Bare bokmål?

Leser Jorunns kommentarer til Per Egil Hegges kommentar til forslaget om å avskaffe sidemålseksamen i ungdomsskolen. I korte trekk sier vel Jorunn at det neppe kommer til å bli en saklig debatt. Jorunn: Hegge om nynorsk
Mest interessant var det forøvrig å lese Håkons kommentar til Jorunns kommentar. Sitat:

Det må da være åpenbart at sjansene for en nyansert debatt er stor. Vi kan sikkert vente oss verbale svingslag, spark og sutring så vel som dannet og lærd argumentasjon.
På den annen side er det nok liten sjanse for at det blir en balansert debatt. ;-)

Jeg velger å tolke det på min egen måte: Vi har tross alt et sidestilt språk her i landet som nesten ingen bruker, og som teller litt for mye i utdannelsen. Når vi i tillegg har problemer med nivået på norskopplæringen er det vel på tide at man velger en hest, framfor å forsøke å ri to.
Og dermed har jeg heist flagg i saken, og den usaklige diskusjonen kan ta til ;)

2 hendelser på “Bare bokmål?”

  1. Du har rett, det er mange som bruker nynorsk. Går vi utifra 8% er det ~360000 mennesker som bruker det i Norge. Men, det tilsvarer knapt 1 av 10 som bor i Norge. M.a.o. bruker majoriteten av befolkningen ikke nynorsk. I forhold til gruppen kunne man kanskje like godt innføre samisk som tvunget sidemål. Eller hvis vi skal være litt mer tradisjonelle – gammel norsk / islandsk.
    Jeg innrømmer gjerne at jeg personlig aldri hadde sans for nynorsk når jeg gikk på skolen. Jeg så aldri noen nytte i det, og må vel innrømme at rent subjektivt mener jeg at jeg ikke har fått bruk for det i ettertid.
    Mens jeg faktisk har sansen for bruk av nynorsk i f.eks. prosa, ser jeg fortsatt ikke helt nytten av det i det daglige for den store majoriteten i Norge.
    PS: Ja, jeg vet at jeg ikke akkurat la opp til noen saklig debatt.

  2. Hvis dette var et eksempel på et innlegg i den nyanserte debatten Håkon (som vanlig) er så skråsikker på at vi vil få, er det nok viktig at du holder tungen rett i munnen. Antall dagligbrukere av nynorsk (kom igjen, det var det du mente, ikke sant?) er et sted mellom 8 og 14 % av befolkningen – et stykke unna «nesten ingen». Ellers kan vi alle være enige om at norskundervisningen suger. Om det blir bedre av å droppe sidemålet er det store spørsmålet. Jeg pleide å argumentere for det, men er etterhvert kommet til at norske skoleelever trenger flere utfordringer – ikke færre. Vil de ikke, så skal de. :-)

Stengt for kommentarer.