Standard Norge i lomma på Microsoft?

Standard Norge elsker Microsoft
I går var det endelig klart: Norge går for OOXML. Det har vært en hard og lang kamp, hvor Microsoft har brukt mye tid og penger på å overbevise motstanderne om at OOXML er en standard som bør få ISO-sertifisering.
Det spesielle i konklusjonen til Standard Norge er at de går imot sin egen komite som var nedsatt for å vurdere standarden. Man ser helt bortifra et sterkt flertall som mente at OOXML ikke oppfyller kravene til å bli ISO-standard.
Fra Computerworld sin artikkel «Skandaleprosess av Standard Norge«:

Teknologidirektør Håkon Wium Lie i Opera Software, som i en rekke år har jobbet med internett og standarder, er svært opprørt.
– Dette er en skandale! Jeg er sjokkert, jeg finner ikke ord. 21 medlemmer av komiteen sier nei, mens Microsoft klarer å trumfe gjennom sitt syn. Det er uforståelig, raser Wium Lie.
Møtet på fredag begynte først med en samlet komite i Standard Norge, som deretter ble redusert til nøkkelpersoner i organisasjonen samt fem representanter som var med til ISO-møtet i Geneve i slutten av februar. Til slutt ble også disse unnskyldt, og tre personer fra Standard Norge fattet en avgjørelse.

Her har man med andre ord satt til side en fagkomite, og hele tiden redusert antall personer som skulle være med på avgjørelsen – inntil man satt med 3 personer fra administrasjonen. Av disse var det bare 2 som stemte for.
Inntrykket jeg sitter igjen med er at Standard Norge hadde bestemt seg for å stemme ja for OOXML allerede før møtet, og at man i denne saken har sett helt bortifra OOXML komiteen og deres fagkunnskap. Så kan man spørre seg hvor mye verdt en standardorganisasjon er uten fagkunnskap. Dette kan utmerket godt være begynnelsen på slutten av Standard Norge – og er en sak som bør få etterspill.
Blogger og webutvikler Martin Bekkelund var til stede på Standard Norge sitt møte om OOXML. Han har et lengre «intervju» hvor han forteller om det som skjedde: Norge stemmer ja for OOXML

4 hendelser på “Standard Norge i lomma på Microsoft?”

 1. Fredrik, jeg leste artikkelen i Computerworld igjen, og ser at jeg har mistforstått den. Jeg vet ikke noe mer om den siste avstemningen enn det som er referert.

 2. Jarle skrev:
  «(…) inntil man satt med 3 personer fra administrasjonen. Av disse var det bare 2 som stemte for.»
  Har du noe dokumentasjon på at det ikke var enighet om beslutningen hos Standard Norge?

 3. Der røk all tillitt til Standard Norge

  Da er avgjørelsen tatt for Norges del, for Standard Norge sier ja til OOXML. Og dette med kanskje tidenes dårligste argument:
  Det var uenighet i komiteen om de norske kommentarene er tilstrekkelig ivaretatt. Standard Norge legger imidlertid vekt pÃ¥…

Stengt for kommentarer.