Stem med lommeboken

Det er foreslått å protestere mot den foreslåtte åndsverksloven ved å la være å kjøpe musikk i hele mars måned, både på nett og i butikker. I tillegg synes jeg personlig vi godt kan vise filmbransjen hva vi mener om loven. Filmbransjen har også vært med på å presse igjennom den lovgivningen som nå er i ferd med å sive inn her i Norge via vår «kontrakt» med EU.
Undertegnede vil m.a.o. la være å gjøre følgende i mars måned for å vise min avsky med den foreslåtte lovgivningen:

  • Ikke gå på Kino
  • Ikke kjøpe DVDer eller videokassetter
  • Ikke kjøpe musikk av noen form

Hvis alle som allerede har underskrevet oppropet mot den nye åndsverksloven gjør dette vil det sende et sterkt signal til bransjen om at vi ikke vil være med på å danse etter deres pipe. Det vil også vise norske politikere at loven faktisk er svært lite populær.


Det har etterhvert slått meg at det minst tiltalende med den nye loven er at den hindrer reell konkurranse. Gisle skriver i nettmøtet med Aftenposten:

For det andre har forslaget en rimelig åpenbar funksjon (som ikke har noe som helst med å stoppe fildeling å gjøre), nemlig den å kontrollere verdinettverkene rundt distribusjon av musikk og film over Internett slik at man kan ha høye inngangsbarrierer for å slippe inn i disse nettverkene (så høye at det for eksempel blir umulig for fri-programvare-utviklere å slippe «innenfor»). Dette er det «problemet» som forslaget skal løse, og det gjør det veldig effektivt.

Dette er sannsynligvis den viktigste årsaken til at DRM sammen med den nye lovgivningen må sies å være forkastelig, den sørger nemlig for at plateselskapene kan fortsette sin halikkvirksomhet uten å være redd for at de virkelige skaperene av deres produkter finner ut at de ikke trenger å gi 80% av inntektene sine til halikkene.
Skulle ønske jeg hadde penger til å sette opp et system for distribusjon av musikk via åpne standarder og fritt valgte formater – helt uten DRM og med støtte fra de store artistene. Det ville gjøre dem rikere og samtidig gjøre at musikken blir billigere og enklere å konsumere for oss andre.