Flau over min hjemkommunes hjemmeside

Nittedal kommune er en fattig kommune, på flere måter. Blant annet er hjemmesidene deres et makkverk uten like. Frames er brukt opp og i mente, hovedmenyen på venstre side er laget i Javascript – og fungerer blant annet ikke i Firefox, for ikke å snakke om at sidene er helt uleselige for f.eks. blinde.
Kommunen har tydeligvis ikke satt seg inn i «kvalitetskriterer for offentlige nettsteder«. Men det kan virke som om de iallefall ikke er i total fornektelse på hvor galt det faktisk er. En e-post til informasjonsavdelingen resulterte i følgende tilbakemelding:

Hei – må bare beklage at det er noen problemer både med Mozilla og Opera. Vi har desverre ikke spesialkompetanse i kommunen, men er avhengig av leverandører til dette – og av standarder når vi legger ut informasjonen.
Det som er mer belkagelig – og som vi nå jobber med – er at sidene er for dårlig tilgjengelig for funksjonshemmede. Dette håper og tror vi skal bli bedre til høsten.
Men jeg tør ikke love at sidene våre vil fungere like bra i alle lesere i framtida. Vi prøver selvsagt så langt det er praktisk mulig.

Nå er jeg vel ikke alene om å ta løfter om bot og bedring med et tonn salt, men jeg har iallefall et ørlite håp om at det vil bli gjort noe. I motsatte fall får jeg vel finne ut om lokalavisa kunne tenke seg å skrive et dusin linjer om saken.
Jeg frustrerte forvørig over dette temaet på news for ikke så lenge siden, og ser at jeg langtifra er alene om å være flau på en norsk kommunes vegne i forhold til deres nettsteder.
Kyrre har også blogget om et lignende problem med kommunale nettsteder i «hvorfor får de jobben«.
For å svare: Det er lett å hevde at hovedårsaken til at det finnes så mange dårlige kommunale og offentlige nettsteder er at de som har som oppgave å sette slike prosjekter ut på anbud ikke har hatt den kompetansen de burde for å vurdere kandidatene til jobben. Men jeg har ved selvsyn sett offentlige nettsteder forsvinne fra de store søkemotorene, selv der kravene har vært klare på at sidene måtte være tilgjengelige – så bare å kreve det er nok ikke nok, man er nødt til å ha kompetanse til å følge opp løsningene også og sørge for at det som er lovet levert faktisk blir levert.

3 hendelser på “Flau over min hjemkommunes hjemmeside”

  1. Jorunn, «usævvie»? Ellers synes jeg uis.no preges av å ha blitt laget av (det jeg antar er) designere med et eller annet slags publiseringssystem. Det har også blitt lagt litt tanke i strukturering av innholdet, uten at jeg helt synes de har lykkes. F.eks. burde det være vesentlig enklere å finne frem til studieoversikten for skolen IMHO.
    Lasse: Ingen dum idé, men noe sier meg at de skjønner at de har dårlige nettsider, problemet er vel heller økonomi og noen som har drakraft til å få gjort noe med elendigheten.

  2. Noe av det mer underlige og usævvie jeg har sett i det siste, er faktisk hjemmesidene til den tidligere Høgskolen, nå Universitetet i Stavanger. http://www.uis.no
    Logo i flæsj (hvorfor i allverden?), sidebredde som ikke skalerer, knapt en ALT-tekst å skue og noen av de mest grisete URLene jeg har sett. Blant annet.

Stengt for kommentarer.