Toppmeny

NRK i hackernes tjeneste

nrk-netttv.jpg
NRK oppfordrer brukere som har problemer med deres nye nett-tv løsning til å nedgradere sine Flash installasjoner til versjon 9. Problemene med den nye nett-tv løsningen oppstår blant annet for Mac-brukere. Nedenfor kan du se hvordan NRKs nett-tv ser ut for meg på min Mac med oppdaterte versjoner av Firefox og Flash på en oppdatert versjon av Mac OS-X.
nrk-webtv-med-flash10.jpg
At NRK nå lanserer en nett-tv løsning som ikke fungerer på Flash 10, som har vært gjeldende versjon av Flash siden mai 2008, og allerede brukes av over 60% av alle nettbrukere, er utrolig lite gjennomtenkt. Nå skal det sies at jeg har testet NRK nett-tv på siste versjon av Flash på Windows uten problemer, men det finnes i dag et ikke ubetydelig antall brukere på Mac platformen, og at NRK anbefaler disse å nedgradere Flash til versjon 9 er skremmende.

Flash 9 åpner for hackere

Problemet med Flash 9 er at avspilleren har skremmende hull som kan gi hackere tilgang til laste ned programvare til datamaskinen, samt full tilgang til filer etc.
Det finnes i dag ingen vanlige Flash 9 avspillere som ikke kan misbrukes. Anbefalingen fra Adobe som utvikler Flash er å oppgradere til seneste versjon av Flash, i dag er det Flash 10.0.12.36,
Eksempel på hvor galt det kan gå finner du her: Flash player vulnerability demo
Du kan lese mer om sikkerhetsproblemene med Flash 9 hos Flashmagazine.com.

NRKs brukertjeneste lar seg ikke affisere av sikkerhetsproblemene

Jeg har vært i en e-postutveksling med NRK siden jeg oppdaget problemet, og er skremt over forslagene om å nedgradere til Flash 9. Jeg er enda mer skremt over at NRK ikke revurderer sitt råd om å nedgradere etter å ha blitt gjort oppmerksomme på at Flash 9 har alvorlige sikkerhetshull.
Det er trist som lisensbetalende Mac-bruker å ikke få tilgang til hele NRKs utvalg av nett-tjenester, men det er skremmende og forkastelig at NRK anbefaler sine brukere å nedgradere til programvare som setter dem i risiko for å bli hacket, fordi NRK ikke har klart å lage en nettløsning som kan brukes på alle platformer og med oppdatert programvare.
E-postutvekslingen mellom meg og NRK finner du i det utvidede innlegget.


Her er utvekslingen pr. e-post med NRK:

Jarle Bergersen 31.12.2008 kl. 13:12:
Hei, jeg får ikke sett på webtv hos dere. P3TV fungerer, men den nye løsningen med Flash hos dere fungerer ikke hos meg.
OS: Mac OS-X 10.5.6
Browser: Firefox 3.05
Flash: 10.0.12.36
Vedlaget er bilde av hvordan webtv hos dere fremstår hos meg

info@nrk.no 02.01.2009 kl. 12.19:
Hei, og takk for henvendelsen.
Anbefaler du går tilbake til versjon 9.x av Flash.
Med vennlig hilsen
NRK www.nrk.no
Markeds- og kommunikasjonsavdelingen
Publikumsservice
Gjermund Svartvatn, Informasjonskonsulent
Post: 8608 Mo i Rana
Tlf: 815 65 900 Fax: 75 12 27 77
mailto:info@nrk.no

Jarle Bergersen 02.01.2009 kl. 15:53:
Dette vil jo bare bli et økende problem. Løsningen kan da umulig være å nedgradere Flash. Siste versjon er 10.x – Som dere sikkert kjenner til, anbefales det å oppgradere til siste versjon av programvare for nettbruk for å unngå misbruk av sikkerhetshull etc.
M.a.o. kommer dere til å sørge for at Webtv fungerer på Flash v. 10 og oppover?

Jarle Bergersen 02.01.2009 kl. 17:36:
Bare for å følge opp. Les gjerne security advisory hos Adobe:
http://www.adobe.com/support/security/bulletins/apsb08-18.html
Dette er bare en av mange for Flash 9. Flash eksperter jeg har vært i kontakt med i dag sier at det ikke finnes noen sikre versjoner av Flash 9.
Synes det er svært synd at dere oppfordrer til å nedgradere til en versjon av Flash som ikke er sikker. Det er dessuten en utrolig dårlig løsning på en feil som jo ser ut til å være på deres side.

Så kommer svaret på min siste e-post:

info@nrk.no 05.01.2009 kl. 14:59:
Hei igjen.
I påvente at det kommer en løsning på codec problemet med versjon 10.x for Mac, er den midlertidige løsningen å benytte versjon 9.x
Med vennlig hilsen
NRK www.nrk.no
Markeds- og kommunikasjonsavdelingen
Publikumsservice
Gjermund Svartvatn, Informasjonskonsulent
Post: 8608 Mo i Rana
Tlf: 815 65 900 Fax: 75 12 27 77
mailto:info@nrk.no

2 responser til NRK i hackernes tjeneste

 1. Jarle 5. januar 2009 den 19:22 #

  Tviler sterkt på at du kommer noen vei med å klage til NRK hvis du skulle velge å nedgradere for å se NRK nett-tv.
  Ellers virker det merkelig at det skulle være et problem med Flash spilleren, tror mer på at det er løsnignen og kodingen hos NRK som er problemet. Det underbygges blant annet av at P3TV, som også er Flash basert, fungerer utrmerket her. Jeg har dessuten ikke vært borti noe problem med andre nett-tv løsninger som er basert på Flash.

 2. Magnus K S Andersen 5. januar 2009 den 17:46 #

  Kan NRK holdes ansvarlig hvis man blir hacket? Isåfall er det ekstra ille for NRK. =P
  Merkelig at det er et «codec problem» for Mac også, hvis så er tilfelle bør det vel komme en fix fra Adobe ganske kjapt.
  Men uansett bør ikke folk oppfordres til noe som er en potensiell fare for forbrukeren.


Utvikling og webhosting: Senson AS