Inntrykk etter Last Thursdays foredrag om tilgjengelighet

20040930-lastthursdayDet ble som forventet et livlig Last Thursday møte når Haakon Aspelund fra Deltasenteret og Steinar Skagemo fra Norge.no kom for å presentere den statlige satsningen for tilgjengelighet på nett.

Personlig må jeg si at foredragene var en vekker for hvor lite man faktisk satser på tilgjengelighet i det offentlige Norge. En vekker som forhåpentligvis kan føre til mer fokus på tilgjengelighet og sterkere krav til offentlige nettsteder om å rette seg etter de standarder som i dag finnes for tilgjengelighet. Som f.eks. WAI.

Norge.no utfører en kvalitetssjekk på offentlige nettsteder. Kvalitetssjekken er basert på en manuell kvalitetsvurdering fra Norge.no’s ressurssvake redaksjon. Man sjekker f.eks. ikke kvaliteten på hele nettstedet man vurderer, men baserer seg heller på et utvalg sider og på manuelle verktøy. Man kan m.a.o. ikke være sikker på om man tester en del av nettstedet som er representativt for hvordan resten av nettstedet fungerer.
I ettertid har jeg et sterkt inntrykk av at fokus er mer på generell brukervennlighet for fullt funksjonsdyktige enn for de som virkelig har behov for at nettstedene er gjort tilgjengelig for alle. Dette selv om man i kvalitetskriteriene har en egen del satt av til tilgjengelighet. I tillegg er det et faktum at Norge.no ikke kan pålegge nettsteder å utbedre feil som Norge.no måtte avdekke under sin kvalitetsvurdering. Offentlige nettsteder kan m.a.o. godt bli kvalitetssjekket av Norge.nos redaksjon og få strykkarrakter uten at dette får noen praktiske konsekvenser.

Utifra diskusjonene blant deltagerene rundt emnet på denne månedens Last Thursday er det tydelig for meg at man har behov for fokus på dette for offentlige nettsteder. Men det er også like åpenbart at fokus på tilgjengelighet for alle neppe er noe man kan forvente fra webutviklingsselskapene. Iallefall så lenge man ikke stiller krav til dem i forhold til leveringer til det offentlige og får fokus og krav også mot det private næringsliv.

4 hendelser på “Inntrykk etter Last Thursdays foredrag om tilgjengelighet”

 1. Jeg påpekte dette paradokset overfor en representant for norge.no i forbindelse med den første runden med kvalitetsvurdering.
  Dette var i mars 2001. Tre og et halvt år siden.
  Slapphet med å feie for egen dør kan unnskyldes en stund, men nå har det pågått så lenge at det er vanskelig å ta norge.no seriøst som en vurderer av kvalitet.

 2. Hvis det er noen tvil, synes jeg arbeidet Norge.no gjør med kvalitetssjekking av offentlige nettsteder er positivt. Det slo meg dog at det tydeligvis ikke er puttet mye ressurser og penger inn på akkurat den delen av Norge.no’s arbeide.
  Likte du ikke «ressurssvak» Steinar? Hva med «ressursutfordret»? ;-)

 3. Det var interessant og lærerikt å få være med på Lastthursday — og det var motiverende å se at dette temaet vekker så mye engasjement. Så jeg benytter like gjerne anledningen her til si takk til alle som møtte opp og til Tarantell som inviterte!
  Når det gjelder spørsmålet du gjerne ville stilt, Eirik, så er svaret at vi selvsagt ikke er fornøyd med at http://www.norge.no ikke oppfyller kravene til tilgjengelighet. Derimot er jeg glad for at det er med som en av målsetningene med arbeidet med nytt design av nettstedet, at vi skal oppfylle WAI-kravene. Det kan naturligvis trekkes frem som et paradoks at vi stiller krav til andre som vi ikke oppfyller selv. For min del er det tilstrekkelig å vite at kravene vi stiller er fundamentert på WAI-kravene, og dermed også på den kompetansen som er bygget inn i disse. Dermed har jeg ikke dårlig samvittighet for at vi påpeker forbedringsmulighetene hos andre. Det hadde selvsagt vært annerledes hvis vi brukte oss selv som mal på hva som var det riktige.
  Et lite punkt også om ressursbruken i forbindelse med kvalitetsmerkingen av offentlige nettsteder. I tillegg til de interne ressursene benytter vi også ekstern hjelp til dette arbeidet. Men uansett trengs det ofte forbausende liten tid for å konstatere at et nettsted _ikke_ oppfyller kravene, spesielt på egenskapsområdet «Tilgjengelighet».
  [Jeg tror jeg følte det ubehagelig å bli omtalt som del av en «ressurssvak redaksjon» ;-) ]

 4. Kunne dessverre ikke være på møtet, men ville nok ha stilt spørsmålet om representanten for norge.no var fornøyd med tilgjengeligheten på _eget_ nettsted? :-)

Stengt for kommentarer.