Yes! Party party!

Jeg vet enkelte kommer til å syte og gnåle for dette, men for meg er dette gledens dag:
Røykeforbudet vedtatt

Det er klart at det fra nyttår blir forbudt å røyke på serveringssteder etter at Odelstinget i dag vedtok å innføre lovforbud mot slik røyking. Vedtaket ble gjort med 60 mot 15 stemmer.

Om det er fordi jeg er en kjiip ikke-røyker? Kanskje. Men man skal ikke se helt bortifra at det å nesten ikke klare å puste (p.g.a. astma), at jeg etter en kveld på byen føler meg rimelig syk, selv uten å ha drukket noe særlig, og at jeg er lei av å spise med odøren av røyk i neseborene også har noe med saken å gjøre.
Jeg tipper røykerene kommer til å protestere en uke eller to, og så kommer utelivet til å ta seg opp igjen. Og da vil både vi som ikke tåler røyk så godt, og røykerene møtes på byen også. :-)

9 hendelser på “Yes! Party party!”

  1. Ja alle som røyker SULLE ha fått oppleve pasienter med KOLS.Første gangen jeg hørte en slik pas,fikk jeg kvelningsfornemmelse.Som en KOLS pasient sa, det å ha kols er som å ta en plastpose over annsiktet og stikke et sugerør igjennom og puste i det.Så jævlig er det,noe å hige etter????hils Jis

  2. Har nå vært røykfri i snart 3 måneder (etter 30 års tomhjerna røyking), – den dagen alle utesteder er røykfri skal jeg juble (!) og ta en skikkelig utekveld på byen. Dere som røyker burde ta en skikkelig titt på hva KOLS er for noe. Ødelegger du lungene med røyking og får denne sykdommen er det ikke noe du kan gjøre for å «reparere» lungeskadene. En nær pårørende av meg døde av denne sykdommen etter noen vanskelige år. Det siste halve året var et sant helvete før hun til slutt døde av kvelning. Så stump røyken og bli med ut og dans i et røykfritt miljø!
    Hilsen meg

  3. Arve: skyhøy barnevognfaktor? Er du single? ;-D
    Sluttet å røyke for 6 dager siden, så jeg burde vel holde kjeft men… Det blir definitivt «røykeklubber». Tror ikke de ulovlige røykeklubbene blir noe problem selv om de vil finnes. Man lager mest sannsynlig bare en lov som legaliserer disse… Det blir sikkert som i California at røykerne står ute på gaten med siggen og at man faktisk ikke savner den når man er inne. Var i hverfall slik når jeg var i SF sist (sammen med Jarle).

  4. Alt er relativt. I den delen av California jeg har vært mest (San Francisco) er det ikke spesielt godt og varmt om vinteren (det er ikke kjempevarmt på vinteren i Sør-California heller).
    Jeg tviler ikke på at mange av røykerene i San Francisco nok hadde satt pris på om det var lov å røyke inne, basert på surt vintervær.
    «Å innføre et røykeforbud tar bort mye av trivselen og som er forbundet med slike kafébesøk, fordi besøket blir like oppstykket som om den du gikk på kafé med løp ut på toalettet hvert kvarter»
    Du får ikke med deg en hel film heller du da? Stakkars Arve…
    «og det gjør kafébesøket til til en såpass stressende affære at jeg heller vil ende opp med å invitere disse menneskene hjem. Og kaféen taper omsetning. »
    Ja, det høres unektelig fryktelig ut.
    «Og akkurat hva gjelder dette er jeg nokså sikker på at jeg er på linje med flertallet av røykere: vi kommer nok ikke til å _slutte_ med kafébesøk – men vi kommer til å kutte kraftig ned på dem – fordi vi har den samme retten til uavbrutt hygge som andre, og vi velger heller da å ta med hyggen _hjem_. »
    Helt greit for meg om jeg bare treffer hyggelige ikke-røykere og fornuftige røykere når jeg går ut på byen, så kan alle særingene bli igjen hjemme og kose seg med kreftpinnene sine ;-)
    «Og joda: jeg kan forstå ønsket om å skjerme både ikkerøykende gjester, og betjening på serveringssteder – men jeg ser ikke å risikere folks arbeidsplasser som noen beskyttelse mot noe som helst.»
    Helt enig, og med det argumentet har jeg tenkt å begynne å arbeide for at vi får innført barnearbeid og sweatshops i Norge, tross alt er innføring av denne typen arbeidskraft den eneste måten Norge har for å bli konkurransedyktige igjen. I samme slengen foreslår jeg at vi åpner opp nedlagte kullverk og sender unga dit.
    «Hvilket bringer meg tilbake til den gamle røykeloven: Den _var_ mer enn bra nok – men politikerne våre manglet dessverre viljen til å _håndheve_ den. Og politikerne har også manglet viljen til å tilby de som har ønsket å drive rene ikkerøyk-alternativ reelle konkurransevillkår»
    Problemet er ikke at politikerene ikke har gitt ikkerøyk-alternativene reelle konkuransevilkår, problemet er at det er altfor mange ikke-røykere som lar seg «kue» til å bli med røykere på røykesteder, fordi stakkarne ikke skal måtte gå ut, eller – gud forby – måtte vente noen timer mellom kreftpinnene.
    «Så, jeg kan godt gjenta det igjen: Jeg er ikke mot røykfrie utesteder, de har sin misjon. Jeg er bare mot at de skal tvinges på absolutt alle, med potensielt tap av arbeidsplasser. Og jeg ønsker også selv valgfriheten til å si: I dag vil jeg gå på et ikkerøykersted [1], og i morgen vil jeg røyke på kafé.»
    Samtidig blir det mer og mer vanlig at røykere ikke røyker INNE i sine egne hjem, men heller går ut. Dels for å skåne unger og evntuelle andre beboere som ikke røyker. Disse menneskene ser ut til å mene at når de går på pub/kafé/disco/etc. så skal de kunne røyke der. Disse røykerene klarer som regel å holde seg fra å røyke MENS de spiser, men fyrer gjerne opp rett etterpå – uten at de bryr seg om at andre fortsatt spiser – eller andre som måtte være i nærheten.
    Slik jeg ser det har røykerene selv skyld i at man må gå til så drastiske skritt som totalforbud. Mange er altfor opptatt av sin egen nytelse, og gir blanke faen i hva slags plager det gir andre.

  5. Først: California og Norge er to helt separate tilfeller. Først: California er i svært stor grad en sommerstat. Det er varmt nok det meste av året til at det ikke er plagsomt å bevege seg ute – Norge har for alle praktiske formål 7-9-måneders vinter, hvor det å befinne seg utendørs er noe de fleste gjør kun som en transportaktivitet.
    Dernest, den Californiske helse- og sunnhetskulturen avviker såpass mye fra den norske folkesjela at å bruke California som foregangseksempel blir litt søkt.
    Og så til det jeg _egentlig_ ville ta opp. En ikkerøyker har muligens problemer med å forstå dette, men: For en røyker er det ofte slik at sigaretten er et middel for avslapning og trivsel, et slags nødvendig tilbehør – på samme måte som andre har stillhet, kaffe, sjokolade eller våsete høy dance-musikk. Og det er den, relativt uavhengig av geografisk lokasjon.
    Kafé er noe jeg går på for å treffe likesinnede sjeler – venner, om du vil.
    Å innføre et røykeforbud tar bort mye av trivselen og som er forbundet med slike kafébesøk, fordi besøket blir like oppstykket som om den du gikk på kafé med løp ut på toalettet hvert kvarter, og det gjør kafébesøket til til en såpass stressende affære at jeg heller vil ende opp med å invitere disse menneskene hjem. Og kaféen taper omsetning.
    Og akkurat hva gjelder dette er jeg nokså sikker på at jeg er på linje med flertallet av røykere: vi kommer nok ikke til å _slutte_ med kafébesøk – men vi kommer til å kutte kraftig ned på dem – fordi vi har den samme retten til uavbrutt hygge som andre, og vi velger heller da å ta med hyggen _hjem_.
    Og joda: jeg kan forstå ønsket om å skjerme både ikkerøykende gjester, og betjening på serveringssteder – men jeg ser ikke å risikere folks arbeidsplasser som noen beskyttelse mot noe som helst.
    Hvilket bringer meg tilbake til den gamle røykeloven: Den _var_ mer enn bra nok – men politikerne våre manglet dessverre viljen til å _håndheve_ den. Og politikerne har også manglet viljen til å tilby de som har ønsket å drive rene ikkerøyk-alternativ reelle konkurransevillkår.
    Så, jeg kan godt gjenta det igjen: Jeg er ikke mot røykfrie utesteder, de har sin misjon. Jeg er bare mot at de skal tvinges på absolutt alle, med potensielt tap av arbeidsplasser. Og jeg ønsker også selv valgfriheten til å si: I dag vil jeg gå på et ikkerøykersted [1], og i morgen vil jeg røyke på kafé.
    ___
    [1] Ett av mine favorittlunch/kaffesteder er forøvrig et ikkerøykersted med skyhøy barnevognfaktor; Cafe B på Bjølsen – http://www.cafeb.no/

  6. Hvis du er villig til å gå inn i det med fritt sinn, og ikke trasse på det – er jeg villig til å vedde på at du kommer til å gå MER på kafé/pub enn du gjorde før. Det er bare en tilpasningssak.
    Jeg synes forøvrig ikke alkohol og røyking er direkte sammenlignbare. Å ta seg et glass eller to med alkohol på et utested går på ingen måte like mye ut over andres velvære og helse som å ta seg en røyk eller to.
    Jeg har vært ute på byen endel i San Francisco, en by som har hatt et slikt røykeforbud på alle utesteder i lang tid, og for meg var opplevelsen veldig positiv. Norske røykere som har vært med og opplevd slikt har faktisk ikke hatt noen problemer med det heller. Det eneste som skjer er at man blir nødt til å gå ut for å røyke. Nå skal det sies at det er veldig «lavklasse» å røyke i California };-)
    Det var forresten langtifra tomt på disse stedene, utelivsbransjen i California gikk ikke under etter at røykeforbudet ble innført. Det kommer ikke norske utesteder til å gjøre heller, men det er godt mulig at enkelte røykere vil ha litt initielle problemer med å tilpasse seg.
    Jeg er rimelig overbevist om at resultatet vil være at flere tar en tur på byen enn de gjør nå, rett og slett fordi det blir triveligere for alle oss som ikke røyker. Det kan jo til og med hende at noen av oss ikke røykere er kjekke folk å møte på byen også ;-)

  7. Gnåle? Ja.
    Av grunnene du tror? Nei
    Det eneste et slikt røyke-«forbud» vil avstedkomme er at det opprettes illegale røykeklubber. Norge ble ikke alkoholfritt av forbudstida heller.
    Altså: Jeg synes for all del det er helt greit, og fint at det finnes alternativer for folk som verken vil jobbe i et røykfylt miljø, og for folk som ikke kan bevege seg ut i slike røykfrie miljø – men _forbud_ har *aldri* hjulpet. Det hadde vært langt bedre om staten la bedre til rette for drift av røykfrie steder, gjennom økonomiske støtteordninger/skatte+avgiftslettelser, ikke gjennom å semikriminalisere en tredjedel av den voksne befolkningen.
    Jeg er nokså sikker på at for min egen del blir det permanente resultatet av den nye røykeloven at jeg vil gå _langt_ mindre på kafé/pub.

  8. Yeah! Great news! Jeg blir stolt av aa vaere norsk :-) Liknende lover er allerede vedtatt eller paa vei i New York or Irland, bl.a…

Stengt for kommentarer.