Toppmeny

iPhone i hus

iphone.jpg
Da har jeg vært iPhone eier noen få dager (iallefall hvis vi regner fra den ble åpnet), og så langt må jeg få lov til å si at jeg er svært godt fornøyd. Det gikk smertefritt å få den åpnet, og applikasjonene som finnes for telefonen gir meg det jeg ønsker meg. Jeg har ikke lagt merke til at jeg ikke har MMS eller 3G – men så bruker jeg nesten aldri MMS, og jeg har stort sett tilgang til trådløse nettverk med god båndvidde.

Opplåsing av iPhone

Jeg kjøpte en iPhone med firmware 1.1.2, og måtte derfor skaffe meg et lite kort som settes sammen med SIM-kortet. Det finnes flere løsninger, den som ser ut til å være mest inviklet er TurboSIM – og de som selger disse kortene tar gjerne 1400 for kort + jobben med å programere TurboSIM og åpne telefonen.
Jeg endte opp med å kjøpe kort og tjenesten med å åpne telefonen fra Dr. iPod – det å ha et faktisk firma som selger produktene og utførte opplåsingen føltes litt sikrere og mer behagelig enn å måtte styre med det selv. Totalt betalte jeg 800 kroner for å få telefonen åpnet. Det kan se ut som om Dr. Ipod bruker Stealthsim – som koster 50 dollar fra USA og nok er rimelig «plug-and-play». Så her er det nok penger å spare for dem som heller vil gjøre alt selv.

Programvare

Dr. iPod installerte den nødvendige programvaren fra iFon – noe som blant annet gjør at iPhone telefonen kan brukes uten problemer på de norske operatørene. I tillegg til pakkene fra iFon som skal til for å få alt i orden på iPhone’en, så har jeg installer følgende via installasjonsprogrammet på iPhone’en::
iFlickr – som gjør det skremmende enkelt å publisere bilder på Flickr. Jeg har aldri vært borti en enklere og kjappere applikasjon for akkurat slike tjenester. Jeg har satt opp en egen konto som sannsynligvis vil bli brukt primært for mine iPhone bilder på Flickr
Funambol – en SyncML klent som gjør det mulig å synkronisere kontakter mellom forskjellige SyncML apparater. Jeg fikk ikke iTunes til å synkronisere mine kontakter fra Outlook og endte opp med å finne denne. Sammen med tjenesten myFunambol som er en netttjeneste som kan ta imot kontakter med mere, og plug-in’et for Outlook så tror jeg at jeg har funnet en god løsning for synkronisering av kontakter etc. som i tillegg er gratis (for øyeblikket).
Lockbox – et enkelt lite program for oss med dårlig hukommelse. Et passord beskytter kortkoder, passord til nettsteder etc.
Noen andre småapplikasjoner som er verdt å nevne:
Services – som er en liten applikasjon som sørger for at jeg enkelt kan så av og på edge, bluetooth og wi-fi, noe som ellers krever at man graver litt ned i oppsettet på iPhone’en.
Valuttakurser – Fra iFon, skifter ut børskurser med valuttakurser. For min del er det iallefall nyttigere med valuttakurser enn børskurser. :)
Search – som gir mulighet for søk i kontakter og kalender. Utrolig at Apple ikke har laget dette som standard i iPhone.

Andre norske bloggere om iPhone

Martin Bekkelund om iPhone – Martin har laget en god gjennomgang av iPhone på sin blogg.

Gode tips?

Hvis du har en iPhone og har tips om gode applikasjoner, eller spill, som jeg bare MÅ teste – setter jeg stor pris på tilbakemeldinger.

13 responser til iPhone i hus

 1. Lasse Marøen 3. februar 2008 den 10:20 #

  Jeg har hatt min iPhone i et par måneder nå, og foreløpig kunne det ikke falle meg inn å gå tilbake til en «vanlig» telefon.
  Nokia og SonyEricsson & co lager først og fremst mobiltelefoner, med tilleggstjenester som musikkavspilling og kamera.
  iPhone er først og fremst en iPod – med ringing som en «tilleggstjeneste». Det gjør iPhone til en betraktelig mye mer interessant dings å ha med seg rundt omkring i andre sammenhenger enn når du skal snakke med noen.

 2. Martin Bekkelund 1. februar 2008 den 13:01 #

  Edward Tufte har for øvrig en glimrende gjennomgang her:


 3. Jarle 31. januar 2008 den 16:24 #

  Ang. iPhone som liten datamaskin: Du må nesten se ann iPhone som en egen liten enhet. Og sammenligne den med andre Smart-telefoner hvis du skal kunne sammenligne på korrekt grunnlag. Ingen smart-telefoner på samme størrelse kan tilby et like avansert OS i bånn, og de mulighetene dette bringer med seg – iallefall såvidt jeg vet. I tillegg er det ingen som kommer i nærheten av brukergrensesnittet og brukervennligheten.
  Kameraet er av grei kvalitet til å være et mobilkamera, men jeg hadde egentlig ikke de store forventningene til det. Jeg vil nok fortsette å bruke 30D’en til vanlig fotografering – men for å kunne dokumentere ting i hverdagen er den uovertruffen – ikke p.g.a. kvaliteten – men fordi det er så enkelt å få tatt bildet og sendt det avgårde på e-post eller til Flickr (f.eks.).
  Ang. Apple og markedsandeler:
  Hvis du ser må markedsandelen til Apple etter at de introduserte OS X og fikk på plass Intel maskiner, så ser du at de jevnt og trutt har tatt markedsandeler fra andre PC-leverandører.
  Se f.eks. på: http://www.appleinsider.com/articles/08/01/16/apple_claims_6_percent_us_marketshare_for_holiday_2007.html
  Som gir et interessant bilde for Apple.
  Kombinasjonen av et greit OS (OS-X), og muligheten for å kjøre Linux, XP etc. samtidig – samt god maskinvare – har gitt en løsning som mange etterhvert går over på. De jeg kjenner med Mac (utviklere med mere) skryter fælt av stabiliteten til OS-X. At man har FreeBSD/Unix i bunnen av operativsystemet har tiltrukket seg mange høyt kompetente IT-brukere til Apple.
  Det er interesant å se hvor kraftig Microsoft har feilet med Vista (de måtte snu, og selger nå stort sett XP Professional til bedriftsmarkedet), og hvor godt OS-X har blitt mottatt.
  BTW: Jeg er heller ikke noen fanboy av Apple, men det ville være feil å påstå at de ikke har fått til mye av det de har satset på de siste årene. Jeg er forøvrig ikke noen stor Steve Jobs fan – men ser jo allikevel at han har fått til mye etter at han kom tilbake til Apple. På mange områder. Selve keynote’en er et stort salgs-show – og hvis man tar det for det – så kan man kanskje lære noe om salg – om ikke annet.

 4. Lasse G. Dahl 31. januar 2008 den 15:52 #

  «Hvor mye koster abonnementet ditt? Og er det et abonnement du hadde skaffet deg hvis du ikke skulle ha sponset telefon?»
  Abonnementet mitt koster 49 kroner i måneden, og det inkluderer samtaler for null kroner i minuttet til to millioner telenorabonnenter, og gratis samtaler, SMS og MMS til kone og hjemmetelefon. Og som tidligere nevnt; det er billigere enn abonnementet jeg hadde før jeg kjøpte min siste telefon.
  Jeg ville antageligvis ha hatt det samme abonnementet uansett, og jeg vil ikke skifte leverandør fra Telenor på grunn av produktspekter og ikke minst service.
  Så da skjønner jeg ikke helt hvorfor jeg skulle betale to tusen kroner til for telefonen min?
  «Er det andre produkter du kunne tenke deg å kjøpe med litt spons og binding? PC f.eks. – bundet til en spesifik bredbåndsleverandør og programvareselskap?»
  Ja, gjerne. Hvis min Internettleverandør vil betale meg penger for at jeg binder meg til et år, så gjerne for meg. Og om Canonical vil sponse en Ubuntu-PC til meg dersom jeg trenger en ny, så må de gjerne komme med et tilbud.
  Slike avtaler, hvor en forplikter seg til ett eller annet for å oppnå noe annet, er slettes ikke så uvanlige som du skulle tro, og så lenge de inngås under full åpenhet om hva de innebærer, ser jeg absolutt ingen betenkeligheter med dem.
  «Åpningen av iPhone kostet meg 800 kroner, men det er ikke penger som går til Apple, men til en reperatør som har funnet seg en nisje som han sikkert tjener gode penger på.»
  På mange måter gjør det egentlig saken enda verre, for da får de ikke tilbakemelding fra kundene om at bindingen ikke er ønskelig. Det blir en måte å pervertere markedsmekanismene på.
  «Ellers ser jeg ikke helt poenget med å snakke om hva telefonen kan «out of the box». Det høres nesten ut på deg som om det å installere ekstra appliakasjoner er så forferdelig. Har du samme forhold til PC’en din?»
  Til en viss grad. Det er derfor jeg bruker et OS som kommer med nødvendig programvare preinstallert.
  Men likevel synes jeg det er litt greiere å installere programmer på en maskin som tross alt har en skjerm det går an å bruke til noe, et tastatur med standardstørrelse og noen andre små fordeler. Dingser på størrelse med mobiltelefoner foretrekker jeg å bruke fremfor å tilpasse. Det gjelder også min egen telefon, jeg installerer så lite som mulig.
  «Se på iPhone som en liten bærbar datamaskin, med kamera, […]»
  For liten til å være brukbar som datamaskin, slik jeg opplever det. Andre kan sikkert ha andre behov. Kameraet synes jeg forøvrig ikke imponerer i det hele tatt …
  «Apple blir alltid kritisert for produktene sine, uansett hva de lanserer. Allikevel blir de samme produktene allikevel alltid en suksess.»
  Nå vet jeg ikke om jeg er helt enig i dette, da. Apples suksess er jo i første rekke iPod. Ellers er Apples historie full av maskiner som ikke har nådd noen særlig markedsandel.
  Videre opplever jeg absolutt ikke at Apple alltid blir kritisert – snarere tvert i mot, de blir alltid hauset opp. Hver gang jeg leser om en ny modell i media, slår det jo meg at «denne gangen må de virkelig greie å spise markedsandeler» – men med unntak av iPod, så venter jeg ennå.
  Og ellers er det alltid lett å drive markedsføring med tilstrekkelig store budsjetter og med en brukerbase som er sikker på at Steve Jobs aldri har tatt feil i noe som helst … ;-)

 5. Martin Bekkelund 31. januar 2008 den 14:19 #

  Artig diskusjon…
  Nordmenn som kjøper en iPhone i dag vet utmerket godt hva de kjøper, og at den må hackes for å fungere i Norge. En iPhone med dens bindingstid slik de har i USA er ikke noe amerikanerne løfter på øyebrynet av. De er vant med flere års bindingstid og avtaler vi nordmenn får hakeslipp av. Personlig kjøpte jeg en iPhone i New York for 399 USD og åpnet den selv, uten å betale en krone. Man må altså ikke betale penger for å åpne den. Hvilke priser vi vil se her i landet er foreløpig kun udokumenterbare spekulasjoner.
  Forbrukerrapporten testet for øvrig iPhone for litt siden. Den scoret jevnt på telefonfunksjonaliteten og best på PDA-delen. Jeg har ingen problemer med å være enig i testen.
  Når det gjelder tredjepartsapplikasjonene til iPhone tar de styggelig liten plass. Den største applikasjonen jeg har installert tar 4 MB. Det er IM-klienten Apollo. Utover dette tar de fleste applikasjonene et sted mellom 2 KB og 700 KB. Når jeg har installert et sted rundt 15 applikasjoner kan vi si at jeg definitivt ikke benytter mer enn 15 MB av de totalt 8192 MB tilgjengelig. Det blir som å pisse i havet.
  I forrige uke var jeg i Tyskland. Da hadde jeg med meg 29 musikkalbum og 3 spillefilmer til å se på flyet. Allikevel hadde jeg ikke fylt opp halvparten av minnet.
  Det er for øvrig ikke en touchskjerm på iPhone. Prøv en hvilken som helst stylus og se. Skjermen er varmesensitiv og reagerer på varmen fra fingrene. Og ja, den fungerer også hvis man er stivfrossen på fingrene.
  At iPhone er nyskapende er hevet over enhver tvil. Ikke fordi den bærer med seg revolusjonerende teknologi, men fordi brukergrensesnittet er totalt annerledes enn hva vi har sett tidligere. Til tross for at Apple er tilhengere av å låse brukerne til seg, går brukervennligheten allikevel ikke på bekostning av dette. Jeg har dog ingen problemer med å sette kritiske spørsmålstegn ved denne produktlåsingen, men jeg har i hvert fall et svært bevisst forhold til hva jeg har valgt.
  Når det gjelder funksjonaliteten er det en ting jeg vil trekke frem spesielt: nettleseren. Det er den definitivt beste nettleseren jeg har brukt på en håndholdt enhet noensinne. Jeg har prøvd Nokia sine, Opera, IE og Firefox for hånholdt, men ingen overgår Safari på iPhone. Det må oppleves.
  Og selvfølgelig synkroniserer den mot gruppevareløsningen vår, uten å ha installert en eneste tredjepartsapplikasjon.
  Ellers kan vi diskutere dette til krampa tar oss. Apple blir alltid kritisert for produktene sine, uansett hva de lanserer. Allikevel blir de samme produktene allikevel alltid en suksess. Hvilke telefoner har noensinne fått like mye omtale som iPhone? Hvor mye fuzz er det ikke rundt MacWorld og de såkalte «Stevenotes», når Steve Jobs holder sine Keynotes. Vi kan som nevnt diskutere dette til krampa tar oss, men det er hevet over enhver tvil at markedsavdelingen til Apple gjør en sykt bra jobb.

 6. Jarle 30. januar 2008 den 23:52 #

  Hvor mye koster abonnementet ditt? Og er det et abonnement du hadde skaffet deg hvis du ikke skulle ha sponset telefon? Hva gjør du hvis du ønsker å skifte leverandør i løpet av året etter at du kjøpte telefonen?
  Telefonselskapene sponser ikke telefonene fordi de er snille, de gjør det for å tjene penger og for å holde på kundene sine.
  Er det andre produkter du kunne tenke deg å kjøpe med litt spons og binding? PC f.eks. – bundet til en spesifik bredbåndsleverandør og programvareselskap?
  Det er lenge siden jeg har valgt å kjøpe en telefon med binding. Både fordi det hindrer meg i å skifte leverandør når jeg måtte ønske, og fordi mine regnestykker har vist at jeg totalt sett kommer bedre ut av det uten binding.
  Åpningen av iPhone kostet meg 800 kroner, men det er ikke penger som går til Apple, men til en reperatør som har funnet seg en nisje som han sikkert tjener gode penger på. Den nisjen er åpning av telefoner som Apple i utgangspunktet har solgt i USA og med tanke på biding mot AT&T. En binding som gjør det umulig å kjøpe en iPhone i Norge uten å måtte hacke telefonen. En telefon som forøvrig (etter tilpastninger) fremstår som om den kunne vært solgt som en norsk iPhone (norske menyer etc). Apple er neppe særlig blide for at dette skjer. De ville tjent mer penger hvis telefonen befant seg i USA og ble brukt på AT&T sitt nett, da de har en avtale med AT&T om inntektsdeling på bruken av iPhone i AT&Ts nett.
  Ellers ser jeg ikke helt poenget med å snakke om hva telefonen kan «out of the box». Det høres nesten ut på deg som om det å installere ekstra appliakasjoner er så forferdelig. Har du samme forhold til PC’en din?
  iPhone’en har en versjon av OS X og miljøet som har jobbet med iPhone har for lengst satt opp programvarearkiv som er tilgjengelige fra telefonen, og noen enkle klikk gjør at du kan installere programmene direkte fra iPhone’en – eventuelt avinstallere hvis du ønsker det.
  Se på iPhone som en liten bærbar datamaskin, med kamera, wi-fi tilgang, Edge, bluetooth, quad-band og et unix-basert OS så begynner du å skjønne hva det er snakk om.

 7. Lasse G. Dahl 30. januar 2008 den 23:06 #

  Abonnementet jeg bandt meg til har kostet meg mindre enn abonnementet jeg hadde _før_ jeg bandt meg. Og uansett, så koster det penger å ha et telefonabonnement. Regner du abonnements- og samtalekostnaden inn i prisen for de telefonene du kjøper _uten_ binding, også? Eller ringer du gratis dersom telefonen er kjøpt uten binding? (Å si at en epletelefon er kjøpt uten binding, er vel forøvrig en grov usannhet …)
  Telefonen er kanskje smart – i alle fall smartere enn … – nei, jeg skal ikke fullføre den, jeg. Jeg synes mangelen på funksjonalitet virker litt usmart. Min telefon har også glimrende nettfunksjonalitet – med tredjepartsprogramvare … Men selv om jeg liker den mobile Opera, mangler jeg en så sykt bra nettleser som Nokia E70 så ut til å ha, da.
  Min opplevelse av Apple er at de lager produkter de tror vil selge, og som skaper mersalg. Det er jo ikke uten grunn at de er like ivrige til å låse deg til deres løsninger som Bill Gates. På mange måter kan vi si at de er flinkere enn Bill – de har laget en telefon og en MP3-spiller som får folk til å lykkelig kjøpe musikk og ringetoner utelukkende fra dem, mens de samme folkene samtidig proklamerer hvor frie og selvstendige de føler seg …
  Hvis Microsoft hadde laget en telefon hvor du måtte betale åtte hundre kroner for selv å velge teleselskap, hvordan tror du forsiden på VG hadde sett ut?
  Å snakke om brukervennlighet i samme avsnitt som man kaller slike brukeruvennlige begrensninger for latterlige, får meg sant å si til å lure.
  På min Sony Ericsson kan jeg lage ringetoner i en teksteditor. Slå den, du!

 8. Jarle 30. januar 2008 den 22:43 #

  Jeg regner prisen jeg må betale for et abonnement jeg er bundet til med i prisen jeg. Og da er det nesten ingen telefoner som koster 800 kroner.
  iPhone er en «smart-telefon», det er spesielt nettleseren, og nett-funksjonaliteten ellers som jeg liker. I tillegg til brukervennligheten. Jeg er mye mer fornøyd med funksjonaliteten og brukervennligheten på iPhone enn jeg har vært med Sony Ericsson W800i som jeg har hatt – og jeg var/er godt fornøyd med den telefonen.
  Min opplevelse av det Apple lager av produkter er at de har brukt lengre tid på å sette seg inn i hvordan de kan gjøre produktene sine brukervennlige enn andre aktører. De skinner igjennom på alt de leverer fra seg i dag. Selv om de selvsagt ikke er perfekte. Og bindingene de har lagt opp til – blant annet på iPhone – er latterlige.

 9. Lasse G. Dahl 30. januar 2008 den 22:22 #

  Ikke rart at den kommer med 8GB minne, når en trenger tredjepartsapplikasjoner for å gjøre det aller, aller meste man vil gjøre med en telefon utover det å ringe (for den fikser vel _det_ i det minste?).
  Jeg synes det blir skrekkelig komisk når noen kjøper en telefon for flere tusen kroner, og etterpå er fornøyd med å _bare_ betale 800 kroner for å få lov til å velge leverandør selv.
  Jeg _betalte_ 800 kroner for en Sony Ericcsson k800i, jeg – riktignok med et års binding til Telenor, men jeg synes likevel den varianten høres mer fornuftig ut.
  Jeg bryr meg selvfølgelig heller ikke mye om hvilken telefon folk kjøper. Men jeg synes det er litt trist når ledende teknologifirma bruker så mye ressurser, spesielt når det gjelder markedsføring, på et såpass lite nyskapende produkt.
  Joda, det _er_ tøft med touchscreen. Og neida, vil ikke på noen måte ha det selv. For jeg har et liv hvor jeg må tåle å bli møkkete på fingrene – men sliter om det skal hindre meg fra å være tilgjengelig.

 10. Jarle 30. januar 2008 den 18:16 #

  Elf, jeg bryr meg egentlig ikke så mye om hva folk ønsker å ha som telefon. Folk må få lov til å bruke hva de vil. Personlig vil jeg aldri bruke Nokia eller Motorola igjen – jeg er veldig lite fornøyd med de produktene jeg har brukt derifra.
  Når det gjelder den «objektive sammenligningen»:
  Lagring: I sammenligningen snakker han om å bytte minnekort. Gjør du vanligvis det? Jeg gjør det aldri (Har en Sony Ericsson walkman telefon i tillegg med støtte for opp til 4 GB kort). Og 8 GB på iPhone’en er nok for mitt behov.
  Ringetoner: Dette er løst med tredjepartsapplikasjoner i iPhone. Det finne i tillegg programmer for Mac/PC som lager ringetoner som man bare kan overføre til telefonen.
  Skjerm: Klart den blir seende stygg ut hvis du har fete fingre, men jeg har ikke hatt noe problem med det.
  Send MMS: Løst med tredjepartsapplikasjon. Motta MMS derimot.. Fungerer ikke pr. i dag. Jeg bruker aldri MMS, men har hyppig brukt e-post på iPhone’en. Føler ikke noe savn etter MMS (eller WAP for den saks skyld, som IMHO er sammenlignbart).
  Batteri: Det får jeg byttet noen hundre meter fra der jeg sitter, når jeg trenger det.
  «Software hostage»: Telefonen min er åpen og utenfor Apple’s kontroll. Ser ikke problemet… :)
  Voice dialing: Støttet med tredjepartsapplikasjon.
  Voice recording: Støttet med tredjepartsapplikasjon.
  Instant messaging: Støttet med tredjepartsappliasjon (Dette er vel ikke standard installert på Nokia heller?)
  Copy & paste: Fungerer i versjon 1.1.3.

 11. Elf 30. januar 2008 den 10:11 #

  Å, jeg bytter nok ikke ut Nokiaen min med det første -> http://www.thebestpageintheuniverse.net/c.cgi?u=iphone :)

 12. Jarle 29. januar 2008 den 11:48 #

  Det hadde vært genialt. Gleder meg allerede :)

 13. Martin Bekkelund 29. januar 2008 den 01:03 #

  Gratulerer og takk for hyggelig omtale! :-)
  Jeg vurderer for øvrig å skrive en artikkel om tips, triks og applikasjoner for iPhone.


Utvikling og webhosting: Senson AS