01 March, 2006

Vellykket møte/foredrag om søkemotoroptimalisering

Må si jeg ble svært positivt overrasket over Roar Eriksen fra Online Services i dag og tror ikke jeg var alene om det blant de som har vært mer eller mindre skeptiske til firmaet siden en viss diskusjon for en tid tilbake.

Roar viste seg å være en mann som, iallefall tilsynelatende, har god peiling på nettrelatert arbeid. Og han brukte hele foredraget på å gi en innføring i aktørene i SEO-markedet i Norge, om forskjellige metoder som benyttes for søkemotoroptimalisering og en kategorisering av disse i gruppene "juks", "gråsone" og "etisk". Roar ser ut til å være av den oppfatningen at man skal satse på å benytte den etiske metoden og at det viktigste er å få orden på CMS-systemene heller enn å forsøke å lappe på problemene ved å lage innhold på siden av den egentlige nettløsningen for å rette opp i problemer som blir skapt av nettløsningen.

Han kom i tillegg inn på hvilke kriterier som han mener (ingen har jo som kjent oppskriften på hvordan alt foregår, men noen er flinkere til å gjette enn andre) fungerer for å få bedre søkeresultat. Blant dem er slike "revolusjonerende" metoder som man f.eks. kan lese om på søkemotoroptimalisering.no (ikke kommersiell), i korthet er magien å bruke validerende xhtml, ikke bruke "stygge" url'er (dvs. unngå å bruke for mange variabler i en query string, unngå for dype strukturer etc), og GJERNE bruke meta keywords og meta description taggene på en ordentlig måte.

Helt til slutt i foredraget (som skulle ha vært 45 minutter, men som endte opp med å være minst 90 uten at noen hadde noe i mot det) presenterte han ganske interessant statistikk som vi alle måtte love å holde for oss selv frem til den blir publisert en eller annen gang i nær fremtid. Personlig ble jeg ikke veldig overrasket, men heller minnet på hvor lite interessante enkelte "norske aktører" faktisk er (i forhold til søkemotorer).

Takk for godt foredrag Roar, presentasjonen er lagt ut som PDF dokument. Presentasjonen finner du link til i Are Hallands post om foredraget

23 February, 2006

Putt i kalenderen: Sted: Oslo (Scuba Bar), Dato: 1. mars 2006, Tid: kl.18.00, Emne: Søkemotoroptimalisering - gode, onde og grusomme aktører og metoder

Dette kan bli et interessant foredrag/møte:

Are skriver: Førstkomande onsdag er det søkemotoroptimalisering som er tema på UXnet-meetup. Roar Eriksen frå Online Services innleiar til det som burde kunne bli ein svært så interessant diskusjon ;-)

Roar gir ein kort introduksjon til temaet søkemotoroptimalisering (eller SEO om du vil). Han tar også for seg status for SEO på norske nettstader og ikkje minst litt om status for SEO-bransjen i Noreg.

Online Services har det vært diskusjoner om tidligere. Vel, for å være helt ærlig må man vel kunne si at diskusjonen fortsatt pågår. Dette med søkemotoroptimalisering og etikk er vanskelig, og det er en temakombinasjon jeg håper kommer opp onsdag 1. mars på Scuba Bar.

21 January, 2005

Neste Last Thursday: Click & shop till you drop!

Om foredraget som foregår torsdag den 27. januar kl.19 i Dronningensgate 2 skriver Last Thursday:

Det er et nytt år med nye muligheter! Sterke merkenavn og nye nettbaserte butikker hadde et godt nettår i 2004, og mange vil ha det til at vi vil merke netthandelen for alvor nettopp i år. Last Thursday har derfor valgt å starte året med en grundig innføring i hvor norsk netthandel er i dag, og hvilke infrastrukturelle forhold som er gjeldende blant annet innen netthandel.

Foredragsholder Hans Petter Evensen burde ha muligheter til å gi et innblikk i status for netthandel i Norge. Han har 20 år fartstid innen bank, finans og IT, og er i dag Adm.dir for Netaxept - Norges største tilrettelegger av betalings- og leveringsløsninger for nettbutikker.

05 October, 2004

Inntrykk etter Last Thursdays foredrag om tilgjengelighet

20040930-lastthursday.jpgDet ble som forventet et livlig Last Thursday møte når Haakon Aspelund fra Deltasenteret og Steinar Skagemo fra Norge.no kom for å presentere den statlige satsningen for tilgjengelighet på nett.

Personlig må jeg si at foredragene var en vekker for hvor lite man faktisk satser på tilgjengelighet i det offentlige Norge. En vekker som forhåpentligvis kan føre til mer fokus på tilgjengelighet og sterkere krav til offentlige nettsteder om å rette seg etter de standarder som i dag finnes for tilgjengelighet. Som f.eks. WAI.

Norge.no utfører en kvalitetssjekk på offentlige nettsteder. Kvalitetssjekken er basert på en manuell kvalitetsvurdering fra Norge.no's ressurssvake redaksjon. Man sjekker f.eks. ikke kvaliteten på hele nettstedet man vurderer, men baserer seg heller på et utvalg sider og på manuelle verktøy. Man kan m.a.o. ikke være sikker på om man tester en del av nettstedet som er representativt for hvordan resten av nettstedet fungerer.

I ettertid har jeg et sterkt inntrykk av at fokus er mer på generell brukervennlighet for fullt funksjonsdyktige enn for de som virkelig har behov for at nettstedene er gjort tilgjengelig for alle. Dette selv om man i kvalitetskriteriene har en egen del satt av til tilgjengelighet. I tillegg er det et faktum at Norge.no ikke kan pålegge nettsteder å utbedre feil som Norge.no måtte avdekke under sin kvalitetsvurdering. Offentlige nettsteder kan m.a.o. godt bli kvalitetssjekket av Norge.nos redaksjon og få strykkarrakter uten at dette får noen praktiske konsekvenser.

Utifra diskusjonene blant deltagerene rundt emnet på denne månedens Last Thursday er det tydelig for meg at man har behov for fokus på dette for offentlige nettsteder. Men det er også like åpenbart at fokus på tilgjengelighet for alle neppe er noe man kan forvente fra webutviklingsselskapene. Iallefall så lenge man ikke stiller krav til dem i forhold til leveringer til det offentlige og får fokus og krav også mot det private næringsliv.

27 September, 2004

Neste Last Thursday: Tilgjengelighet

Neste Last Thursday kan bli en interessant affære. Noe sier meg at diskusjon rundt tilgjengelighet og hva det betyr står på menyen.

Håkon har som vanlig noen kloke ord å si om saken:

digme: blogg: Funksjonshemmet?

Bedre tilgjengelighet betyr å følge standarder. Det medfører også større bruk av meta­data, og bruk av meta­data på et detaljert nivå. Bilder og tabeller får beskrivende tekst.
Resultatet er at innholdet blir lettere å tilpasse. Dette gjelder ikke bare tilpasning for funksjons­hemmede brukere. Et godt eksempel er å til­rette­legge inn­hold slik at det fungerer både på en PC med stor skjerm og en mobil­telefon med en knøtt­liten skjerm. Et annet eksempel er å til­rette­legge inn­hold slik at det til­gjengelig både for brukere med bred­bånds­til­knytning og brukere med opp­ringt aksess.

[Oppdatering] Are Halland skriver også noen velvalgte ord om tilgjengelighet i forbindelse med torsdagens foredrag.

Foredragshaldarar på torsdag er uansett Haakon Aspelund frå Deltasenteret og Steinar Skagemo frå Norge.no. Steinar er ansvarleg for dei nye offentlege kvalitetskriteriene, som i årets utgave legg seg tett opp til retningslinjene frå WAI og særleg 1.0-versjonen av desse.

"Offentlig informasjon og tjenester på Internett - Er Norge på rett WAI?" har Steinar kalt innlegget sitt. Tittelen røper den lunt humoristiske, digresjonsorienterte men kunnskapsrike stilen hans, kjent for alle som måtte følge med på bloggen hans - Steinar strør. (Denne er forøvrig vel verdt ein plass i blogglesaren din også).

30 April, 2004

Blogget: Last Thursday om blogging

lastthursday.gifGårsdagens tema på Last Thursday var blogging. Spørsmålet fra Last Thursday var "Blogging - et skritt nærmere kilden?", og man kan vel i korthet summer at både Håkon Styri og Rafiq Charania ment at det gjør man. Pål Nisja var ikke til stede, og selv om jeg fikk med meg at Rafiq fortalte hvorfor han ikke var der, må jeg innrømme at jeg ikke fikk med meg årsaken. Ganskje fordi det var en dårlig unnskyldning?

Jeg har forsøkt å skrive litt om det som skjedde, både fra notater og fra minnet. Setter stor pris på tilbakemeldinger, korreksjoner etc.

Håkon har forøvrig allerede blogget om litt av det som var tema under foredraget. Linker finner du i det utvidede innlegget mitt.

[Oppdatering: 2. mai 2004 - Se nederst på det utvidede innlegget]

Les videre...
20 April, 2004

Blogging er tema for neste Last Thursday

Har du mulighet til å komme deg til Oslo sentrum torsdag 29. april vil du få muligheten til å overvære et foredrag (og helt sikkert diskusjon) rundt emne blogging.

Fra Lastthursday.no:

De siste årene har blogging fått økt oppmerksomhet på Internett og i mobile medier. 10.000 tilstrømmer som blogbrukere hver dag i følge Technorati. Markedet vokser forrykende og med dette høynes også kravet til den som skriver og den som leser. Hvem skal sensurere dette? Og hvem skal ha det redaksjonelle ansvaret for innholdet?

Foredragsholdere er blogger og teknolog Håkon Styri, TV2 portalsjef Pål Nisja som har sin egen fotoblogg - og selv om Last Thursday ikke nevner det, tipper jeg han har noe med Spray's bloggportal å gjøre. Og Rafiq Charania som er den av foredragsholderene jeg vet minst om, litt Googeling forteller meg at han har vært involvert i forskjellige internett prosjekt (blant annet innen radio), er oppført som salgsdirektør hos Spray, og har tett tilknyttning til SwiftOffice. Hva slags kompetanse han har i forhold til blogging blir spennende å se.

Som vanlig blir det foredrag fra 18 til 20 i Dronningensgate 3, og helt sikkert pils og sosial omgang etterpå. (Sannsynligvis på Dubliner)

23 March, 2004

Last Thursday om lagring

Håkon forteller at neste Last Thursday skal handle om lagring. Overskriften på Lastthursday.no om foredraget er "Dataene dine går ut på dato - vet du når?"

Håkon skriver:

Neste last thursday tar påskegrøsset på forskudd og spør oss hva som skjer med dataene våre en gang i en ikke så fjern framtid. Det kan være et tema som er verd å få med seg. Data hoper seg opp så fort og i så store mengder at de fleste av oss før eller siden trenger en plan.

Det er Hans-Jørgen Bergmann fra Tallgrass AS og Line Marie Sundet fra IBM Software and Data Management som står for foredraget som forhåpentligvis vil gi oss noen gode råd om hvordan man sikrer alt man har av data.

Permanent link: Last Thursday om lagring
16 February, 2004

Foredrag om brukervennlighet og brukertesting på neste Last Thursday

Neste Last Thursday hos Tarantell i Dronningensgate 3 skal handle om brukervennlighet. Et emne jeg er svært opptatt av. Det er Tarantell's egne brukertestere, eller som de selv kaller seg: "Usablility analytikerne", som skal holde foredraget.

Mer informasjon om foredraget som finner sted den torsdag 26. februar 2004, finner du på Lastthursday.no


Jeg legger merke til at Last Thursday følger "trenden" med 4-6 testpersoner er nok for å øke brukskvaliteten på et nettsted betraktelig. Selv om jeg til dels er med på at et sted rundt 5 testpersoner er nok for å finne de største feilene, så har det faktisk vist seg at man finner mye ekstra informasjon hvis man utvider testgruppen. User Interface Engineering med blant annet Jarred Spool har lagt ut en interessant begrunnelse for at de ikke tror på myten: Usability myths. De konkluderer med at regelen med 5-8 testpersoner ble fremsatt av Jakob Nielsen med flere på begynnelsen av 90-tallet og var basert på testing av enklere applikasjoner, men var aldri tiltenkt mer komplekse applikasjoner eller nettsteder.

Flere gode brukervennlighetsartikler er å finne på UIE.com

18 January, 2004

Neste Last Thursday: "Farvel TV, velkommen web-TV – et paradigmeskifte er på gang!"

Fra Last Thursday's nettsted:

De store TV-stasjonene i verden er i ferd med å feste grepet på internett. Nesten alle programmer og innslag avsluttes med en referanse til en webside. Her hjemme har også NRK begynt prosessen med å tilby flere programmer fra radio og TV gjennom internett.

Antall bredbåndabonnenter er i ferd med å ta av, over 60 prosent av alle husstander og bedrifter har mulighet for tilkobling til bredbånd , PCer selges som multimediapakker, samtidig øker kompetansen og erfaringen blant brukere av internett.

Flere av oss har sett ”Sidelengs kjøkken” fra Team Antonsen på nrk.no, men hva vil NRK gjøre videre for å nå publikum gjennom andre apparater enn radio og TV? Hvordan vil NRK utnytte bredbånd og mobil? Hvilke samarbeidsmuligheter med produksjonsmiljøer på innhold og teknikk vil vi få se, og hvordan blir programtilbudet?

Kom og hør hva NRK vil gjøre videre med bredbånd, mobil og interaktivitet. Kanskje du også kan bidra med innspill?

Er du i Oslo torsdag 29. januar mellom kl. 18 og 20(+) er nok Dronningensgate 3 stedet, spesielt hvis du er interessert i å høre Lars Lønne og Gunnar Garfors fra NRK snakke om deres satsning på web-tv. Ekstra morsomt for dere som vil vite hvor dårlig jeg var som elev i grunnskolen, ettersom Lars Lønne var klasseforstander og lærer for undertegnede gjennom flere år.

08 December, 2003

Søkemotoroptimalisering og søkemotorer og sånn

Var på et foredrag sist fredag, i regi av eForum Norge. Tittelen var Er vi i klørne på søkemotorene

Lyst til å lese mitt lille uformelle referat?

Les videre...
21 May, 2003

Last Thursday

Morten Wang skriver om Den vakreste torsdagen i måneden, som han mener er Last Thursday.

Last Thursday er virkelig å anbefale for de av dere som er interesert i teknologi. Det er et flott tiltak som ble igangsatt av Tarantell og Netron (inklusive undertegnede) for mange år siden, og siden vel kan sies å ha blitt en slags tradisjon.

Personlig har den vært min dårlige samvittighet siden jeg delvis ble kastet ut av .konk/.com industrien når Netron gikk konkurs. [1]

Last Thursday anbefales for de av dere som er i Oslo og kan sette av den siste torsdagen i måneden til å lære litt mer om teknologi og dens plass i vårt samfunn. Men ikke torsdag 29. mai, da er det nemlig ikke noe Last Thursday (Kristi Himmelfartsdag får ta skylden for det).

[1] Netron har forøvrig gjennoppstått som Netron 2.0 - og lager fortsatt engasjerende og avanserte nettsteder med Flash

Permanent link: Last Thursday
05 March, 2003

Salgskurs

Har vært på salgsforedrag i dag. Det var rasende festlig (faktisk). Nesten som å ha vært på et standup-show.

På vei hjem reflekterte jeg over at foredragsholderen lurte på hvorfor selgere er sett ned på. Det er ingen i dag som ønsker å kalle seg selger, de verste selgerene er dørselgere selvsagt, eller telefonselgere. Med andre ord slike folk som vil prakke på oss ting.

Mens foredraget var humoristisk og svært engasjerende, og faktisk også opplysende på en rekke områder (dvs. jeg lærte litt), må jeg si at jeg i ettertid også skjønner (basert på historiene han fortale, og triksene han lærte bort) at det er mange mennesker som får ubehagsfølelser når de hører ordet selger.

Det er mulig at manipulering og triks kan gjøre en god selger, det er også mulig at folk lar seg selge til av sånt. Kanskje til og med at man er nødt til å selge til enkelte mennesker på den måten, men det gir meg fortsatt en ettersmak av snakeoil og lurerier.

Det jeg likte best var fokuset på entusiasme og oppfølging, samt dette med kommunikasjon/typetolkning. Entusiasme står for meg som sannsynligvis den viktigste faktoren til suksess, ikke bare i salg - men ellers i livet også. Så akkurat det får jeg vel jobbe litt med. Enklere sagt enn gjort, når man er en så dypbarka Generasjon-X'er som jeg.

Men uansett hva som skjer videre i livet, håper og ber at jeg aldri i livet mitt blir en sleip selgere som bare er interesert i et salg, og ikke noe annet.

Permanent link: Salgskurs