Boikott av produkter fra Gilde

Jeg innrømmer gjerne at jeg ikke har hatt noe veldig bevist forhold til kjøttleverandører her i Norge – annet enn at jeg har antatt at man hadde strenge krav til produksjon av kjøtt i Norge og at det var sikrerer å kjøpe norsk kjøtt enn kjøtt fra utlandet.
Den siste tids begivenheter rundt kjøtt fra Gilde og hissige E.coli bakterier viser at jeg har vært naiv. I utgangspunktet hadde jeg innrykk av at Gilde hadde hatt uflaks og ikke hatt noen grunn til å holde meg unna produktene – bortsett fra dem som man har blitt advart mot. Det kan ha vært en tabbe.
Dagens Næringsliv skriver i dag om et protestbrev fra Gilde på Mattilsynets beslutning om å forby salg av E.coli-mistenkt Salami. Dette er et protestbrev fra Axel Krogvig – den samme konserndirektør som har sagt

– Ja, vi i Gilde beklager veldig. Varer som skulle ha vært sperret, har ved en feil likevel kommet ut til markedet. Vi ettergår nå og kvalitetssikrer for n-te gang våre rutiner, slik at det ikke skal være flere sperrede varer i markedet

Dagens artikkel viser at Gilde ikke satte stor pris på å måtte trekke varene fra markedet.

dn.no – Gilde protesterte mot Mattilsynet
Tre uker senere ble det kjent at Gilde likevel hadde forsynt dagligvarebutikkene med 1,4 tonn av spekevarene som skulle ha vært destruert, men Gildes kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist avviser en sammenheng.

Selvsagt avviser hun enhver sammenheng. Men det virker jo litt rart at akkurat det partiet med varer som faktisk kom på markedet etter omsetningsforbudet er det partiet som de har protestert mot å trekke tilbake.
Fra nå av blir det produkter fra andre produsenter på meg. Nå skal det sies at det ikke er lett å finne ut hvem som er produsent av kjøttet. Spesielt ikke kjøtt som er pakket i butikk eller solgt under andre merkenavn enn Gilde. Men det finnes heldigvis en liste over produdsenter som man kan bruke:
Mattilsynets liste over autoriserte kjøttforedlingsvirksomheter. Heretter er den med når jeg skal ut å handle.

7 hendelser på “Boikott av produkter fra Gilde”

  1. Selv om Gilde har vært litt uforsiktig/uheldig/whatever her, må vi ikke tro at alle andre er feilfrie. Er litt av hvert som har dukket opp i både matvarer og drikke fra mange produsenter oppover årene. Biller i brød, rotte i youghurt etc… Men det blir nok en stund før jeg kjøper salami eller forepølser, uansett produsent…

  2. Du må ikke snakke sånn, kan jo bli vegetarianer av mindre.
    BTW: Ja, jeg vet at E.coli bakterier er noe både mennesker og dyr har. Jeg husker ikke hvem som sa det, men uttalelsen gikk som følger:
    «Uten E.coli bakterier ville vi alle gått rundt med eksploderende diaré» ;)

  3. Gilde har (i motsetning til enkelte konkurrenter) full sporbarhet i hele forsyningskjeden, og har hatt det en god stund.
    Spør du meg er det rart at det går så bra som det faktisk gjør, hvis man vet hvordan ting faktisk foregår i slakteriet. Jeg har en veterinærsamboer og har hørt skrekkhistorier om det meste.
    Visste du forresten at alle mennesker og kyr har E.coli? :-)

  4. Det er tydeligvis ikke godt nok. Spesielt ettersom mattilsynet nå går inn for et system som vil gi sporbarhet i hele produktkjeden. Det var vist endel år frem i tid før de har full sporbarhet.

  5. I utgangspunktet så vil butikkpakket kjøtt være merket med hvem som er leverandør, men for de som kjøper kjøtt fra Gilde for å så lage andre produkter av dem – der er det ikke like enkelt å finne ut av at det er Gilde som er leverandør. Slik jeg har forstått det iallefall.

  6. Vet man med sikkerhet at produsenter andre enn Gilde på den listen har kjøtt som ikke har vært innom Gilde i et annet ledd? Sånn jeg hadde forstått det har 75% av kjøttet i butikkene vært innom et av Gildes annlegg.

Stengt for kommentarer.