Jeg forblir nok Google-bruker