Google Adwords og innholdsnettverk – hvordan Google sløser bort pengene dine

Hvis du er søkeordsannonsør hos Google i dag og benytter deres innholdsnettverk tror du kanskje at innholdnettstedene er relevante for det du driver med.

Det er dessverre ikke tilfelle. I verste tilfelle vises annonsene dine på rene annonsenettsteder som langt ifra er relevante for det du driver med, og pengene kastes bort på nettsteder som er laget med en eneste baktanke – å tjene penger for de som eier domenene og annonsenettverkene.

Når jeg først så disse nettstedene som tydelig kun er laget for å lure besøkende til å trykke på Adsense annonser trodde jeg det var noe som var satt sammen mot Googles viten og vilje, men det viser seg at Google er aktivt med på å gjøre det mulig å tjene gode penger på luft og fanteri.

Tjenesten som gjør dette svært enkelt heter «Google Adsense for domains» og er en del av Googles innholdsnettverk. Krysser du av for at du ønsker at annonsene dine i Adwords skal vises i Googles innholdsnettverk blir annonsene dine også vist i «Google Adsense for domains» nettverket og vist på sider som er laget med kun en målsetning – å skape flest mulig klikk og dermed mest mulig penger til de som driver dem.

En av de mest aktive aktørene for denne typen tjenester er Namedrive. Namedrive driver en tjeneste for parking og salg av domener. For å kunne vise et eksempel på hvordan disse nettstedene ser ut, brukte jeg 5 minutter på å sette opp noen tjenester for domener jeg allerede eier og ennå ikke har begynt å bruke.

Blogguiden.no gir deg et eksempel på hvordan slike nettsteder laget for visning av Google Adsense for domains kan se ut. Som du sikkert vil skjønne er det lett å la seg lure til å tro at dette er et nettsted som kan innholde relevant informasjon for det man er på jakt etter. I seg selv virker det kanskje uskyldig, men for de som ønsker å gå aktiv inn for å markedsføre disse nettstedene kan det fort bli mye penger i å lure besøkende inn på nettstedet.

Spesielt kan det virke som om de som har spesialisert seg på å kjøpe feilskrevne domener og «skyggedomener» gjør det godt. Det er flere kjente tilfeller av dette – bare se Asles artikkel om Tut og kjør for svindlere hos AdSense. Et av de mer grelle eksemplene er wwwnrk.no som sendes videre til en side med tittelen «NRK.no TV-nyhetene». Andre eksempler er www.pure-help.no og www.nett-katalogen.no (med flere) som er domener registrert av Bedriftsguiden og tydelig er laget for å avspore de som er på jakt etter nettsidene til Bedriftsguidens konkurrenter.

Som annonsør er det vanskelig å vite akkurat hvor godt eller dårlig slike nettsteder fungerer. Men det er rimelig å anta at den fremgangsmåten man benytter for å få brukeren til å klikke på annonsene gjør at de i mange tilfeller ikke er klar over hva de faktisk klikker på. Det betyr at konvertingsraten på disse klikkene sannsynligvis er lavere enn klikk i innholdsnettverket forøvrig – og veldig mye lavere enn for søkeordsannonsene.

Som annonsør vil jeg kunne ha mulighet til å utestenge slike «Google Adsense for domains» nettsteder, men det har jeg ikke mulighet til. Det eneste jeg kan gjøre er å skru av hele innholdsnettverket. Og det har jeg gjort. Frem til Google Adwords gjør det mulig for meg å utestenge eller lage spesialannonser for «Google Adsense for domains» kommer jeg ikke til å benytte innholdsnettverket i det hele tatt. Jeg har ikke vært fornøyd med kvalieten på trafikken fra innholdsnettverket tidligere, og med innsikten i hvordan «Google Adsense for domains» fungerer så tror jeg at jeg har fått svaret på hvorfor det fungerer så dårlig.

Hadde Google tatt seg bryet med å skille ut «Google Adsense for domains» hadde man faktisk hatt muliget til å kunne utarbeidet annonser med tanke på hvordan de vises i adsense for domains nettverket – det vil si at de ofte vises ute av sin egentlige kontekst og uten den innholdsmessige relevans man burde kunne forvente for annonser i Googles innholdsnettverk.

Frem til man får mulighet til å velge bort «Google Adsense for domains» når man lager annonser for innholdsnettverket bør du vurdere ekstra nøye om du skal bruke penger på annonsering i Googles innholdsnettverk. Min vurdering er at innholdsnettverket slik det fremstår i dag – og uten opprydning av useriøse domener og aktører – er helt og holdent uaktuelt for meg som annonsør.

4 hendelser på “Google Adwords og innholdsnettverk – hvordan Google sløser bort pengene dine”

 1. Du har rett i at Google AdSense ikke tillater dette. Gitt at din og min tolkning av «No Google ad may be placed on any non-content-based pages.» stemmer med hva Google mener med det.
  Men det er snakk om AdSense for domains, og ikke det vanlige AdSense programmet. Det gjelder andre forutsetninger for AdSense for domains: http://www.google.com/domainpark/
  Jeg har fra øverste hold (i den norske avdelingen) at dette er grei skuring for Google. Her er det m.a.o ikke Namedrive eller andre som benytter seg av Adsense for Domains som er problemet, men Google selv.

 2. Dette er bare tull. I annonsereglene til google står det klart og tydelig at å legge adsense reklamer på sider som driver ren reklame er ulovlig. Derfor er det du skriver om ikke noe google gjør, men det er folk som utnytter google adsense til å tjene penger.

 3. Det skal sies at det faktisk ER mulig å blokkere nettsteder i Google AdWords allerede. For å kvitte seg med Namedrive kan man blokkere http://www.ndparking.com. Problemet er at Google Adsense for domains ikke er begrenset til et nettsted og at man må blokkere pr. kampanje i Adwords. Det blir fort mye å passe på, for noe Google veldig enkelt selv kunne ha lagt til rette for.
  Positivt å høre at man i fremtiden vil få bedre strying på dette. Blokkering pr. konto og kampanje basert på domener og ip-adresser hadde f.eks. gjort det enklere – og ville gjort det mulig å faktisk blokkere ut kjente «på kanten» domener og aktører.

 4. Eivind Savio

  For en tid tilbake hadde jeg gleden av å være tilstede på en presentasjon av Shuman Ghosemajumder (http://shumans.com/). Jeg spurte han bl.a. om jeg som annonsør i fremtiden ville kunne blokkere mine annonser fra og vises på enkelte nettsteder. Ut i fra hva han sa vil det (i nær*) fremtid komme muligheter hvor du som annonsør kan filtrere bort domener og IP-adresser fra å vise dine annonser. Det ble også sagt at det vil bli mulig å filtrere bort IP-blokker. Dette vil gi annonsørene bedre kontroll – men vil også føre til merarbeid så det enkleste er kanskje likevel å fortsette å skru av annonser på innholdsnettsteder siden erfaringen til de aller fleste er at disse annonsene som regel konverterer dårligere(?).
  * Det ble sagt at Google kommer til å åpne et «Invalid click resource center» om ca. en måned (som er i disse dager) for å forbedre kundeservicen til sine annonsører. Se også http://shumans.com/articles/000052.php

Stengt for kommentarer.