Først vil jeg takke for all støtten fra mine medbloggere. Jeg lover at jeg skal holde dere oppdatert hvis Mosaikk Gruppen skulle finne på å gjøre alvor av sine trusler om å gjøre noe mer ut av saken. Så langt er det mest alvorlige som har skjedd at deres daglige leder har kommet med personlige angrep pr. e-mail. Jeg mistenker at det blir med det.
For de som ønsker å lære mer om hva man selv kan gjøre for å bli mer synlige på nettet er det skrevet mange gode artikler i det siste.
Vegard har skrevet en god artikkel som tar for seg hva som er lurt og dumt når man skal forsøke å bli mer synlig i søkemotorene: Søkemaskinoptimering
Lasse har også skrevet om Søkemotoroptimalisering og kommer med noen gode råd, samt kommentarer om mine problemer med Mosaikk Gruppen.
Mens jeg skriver om søkemotoroptimalisering vil jeg nevne at det er mange gode artikler om emnet på e-Guiden.no som blir drevet av Gunnar Braathen. På eGuiden har han blant annet tidligere kommentert noen andre norske søkemotoroptimaliserere. Men den mest interessante artikkelen er den som ble publisert i dag: Sjekkliste for digital synlighet som er en liste laget av Dataforeningens faggruppe for webkommunikasjon og selskapet Online Services.
[Oppdatering 19. mai 2004] Gunnar måtte fjerne artikkelen, det ble ikke tatt godt opp av Dataforeningen at han publiserte den. Men Nina Furu har publisert artikkelen på Digi.no i dag: Slik blir du mer synlig på nettet.
Det skal sies at artikkelen er tabloid og svært generell. Det kunne være greit å være litt mer grundig i tipsene.
Et av de etter min mening viktigere tips var forresten ikke med: Sørg for at nettstedet ditt har urler som gjør at søkemotorene ikke tror at du serverer dynamiske sider. Jo lengre urler og query strings du benytter – jo mindre sannsynlig er det at du vil være synlig i de store søkemotorene.
Jeg tror ikke vi kommer noen vei med å ta en etisk diskusjon på dette Palooka, dessuten er en etisk diskusjon ikke veldig interessant så lenge det er Google selv om setter rettningslinjer for hva de godtar.
Det du beskriver virker som doorway pages på meg. Jeg har en følelse, uten at du sier det, av at http://www.produkt.hoved-domene.no fort kun blir et av mange inngangsnettsteder til nettbutikken du omtaler. M.a..o. at man får et slikt subdomene for hvert eneste produkt man ønsker å gjøre synlig i nettbutikken. Jeg vil tippe at utbredt bruk av dette mot nettstedet vil kunne føre til at Google straffer nettstedet med dårligere ranking eller fjerner det helt.
Det er vel heller ingen hemmlighet at bruk av ordet man ønsker å gjøre synlig tidlig i URLen vanligvis vil gi høyere resultat i Google.
I forhold til Google er det forresten deres rettningslinjer som man burde lese – og ikke synsing fra en norsk webutvikler ;-)
Hei Jarle. Ser at det er lenge siden dette temaet ble diskutert, men jeg vil allikevel stille deg noen spørsmål ang. det å opprette egne domener for å videresende trafikken til f.eks en nettbutikk. Dette blir jo sett på som et «skittent» triks.
Se for deg følgende: Et firma betaler massevis av penger for å få utviklet en nettbutikk som er integrert med, og støtter deres bakenforliggende driftsystem. Senere blir de fortalt av eksperter at strukturen på nettbutikken er ugunstig i forhold til søkemotoroptimalisering. Problemet er bare at omstrukturering ikke er gjort i en håndvending. Det er dyrt og tidkrevende, og de som skal gjøre omstruktureringen må ha inngående kjennskap til det bakenforliggende driftsystemet.
Er det da «skittent» å opprette et alternativt domene, f.eks. http://www.produkt.hoved-domene.no, som blir bygd opp med en mer hensiktsmessig struktur, og som har som formål å informere og dirigere de besøkende videre til nettbutikken?
Dette vil jo kunne spare det aktuelle firmaet for mye tid og penger, og jeg kan ikke se hva som er skittent eller uetisk med det i det hele tatt.
Kan du forklare meg hvorfor denne metoden blir sett på som skitten?
Eivind, jeg har sett flere nettsteder bli usynlige fra nettet p.g.a. lange querystrings fra publiseringssystem, så det vet jeg med sikkerhet er et problem. Hvor lange de skal være før det blir et problem er jeg dog ikke sikker på. I tillegg er det nok et par andre variabler ute å går – blant annet innkommende linker.
Dette med navn i URL er vistnok noe Google kommer til å slutte å se på (i følge rykter), men det virker som om det har noe å si for øyeblikket. (Iallefall i følge folk som har testet begge deler nylig).
Hva gjelder _ eller – i url’er, er vistnok det «ofgisielle» svaret at hvis du skriver en url med _ mellom ordene ser Google dette som ett ord, mens – betyr at det er flere ord.
Referanser skulle jeg selvsagt ha gitt, men er litt stressa nå. Skal forsøke å legge dem til når jeg har tid.
Er litt usikker på det med «lengre urler og querystrings du benytter – jo mindre sannsynlig er det at du vil være synlig i de store søkemotorene», hvilken gyldighet det har lengre?
Jeg skrev en artikkel om CSS-design på mitt nettsted, min tidligere løsning bestod av lange urler og querystrings. I skrivende stund har jeg ranking som nr. 1 i Norge på dette, med link direkte til artikkelen. Har uansett lagt om til såkalte «søkemotorvennlige linker» som du kort nevner, så det er ikke sikkert resultatet står seg lenge, Google har allerede begynt å lukte på de nye linkene (litt skummelt å bruke eget nettsted som sandkasse men..). Har du forøvrig noen kommentar til det å bruke artikkeltitler som del av urlen slik jeg har gjort? Og, har det noen betydning å bruke _ kontra – i urlen? Har sett at det har blitt synset om dette.
Nå har Nina Furu fjernet punktet som jeg kommenterte, fint at hun retter opp sine feil.
Hei,
Sjekklisten for digital synlighet er ikke lengere tilgjengelig på e-guiden.
Dette er kanskje på grunn av råd nummer 9, om sjekking av søkeresultater.
Nina Furu i Dataforeningen skriver:
«Et godt verktøy for dette [sjekke søkemotorplassering] er for eksempel Webposition Gold. Du kan laste ned en 30-dagers prøveversjon gratis.»
Google skriver i sine kvalitetsforskrifter:
«Don’t use unauthorized computer programs to submit pages, check rankings, etc. Such programs consume computing resources and violate our terms of service. Google does not recommend the use of products such as WebPosition Gold that send automatic or programmatic queries to Google.»
kilde: http://www.google.com/webmasters/guidelines.html
Sjekk listen er fremdeles tilgjengelig på dataforeningen.no/ostlandet/web/filer/20040426.doc i Word format.
Søkemotoroptimalisering
… eller hvordan bli funnet på web, er nesten et helt eget fag. Det er en rekke ting man må …