Toppmeny

Guru på brukervennlighet kommer til Norge!

Jared Spool er kanskje ikke den mest kjente av brukervennlighetsguruene, men han har lenge ledet et team av eksperter som på mange måter har revlusjonert fokus på brukervennlighet på nett og utført nybrottsarbeide innen forskning på brukervennlighet som kan relateres til dagens bruksmønster og problemer. Jeg synes UIE og Jared Spool har vært blant dem som virkelig har klart å skape større klarhet i hvordan brukerne agerer og tenker – og UIEs forskning har iallefall hjulpet meg mye når jeg har utviklet nettsteder.
Så det var en gledelig nyhet når jeg i dag fikk en mail som fortalte meg at Jared kommer til Norge.
Den 29 og 30 mai er han i Oslo med foredraget «Designing the Web 2.0 user experience».
På programmet er blant annet en presentasjon av «Designing for the Scent of Information» – en svært interessant oppdagelse som blant annet slår beina under gamle og kjente «sannheter» som at innhold aldri må være lengre unna enn 3 klikk på et nettsted. Kan forøvrig kjøpes på den siden jeg nettopp linket til for $30.
Her er programmet for foredraget som går over 2 dager (Hentet fra Dataforeningens hjemmeside):

Duften av informasjon
Ifølge Spool følger brukere på nettet en «duft» når de søker informasjon. Hvordan vil din design hindre brukeren i å bruke luktesansen sin? Lær hvorfor triggerord er svært viktige for brukere når de skal finne det de er på jakt etter, hvorfor de beste nettstedene ikke bruker «Søk» og hvordan lange og omfattende sider faktisk hjelper brukeren i å finne innhold.
Brukskvalitet og web 2.0
Web 2.0 er samlebegrepet for sosiale nettverk, folksonomier, mashups, RSS og lignende. Uttrykket forutsetter at informasjon og tjenester leveres direkte og sømløst til din nettleser. Hvilke utfordringer står vi overfor med hensyn til brukskvalitet i web 2.0? Hvordan endrer brukertesting og feltstudier seg når sosiale nettverk er det sentrale for design? Jared Spool vil vise at et nytt sett av prinsipper er nødvendig for å kunne navigere i dette terrenget.
Nye designutfordringer
Makten er nå direkte hos brukerne. De bestiller sine egne reiser istedenfor hos reisebyråene. Design for interaktivitet som er intuitivt og som holder mål på alle nivåer, krever betydelig kunnskap og omfattende ferdigheter. Her vil Jared diskutere fallgruver i webbaserte systemer og hvordan man skal unngå dem. Han vil bruke eksempler fra MSN, Google Talk og Flickr for å belyse dette.

Foredraget er relativt dyrt, kr. 8.500 kroner for ikke medlemmer og 7.500 kroner for medlemmer av Dataforeningen. Men jeg tror det er vel verdt pengene. Har du ikke råd, bør du iallefall ta deg råd til å kjøpe noen av rapportene UIE har lagt ut for kjøp på sitt nettsted, spesielt «Designing for the Scent of Information«. UIE har i tillegg en blogg som er helt gratis – UIE Brain Sparks og et stort artikkelarkiv med mange gode gratis artikler.
Mer om Jared Spool og foredraget på Dataforeningen sine sider.

4 responser til Guru på brukervennlighet kommer til Norge!

 1. JonT 14. april 2007 den 01:17 #

  Altså denne URLen:
  http://www.webjamsession.com/podcasts/good_content_must_suck.mp3

 2. JonT 14. april 2007 den 01:17 #

  For de som ikke gidder å betale over 8000 kroner er foredraget «Why good content must suck» som Jared Spool holdt på Webmaster Jam Session vært å lytte på (http://www.webjamsession.com/podcasts/good_content_must_suck.mp3). Det handler om Designing for Scent (+ mm)
  Vis noen er i tvil om de skal dra. Ville jeg absolutt gjort det vis du har 8500 kroner å bruke på noe. Han er utrolig flink i det han driver med, og er i tilegg en knakende god fyr å høre på.

 3. JonT 14. april 2007 den 01:15 #

  For de som ikke gidder å betale over 8000 kroner er foredraget «Why good content must suck» som Jared Spool holdt på Webmaster Jam Session vært å lytte på. Det handler om Designing for Scent++
  Vis noen er i tvil om de skal dra. Ville jeg absolutt gjort det vis du har 8500 kroner å bruke på noe. Han er utrolig flink i det han driver med, og er i tilegg en knakende god fyr å høre på.

 4. Petter 9. april 2007 den 22:53 #

  Jeg ville bare fortelle at du er tagget:
  http://neppe.no/2007/04/rare-meg-meme/


Utvikling og webhosting: Senson AS