Får du det du betaler for hos nettkatalogene?

Tenkte jeg skulle skrive litt om nettkataloger. Inspirert av Kapitals artikkel om søkemotorer og kataloger på nettet. Hvis du vil se oversikten over hvem som gir mest trafikk videre til sine kunder – kan du se nederst i denne artikkelen.

Nettkataloger – verdt pengene?

Et av mantraene i markedsføring er ROI – Return on investment. Det vil si hvor mye du tjener pr. krone brukt på markedsføring.

Hvis du ikke er i den unike situasjon at du har et ubegrenset beløp å ta av – spiller ROI en stor rolle for hvordan du bruker pengene dine på å markedsføre produktene eller tjenestene dine. Generelt sett er det gjerne sånn at jo mindre du er, jo viktigere er det at du får igjen mye per krone du bruker i markedsføring.

Du skal ikke ha holdt på lenge før du har fått minst 10 telefoner fra nettkataloger som vil selge deg en oppføring. Og det er ikke grenser for hvor mange nye kunder du kommer til å få – iallefall ikke før du har betalt for oppføringen. Mange av disse selger luft – det vil si at du sannsynligvis blir blant den svært eksklusive sirkel som ser på din oppføring for det året du har kjøpt

Noen av disse katalogene selger på at de har avtaler med Google og at du vil bli synlig i alle de store søkemotorene. Dette er en sannhet med svært mange modifikasjoner. For det første har Google ingen slike avtaler, alle deres kunder stiller likt – og garantert synlighet i søkeresultatene (ekskludert betalte annonser som du kan se på siden av Google) er det ingen som kan selge deg. Enkelte av katalogene har suksess med å bli synlige for søkeord som kan være relevante for din bedrift – men hva skjer den dagen du ikke lengre er villig til å betale for oppføring hos en av disse katalogene? Da er det konkurrentene dine som får nytte av synligheten…

Hvor store er de?

Dette med hvor store nettkatalogene er har ikke alltid vært like enkelt å finne ut av. Jeg har skrevet om dette i mitt innlegg «Besøksstatistikk og nettkataloger». Noen av de store er med i TNS-Gallup undersøkelsen. Dette er det eneste underlaget vi som annonsører har hatt for å kunne vurdere hvem som bør kunne gi kunder og ROI og hvem som sannsynligvis ikke vil kunne det. I tillegg kan de mest oppegående selvsagt sjekke i ettertid i sin statistikk for å se hvem som gir trafikk til nettstedet deres. Men dette kan fort bety at du må gremme deg et år for pengene du har brukt på en nettkatalog som ikke gir deg trafikk i det hele tatt.

Men hvor store er de egentlig?

At Kvasir/Eniro er store er det ingen tvil om hvis vi ser på TNS-gallup undersøkelsen. Sammen med Gule sider (som nå også er eid av Eniro) er de så godt som enerådende, og man skulle tro at det igjen betyr at de gir mest igjen for pengene når man kjøper en oppføring. Men i følge undersøkelsen fra Online Services AS som Kapital har publisert – samsvarer ikke besøkstallene i TNS-gallup undersøkelsen med trafikken som man faktisk opplever fra disse.

De største katalogene og søkemotorene – basert på trafikk

I henhold til undersøkelse av trafikk til 1300 norske nettsteder utført av Online Services AS.

 

Kataloger

Kvasir

45,1 %

Eniro nettsøk

13,5 %

Gulesider

10,5 %

Startsiden

9,7 %

Finn

6,7 %

Eniro Firmasøk

2,2 %

Internettkatalogen

1,2 %

Infoside

1,0 %

Telefonkatalogen

0,6 %

Nettkatalogen

0,6 %

 

Søkemotorer

Google

64,4 %

Abc søk Verden (Google)

13,5 %

MSN søk

8,8 %

Yahoo

4,6 %

Abc søk Norge

3,7 %

Altavista

1,9 %

Sesam

0,9 %

Google adSense

0,7 %

Yelo

0,4 %

Alltheweb

0,4 %

Noen forklaringer

Eniro, Kvasir og Infosiden er meg bekjent det samme. Kvasir sine tall innholder også søk fra Google som kommer frem ved søk i Kvasir. Eniro ønsker ikke å opplyse hvor mye av trafikken fra Kvasir som er fra Google nettsøk og hvor mye som er fra katalogen.

2 hendelser på “Får du det du betaler for hos nettkatalogene?”

  1. Hvor har du disse prisene fra Kåre?
    TNS-Gallup tar fra kr. 25.000 pr. år for å være med i TNS Metrix – det er noe dyrere hvis man ønsker en fullstendig oversikt over alle deler av et nettsted og har mange sidevisninger.
    Driver man en nettkatalog med god trafikk og greit med kunder er 25.000 kroner i året småpenger og helt klart en investering i seriøsitet. Hadde jeg drevet nettkatalog hadde jeg iallefall sørget for å kunne dokumentere besøk så objektivt som mulig – og da holder det ikke med egen statistikk.

  2. Mye interessant her, men hvis du – eller andre – tror at TNS-gallup-listene (det er flere) er noe TNS gjør/lager for å ha det gøy, tas det grundig feil. Har jobbet litt for tidl. Norsk Gallup, nå TNS på si i flere år, og spurt. Den trackingen som vises på listene, koster FLESK.
    Definisjonen av flesk kan være avhengig av så mangt, bl.a. egen formue og inntekt, ønske om å framstå som svært seriøs, eller for morro skyld, men det koster altså – siger og skriver – 120.000-200.000 pr. mnd å få ut navn og tracker/teller/navn på listen :) Husk det neste gang listen leses og du savner noen, for det er til slutt DU – eller firmaet ditt i enellerannen bedriftskatalog som betaler for gildet. Det er kanskje grunnen til at noen ikke er der, men gjør en bedre jobb i forhold til abonnenter og kunder enn de som er der?

Stengt for kommentarer.