Besøksstatistikk og nettkataloger

I den senere tid har jeg snakket med utallige selgere fra norske nettkatalogselskaper. Internettkatalogen.no, Nettkatalogen.no, Dinpris.no med flere.

I tillegg til at selgerene hos enkelte av disse katalogselskapene fortsetter å late som om de ringer for å gjøre en gratis korrektur, så har samtalene i det siste dreid seg om besøkstall.

Det er nemlig ikke grenser for hvor godt besøkt disse nettstedene er. Mange av dem opererer med besøkstall som ville gitt dem topp 10 plassering på Gallups «RedMeasure» ukesliste og månedsliste.

Når jeg spør hvorfor de ikke er med på Gallup undersøkelsen har de alle en eller annen dårlig unnskyldning. Stort sett mener vist mange at den rett og slett ikke er interessant, eller de hevder at ingen andre enn meg er interessert i sånt.
Uansett hva disse selskapene måtte mene om Gallup, er det en kjennsgjerning at en undersøkelse gjort av et slikt selskap vil være mye mer objektivt enn statistikk for selskapene som er utført av dem selv.

Opplagstall for aviser, seertall for TV-stasjoner, lyttertall for radiostasjoner etc. er alle utarbeidet av de selskapene man går sammen om å la gjøre undersøkelsene.

Det som virkelig er interessant i denne sammenhengen er at av alle norske nettkataloger er det kun Kvasir, Gule Sider og Startsiden som faktisk er å finne i Gallups nettundersøkelse.

For mitt eget vedkommende slår jeg meg til ro med at det skyldes at Gallup ikke kommer frem til samme utrolige besøkstall for disse katalogselskapene som de selv gjør. Så får det være opp til hver enkelt å konkludere med årsaken.

25 hendelser på “Besøksstatistikk og nettkataloger”

 1. Godt nytt år, diskusjoner og beklagelser

  Godt nytt år alle sammen. Beklager at det ikke har vært særlig med aktivitet her. Men desember/januar er alltid en…

 2. Får du det du betaler for hos nettkatalogene?

  Jeg ble inspirert til å skrive om nettkataloger, trafikk og markedsføring i forbindelse med at Kapital i påsken publiserte Online Services AS sin undersøkelse av trafikk til 1300 norske nettsteder. Undersøkelsen har tidligere vært omtalt i bloggen min …

 3. Hmm, ble ikke mye klokere nå Roar. Men jeg skal se om jeg kan grave frem Kapital – for jeg ble jo ikke noe særlig nysgjerrig.

 4. Les Kapital side 80 i påskenummeret. Her kommer sannheten. Den vil bli bedre etter hvert. Målet er 10 000 nettsteder som skal logg analyseres.
  Take Care
  R

 5. Hmnm, jeg lurer på om Eniros eget tilbud om å betale for TNS-Gallup undersøkelser for andre katalogselskaper også gjelder for Eniro’s DinPris? ;)
  Besøksstatistikk utført av selskap som TNS-Gallup er et verktøy som vi som markedfører nettsteder kan bruke for å kunne vurdere hvilke markedsføringskanaler som bør kunne fungere. Som du sikkert skjønner kan vi ikke basere oss på å måtte være låst til å bare se tall som de forskjellige selskapene måtte oppgi – disse kan like godt være tryllet fram fra en hatt som hentet ut av en serverlogg.
  Statistikk som kunne vært interessant i forhold til «pris-sammenlignere» som Dinpris, Kelkoo etc. er en oversikt over hvor mange som faktisk søker på ord og utrykk som er relevante for oss.
  Kvaisr/Eniro har et enkelt system hvor man iallefall kan se på søkeord og hvor mange som har søkt etter et bestemt søkeord de siste 30 dagene.
  Har DinPris.no noe slikt – eller er det noe man vil gjøre tilgjengelig for kunder og potensielle kunder?
  PS: Ikke gå i den fellen at du tro at å være på Dagbladet, Startsiden, Gulesider, Kvasir, Sol etc. betyr at det besøket dere har er det samme som besøket disse har tilsammen – for det er LANGT fra sannheten – jo mindre dere har en helt annen responsrate på linker enn man ellers ser på nettet.

 6. Grunnen er enkel, DinPris samarbeider med de fleste største nettsteder/portaler i Norge og etter hvert resten av Skandinavia.
  Altså, besøksstatistikken til sider vi samarbeider med (dagbladet, startsiden, gulesider, kvasir, sol m/fler) blir gjeldende, men ikke rettferdige til å sammenligne med lignende sider. Når du titter etter varer og produkter, er du fysisk på de overnevnte sidene, da du har bestemt deg for et kjøp havner du rett i nettbutikken til den du valgte.
  Vi er en sammenligningsportal/kundegrossist med uendelig markedsføringskraft gjennom samarbeidspartnerene våre.
  Kundene våre trenger ikke fysiske besøkstall fra vår side, når de ser at de tjener penger med en gang de blir med.
  DERFOR tror jeg at vi ikke har vært med, en kombinasjon av at vi ikke er avhengig av det, samt at det blir litt difust å sammenligne ferdigkjøpte kunder med «click-kunder» som ikke er verd noen ting.
  Keyword: konverteringsrate
  Dette er min enkle og greie forståelse av prinsippene, som selger for DinPris/Eniro.
  Som nevnt jeg er ny og er derfor villig til å svare på evt andre spørsmål. Det kan være poenger/forklaringer jeg har glemt å nevne.
  Bra for meg, bra for deg…
  Peter

 7. Hyggelig å se noen fra DinPris kommentere. Ettersom du kommenterer i en kommentartråd om besøkesstatistikk, kanskje du kan svare meg på følgende spørsmål jeg fortsatt har i forhold til DinPris:
  Når blir DinPris med i TNS-Gallup undersøkelsen?
  Hvis dere ikke har tenkt til å være med, hvorfor ikke?

 8. Hei,
  jeg er forholdsvis ny i DinPris, og opplever kollegaene mine som seriøse og engasjerte. Jeg forstår at man forsvarer seg, selv om jeg ikke har bekreftet med noen her, at de har utgitt seg for å være noen andre.
  Vel når det er sagt, vil jeg bare si at prinsippene og markedet går hånd i hånd, og alle parter tjener penger sammen idag.
  Jeg er bare glad for å jobbe her jeg.

 9. Er du LITT misunnelig?
  Det er mulig du forsøker å finne en nerve, men jeg synes faktisk du er underholdende jeg Snippen. Så stå på!

 10. Tror han Jarle Bergersen er LITT Pr kåt jeg. Liker å dramatisere og lage saker ut av ting. Legger ut seg selv på nettet med blogg. Du liker å være i rampelyset, ikke sant.
  Snippen

 11. Poenget kjære Snippen er at du ER en anonym og feig navnløs fjott som på ingen måte har presentert seg i forbindelse med diskusjonene her.
  Ettersom du fortsatt ikke klarer å gi fra deg noe som virker som et seriøst navn og ikke forteller hvor du jobber – må jeg jo ta utgangspunkt i det alternativet som har størst sannsynlighet for å være riktig.
  Pleier du å oppføre deg på samme måte i det virkelig liv så må du gjerne ringe meg, for da har jeg et par ting jeg gjerne vil fortelle deg. F.eks. at man faktisk forventer et minstemål av høflighet – også fra telefonselgere.

 12. Lurer på hvordan du tør påstå at jeg jobber for dinpris. Har aldri jobbet der og har ikke tenkt til å gjøre det heller. Dette sier jo litt om det og denne tullete/rotene siden din. Du skriver offentlig på nettet at jeg og noen som heter Marzus jobber der. Jeg er ikke den samme personen som Marzus. Kjenner heller ikke Berit: Du må jo gjerne bare tro det at jeg jobber det, hvis du synes det er artig å spekulere i.
  Du sier: IKKE ring før dere har noe vettug å komme med, jeg liker ikke repriser – og spesielt ikke repriser fra selgere uten peiling. Hvordan kan du påstå det, når du ikke hører på selgerene ordentelig som ringer deg. Det lurer jeg på ?
  Jeg jobber IKKE for dinpris. Slutt med den ville fantasien din du jarle. Ellers så ringer jeg deg en dag og da skal du få høre det.

 13. Et godt poeng Thomas, i tillegg er det nok slik at mange som vet hva Alexa er ikke bruker det. Jeg ser f.eks. ikke helt nytten av Alexa og bruker den ikke. (Testet den en kort periode før jeg kastet den ut døra).
  I forhold til relevans kunne det jo være interessant å vite hvor mange norske brukere det er som bruker Alexa. Hvis det er noen tusen er det allikevel å sammenligne med TV-målinger (hvor man måler på en liten «kontrollgruppe») kontra nettmålinger (hvor man måler på «omtrent alle»). Man trenger ikke kunne mye om statistikk for å skjønne hvilken målemetode som gir minst feilmargin….

 14. Alexa er mye nevnt her, synes jeg. Er folk egentlig klar over at Alexa kun teller brukere som har Alexa Toolbar installert? Det kan jo umulig være «et vitenskaplig korrekt verktøy»? Den jevne bruker (som er den mest relevante brukeren i katalogsammenheng) har vel aldri hørt om Alexa.

 15. Godt nytt år, diskusjoner og beklagelser

  Godt nytt år alle sammen. Beklager at det ikke har vært særlig med aktivitet her. Men desember/januar er alltid en…

 16. Internettkataloger bruker som regel videresending på linkene for å telle klikk. På grunn av en «bug» hos Google kan 302-videresendinger (som dette er) «kidnappe» andre sine nettsider. Min personlige erfaring er at det spesielt er sider med lav PageRank som kan oppleve dette. I Norge har jeg som oftest sett dette ifb med linker fra Kvasir og til nettsteder siden Kvasir har et såpass «sterkt» nettsted.
  Dette innebærer at en oppføring i en internettkatalog som bruker videresending for å telle klikk kan skade rangering (les overta).
  Selv om dette er en bug i hos Google (Yahoo fikset dette for ca. 10 mnd siden) kan det kanskje være på sin plass å opplyse de som «stjeler» andre sine rangeringer om problemet, det finnes andre måter å telle klikk på. Og forøvrig så overfører ikke 302-videresendinger PageRank heller, slik at man vil gå glipp av dette også.

 17. Det er jo helt glitrende «Berit». Ganske fantastisk at Dinpris.no helt uten problemer låner ut IP-adressene sine til kunder så de skal ha en plass å sitte når de er på nett.
  Eller. La meg gjette. Dinpris.no er *også* leverandører av ADSL og du har tilfeldigvis brukt disse som ISP? ;-)
  Jeg vet i alle fall hva *jeg* kommer til å svare dersom jeg får en telefon som åpner som dette…
  — Hei. Jeg heter Berit og ringer fra dinpris.no. Kan jeg interes… —
  Quack alert! saken din er _helt_ glimrende god Jarle. Jeg skal se om jeg får implementert en slik selv også med tiden :-)

 18. Dinpris.no burde iallefall skjerpe kravene til selgerene sine. «Berit», som alle vil kunne se her nå – du poster jo fra en ip-adresse som tilhører Dinpris.
  Jeg antar du istedenfor å være kunde er selger hos Dinpris.no.

 19. mange av disse katalogene er katloger men Dinpris er jo ikke noen katalog det er et shoppe verktøy.
  jeg er selv kunde hos dem og tjener godt på det og dette betaler jeg provisjon av salg på.
  ikke en gang har det vært nevt noe om besøkstall
  Snakker om å være fulle av drittpreik! sørg for å skaffe til veie korrekt informasjon før du uttaler deg.

 20. Bildevisning luker i allefall ut (de fleste) soekemotor-spidere: jeg har sett selskaper som talte enorme mengder besoekende og som i ettertid maatte kjoere en «realitycheck» for aa luke ut Google, Yahoo og ander ikke-menneskelige besoek…

 21. Ikke at jeg tror et hundredelssekund på disse nettkatalogselgerne, men en årsak til avvik i statistikk kan i alle tilfelle være at RedMeasure er avhengig av at bildevisning er på og støttet av nettleseren.
  Hvis 90% av de reelle treffene dine da består av Lynx, søkeroboter og Opera-brukere med avskrudde bilder, kan man naturligvis konkludere med at RedMeasure-tallene er uinteressante og feil.
  Men hvor enn feil RedMeasure tar, er sjansen glødende stor for at den tar like feil på alle nettsteder som benytter seg av den, slik at måletallene i det minste er lik sånn forholdsmessig, nettsteder i mellom.

Stengt for kommentarer.