Mer om spamming fra Multicontesta

I forbindelse med Multicontesta’s spamming av min private e-mail adresse tok jeg kontakt med Forbrukerombudet. Denne uken fikk jeg svar tilbake, det ble ikke det svaret jeg hadde håpet fra Forbrukerombudet. Det står klart for meg at Multicontesta faktisk har klart å finne et smutthull i dagens lovgivning, og at Forbrukerombudet ikke har så mye de kan gjøre med Multicontesta’s oppførsel. Spesielt ikke hvis spammen sendes til andre adressen enn de som helt åpenbart tilhører norske ISP’er.
Les videre for å lese svaret fra Forbrukerombudet…
Les også:
Mer spam fra Multicontesta
Multicontesta – Norske spammere


Etter å ha sendt klage til Forbrukerombudet for en god stund siden, fikk jeg denne uken følgende svar fra en av deres konsulenter:

Markedsføringsloven § 2b forbyr, som kjent, utsendelse av markedsføringshenvendelser via blant annet e-post og SMS uten at det er
innhentet forhåndssamtykke. Forbudet gjelder imidlertid kun hvor henvendelsen er rettet til forbrukere. Utsendelse av e-postreklame til en bedrift, offentlig organ eller organisasjons generelle e-postadresse, f.eks. [email protected], er derfor ikke omfattet av forbudet i mfl § 2b.
For tilfelle hvor e-postreklame blir sendt til en enkeltpersons individuelle adresse hos bedriften eller organet, f.eks. [email protected], har Forbrukerombudet gjennom sin tolkning og praktisering av mfl § 2b trukket opp grensene for hvilke utsendelser som rammes av mfl § 2b. Det følger av FOs praksis at det til slike adresser ikke er tillatt å sende ut e-post som inneholder reklame for produkter eller tjenester som typisk vil være til privat bruk for kjøperne uten at det er innhentet forhåndssamtykke. Det er imidlertid ikke grunnlag for å kreve at det skal innhentes forhåndssamtykke for å sende ut reklame for produkter og tjenester som har næringsdrivende, det offentlige eller organisasjoner som målgruppe. Slike henvendelser kan ikke sies å være rettet til forbrukere.
Multicontestas utsendelse av e-post skjer til adresser som ikke kan sies å være forbrukeradresser, og er således ikke i strid med markedsføringsloven så lenge e-postene inneholder tilbud til næringsdrivende. FO mottok for en tid tilbake et relativt stort antall klager på Multicontesta, men disse har avtatt betraktelig etter at vi hadde møte med selskapet og gikk gjennom kravene som følger av mfl § 2b. Hvilke metoder Multicontesta bruker for å samle inn adresser, eller hvorvidt de bryter avtalene de inngår med kundene sine, er forhold Forbrukerombudet ikke har myndighet til å gripe inn mot.
En annen side av saken, er at det burde være i bedrifter som driver e-postmarkedsføring sin egen interesse at de ikke sender e-post til enkeltpersoner som ikke ønsker slike henvendelser. Men Forbrukerombudet har altså ikke hjemmel i gjeldende lovverk til å gripe inn mot utsendelse til mottakere som ikke ønsker e-postreklame så lenge henvendelsen ikke er rettet til forbruker. Dette vil forhåpentligvis endre seg i nær fremtid i forbindelse med implementeringen av Direktiv 2002/58/EC (Se artikkel 13) i norsk rett.

Jeg svarte så til konsulenten at svaret hans tyder på at det er fritt frem for Multicontesta å sende ut spam til alle norske .no adresser (med unntak for de store ISPene), så lenge budskapet er rettet mot bedrifter, og at dette er et hull på størrelse med en låvedør i Markedsføringslovens paragraf 2b, og jeg fikk følgende presisering:

Kort klargjøring: Det er forbudt å sende alle former for e-postreklame til forbrukeres e-postadresser uten at det er innhentet forhåndssamtykke. Forbrukerombudet har gjort det klart overfor både Multicontesta, Fonn, Stargate og andre selskaper som driver med masseutsendelse av e-postreklame at online.no, hotmail.com, start.no osv. er adresser som i hovedsak brukes av forbrukere til private formål, og at de derfor må stryke alle slike adresser fra registrene sine.
Det vi ikke har hjemmel i gjeldende lovverk til å stanse, er utsendelse av markedsføring til en enkeltpersons individuelle e-postadresse hos f.eks. en bedrift eller et statlig organ, dersom e-posten inneholder tilbud som er rettet til virksomheten.

Det er verdt å merke seg at det kan se ut som om at hvis du har adresser hos en liten ISP, eller privat adresse via en eller annen persons jobb (med .no adresse) vil du ha problemer med å få igjennom klager på spam fra disse aktørene. For min egen del virker tydeligvis hverken klager direkte til Multicontesta for å bli fjernet fra spamlisten deres, eller klager til Forbrukerombudet.
Skulle du derimot få spam fra Multicontesta eller en annen norsk aktør til din online.no adresse (eller start.no etc), vil dette helt klart være et brudd på Markedsføringslovens paragraf 2b, og en e-post til Forbrukerombudet med klage på spammen kan være med på å hjelpe dem til å kunne stoppe norske spamaktører.
Vi andre er nok nødt til å vente på at EU direktivet implementeres i norsk lov, i mellomtiden kan vi sørge for at vi ikke kjøper varer fra firmaer som spammer, og å gjøre hverandre oppmerksomme på slike useriøse aktører.