Slik utnytter Dagbladet bloggosfæren

Dagbladet ler godt

Det er neppe noen nyhet blant bloggere at Dagbladet har tatt i bruk en tjeneste som gir bloggere mulighet til å være med i «diskusjonen», ved at blogger som linker til Dagbladet saker automatisk får linker tilbake fra Dagbladet. Eller riktigere sagt, fra Twingly som leverer tjenesten som Dagbladet benytter seg av.

I dag skriver Dagbladet om linkingen: Vi linker til alle som blogger om oss

Fokuset er selvsagt på hvor flinke Dagbladet er som nå tar i bruk en teknologi som ligner mye på den måten blogger har kommunisert seg imellom i snart et tiår. At en av norges største nettaviser tar dette i bruk er selvsagt positivt. Men hvis man tror at Dagbladet gjør dette for å være snille, er man nok i overkant naiv.

Allerede kort tid etter at Dagbladet innførte slike «tilbaketråkk» til bloggere som skriver OG linker til saker på Dagbladet – var det mange blogger som kastet seg på karusellen. Disse linkene vil garantert være med på å gjøre Dagbladet mer synlige i søkemotorene, og vil sannsynligvis føre til flere hundre prosent økning i innlinker til Dagbladet.no.

Et problem Dagbladet allerede har opplevd er bloggere som for en hver pris ønsker linker til bloggen sin. Dette har ført til ekstermt mye «metablogging» alá «Dagbladet skriver» og sitat fra artikelen. Denne typen artikler har neppe noen verdi for Dagbladets lesere, men for Dagbladet.no betyr de inngående linker, som helt sikkert har en verdi. Forhåpentligvis vil Dagbladet slå ned på de verste tilfellene av slike «metabloggere», ellers risikerer hele tjenesten å bli oppfattet som spam og støy.
Tormod skriver om dette i «Er Dagbladets blogglenker en kilde til misbruk«.

For SEO-interesserte bloggere kan det være verdt å merke seg at Twingly linkene ikke vil gi noen SEO-boost for de som får linker fra Dagbladet.no. Linkene ligger nemlig inne i et Javascript og indekserer derfor ikke av Google eller andre søkemotorer.
Andre bloggere om Dagbladets Twingly tjeneste:

Undercurrent: Næring i økosystemet
Kritine Lowe: Danish news site starts linking to blogreactions

5 hendelser på “Slik utnytter Dagbladet bloggosfæren”

 1. Jeg mener at bloggere (og alle andre) bør ignorere etablert media mest mulig. De er simpelthen maktens ivrige redskap og slik har det vært lenge.
  Uavhengig nyhetsformidling feks kommer ikke gjennom etablert media, for å si det mildt.

 2. Det er flott at noen ser litt lengre enn kommentarfelter fylt med intetsigende, intetanende, sinna 14-åringer. Vi får krysse fingre for at andre følger etter.

 3. rel=»nofollow» er jo et forsøk på å gjøre spammingen av blogger verdiløs for spammerne. Problemet er at spammerne ikke forstår at spammingen i dag ikke gir noen boost i søkemotorene – men de klarer seg kanskje med den ekstra trafiken de får?
  Akismet, forskjellige captcha løsninger etc. er dessverre eneste måten å håndtere spam på i dag. Sånn sett er rel=»nofollow» relativt lite interessant i dag. Annet enn at man kan velge å linke til nettsteder uten å gi dem Google Juice. Google har jo også sagt høyt og tydelig at de forventer at kjøpte linker også skal ha rel=»nofollow» på seg.
  Tilbake til saken: At Twingly bruker Javascript er genialt for Dagbladet. Google har etterhvert begynt å slå ned på linkutveksling, og i denne settingen er det bare Dagbladet som vil ha inngående linker med Google Juice, så de slipper å miste eventuell effekt p.g.a. to-veis-linker.

 4. Det er jo mange andre blogger som har rel=»nofollow» i kommentarer og slik, så sånn sett blir det vel likt i forhold til Google i hvert fall når det gjelder SEO.
  Men ellers synes jeg at flere (norske) nettaviser burde bruke twingly tjenesten slik at det går an å få jevnet dette ut.

 5. Akkurat det punktet om at dagbladet kun gir scriptede linker er vel og merke seg pluss at det kan neppe være godt for bloggen med tanke på SEO at det er massiv linking ut til kun dagbladets nyheter.
  Noe annet blir det jo selvsagt om man f.eks. starter en blogg på blogspot eller wordpress hvor man linker til alle saker man finner på dagbladet kun for å skaffe seg trafikk til evt. annonser.

Stengt for kommentarer.